Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Apua ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 1/2021

Palokuntatoiminnan valtakunnallinen kehittäminen uudistuu vuoden 2021 alusta lähtien

Palokuntatoimikunta aloittaa työskentelynsä tammikuussa 2021. Myös palokuntatoimikunnan avuksi perustetut harrastus- ja palvelutyöryhmät on muodostettu eri palokuntien asiantuntijajäsenistä.

Seuraa palokuntatoimikunnan ja työryhmien sivuja:

https://www.palokuntaan.fi/kehittaminen

Myös SPEKin palokuntatiimiä rakennetaan vastaamaan kehittämistarpeisiin

Harrastustoiminnasta vastaavana kehittämispäällikkönä aloittaa Niko Ara helmikuun alussa. Niko on toiminut Padasjoen VPK:ssa 20 vuotta, josta viimeiset 12 vuotta puheenjohtajana. Hän on ollut mukana useassa alueen toimintaa kehittävässä työryhmässä ja mm. SPEKin viikkoharjoitushankkeen työryhmässä. Päätyökseen Niko on toiminut aiemmin yritystapahtumien tuottajana. 

Palvelutoiminnasta vastaa kehittämispäällikkö Markku Savolainen, joka on toiminut SPEKissä 10 vuotta mm. palokuntakoulutuksesta vastaavana koulutuspäällikkönä. Markku on ollut mukana palokuntatoiminnassa vuodesta 1994. Nykyisin hän on Asolan VPK:n sihteeri ja 2. varapäällikkö.

Tiimin jäseninä toimivat SPEKin toimihenkilöt: Pertti Heikkilä (Rovaniemi), Patrik Willberg (Oulu), Tanja Nyqvist (Vaasa), Tom Lindell (Vaasa) ja Heli Kari (Mikkeli) sekä Paula Takio (viikkoharjoitukset). Uudistuksen myötä SPEKin palokuntapalvelut tukevat entistä vahvemmin palokuntien toimintaa yhteistyössä SPEK-ryhmän, palokuntatoimikunnan, sen alaisten työryhmien ja verkostojen myötä.

Järjestökoordinaattori Jenni Järvinen siirtyy toisen työnantajan palvelukseen 15.1.2021. Timo Sovanen on jo aiemmin syksyllä aloittanut uusissa tehtävissään SPEKin hallintopäällikkönä. Palokuntatiimin järjestökoordinaattorit rekrytoidaan kevään aikana.

Tule mukaan palokuntaan! -esite 

Nuorille ja heidän huoltajilleen suunnattu matalan kynnyksen rekrytointiesite on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi. Esitettä voi selata verkossa, ladata PDF:nä ja halutessaan tulostaa. Huomaathan, että tulostusta varten kannattaa ladata siihen tarkoitettu versio. 
Painettuja esitteitä voi tiedustella oman alueen liitosta tammikuussa 2021. Esite tulee saataville myös SPEKin verkkokauppaan, josta sitä voi palokunnat tilata maksutta tarvitsemansa määrän sitä mukaa kuin tarvetta on.

Lue tai lataa esite

Päivitetty ja täydennetty Palokuntien merkit -opas

Kolmas painos ilmestyy ainoastaan sähköisessä muodossa ja se on luettavissa sekä ladattavissa PDF-tiedostona palokuntaan.fi-sivuilla.

Palokuntien merkit -opas

Kaikki palokuntalaisten oppaat löytyvät täältä: https://www.palokuntaan.fi/oppaat

Hae ajoissa SPEKin ansiomerkkejä 

Jos keväällä on tarkoitus jakaa ansiomerkkejä, kannattaa niiden hakemista suunnitella jo pian. SPEKin hallitus käsittelee ansiomerkkejä koskevia esityksiä vain kaksi kertaa vuodessa. 
Hakemus kannattaa tehdä huolellisesti ja perustelut on syytä eritellä. Toimita hakemus hyvissä ajoin pelastusliiton käsittelyyn. Puollettu hakemus tulee toimittaa SPEKiin kevään osalta 15.3. mennessä. 
Ansiomerkkien hakeminen (SPEK)
 

Palosuojelurahaston erityisavustukset ja pienavustushankkeet v. 2021

Palosuojelurahasto on uudistanut avustusten hakumenettelyä ja ohjeistusta. Sopimuspalokuntien rakennus- ja kalustohankkeiden hakemukset on pääsääntöisesti toimitettava  pelastuslaitokselle tammikuun 2021 aikana. Tarkista oman pelastuslaitoksesi aikataulu! 

Lisätietoa ja hakuohjeet PSR-avustuksista

PSR:n uusi logo

Palosuojelurahaston avustuksella toteutettavissa tilaisuuksissa, tapahtumissa, hankkeiden verkkosivuilla, esitteissä ja julkaisuissa tulee mainita, että hankkeeseen on saatu avustusta Palosuojelurahastolta. Rahaston logoa pyydetään käyttämään avustushankkeiden viestinnässä. Uuden logon voi ladata alla olevasta linkistä.

PSR logo ja ohjeet

Palokuntalaisille yhdistyskoulutusta 

Opintokeskus Sivis tarjoaa yhdistystoimija-opiskelumateriaalia verkossa täysin maksutta
Itseopiskelumateriaaliin sisältyy viisi eri jaksoa, jotka käsittelevät yhdistyshallintoa, taloushallintoa, varainhankintaa, viestintää ja vuorovaikutusta sekä riskienhallintaa. Yhden jakson opiskeluun kuluu noin 1 - 1,5 tuntia ja sen suoritettua voi hakea digitaalista osaamismerkkiä, jolla voi helposti osoittaa osaamisensa.

Lisätietoja ja linkit kursseihin

Webinaarit palokuntayhdistyksen toimijoille

Tammikuussa palokuntalaisille on tarjolla kaksi webinaaria yhdistystoimintaan liittyen. Molempiin aiheisiin voi lähettää etukäteen kysymyksiä, joihin lakimies vastaa. Kysymykset ja yhteydenotot: paula.takio@spek.fi

Pulmatilanteet palokuntayhdistyksessä

torstaina 21.1.2021 klo 18.00-19.15

Käytännönläheisiä esimerkkejä yhdistyksen pulmatilanteista ja niiden ratkaisukeinoista. 

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Henkilötietojen käsittely palokunnassa

torstaina 28.1.2021 klo 18.00-19.15

Tule kuulemaan käytännönläheiset vinkit, miten huolehdit tietosuojasta palokuntayhdistyksessä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Webinaarisarja ensiauttajille jatkuu

Tammi-maaliskuussa vielä kolme webinaaria ensiauttajille ja ensiapukoulutetuille.

Tiistaina 19.1.2021 klo 18-20 osa 4, aiheina potilaan tutkiminen ja tilan määrittäminen sekä lapsipotilaan kohtaaminen.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Katso koko webinaarisarjan ohjelma

Suurleiri on ELDIS 22 

Kansainvälinen palokuntanuorten leiri ELDIS 22 järjestetään 3.-9.7.2022 Malmin lentokentällä.

Seuraa leirin sivuja osoitteessa: https://www.palokuntaleirit.fi/

Palokuntanaistoiminnan tulevaisuus?

Marika Metsä-Tokila pohtii palokuntalaisten blogissa naistyön tulevaisuutta toimikuntarakenteen muuttuessa. Miten asiat hoituu jatkossa? Mikä on palokuntanaisten rooli?
Marikan blogikirjoitus

Toni Alatalon blogikirjoitus valtakunnallisen nuorisotyötoimikunnan historiasta ja tulevaisuudesta

Nuoriso-osastoissa tehtävän perustyön lisäksi kehittäminen ja tulevaisuuteen katsominen on nykypäivänä erittäin tärkeää. 
Tonin blogikirjoitus

Tulevat tapahtumat

Alkuvuoden 2021 tapahtumia on jo siirretty myöhemmäksi tai verkkoon. SPEK ei järjestä tilaisuuksia kasvokkain tammi-maaliskuussa. 

Seuraa tapahtumakalenterin lisäksi myös ilmoittelua verkkosivustolla ja somessa.

Tapahtumakalenteri
Facebook Palokuntaan
Facebook Palokuntaverkosto

Palokuntatoiminnan uutiskirje

Tietoa uutiskirjeestä, tilaamisesta, peruuttamisesta sekä aiemmat uutiskirjeet: https://www.palokuntaan.fi/uutiskirje

Juttuvinkit ja palautteet

Juttuvinkkejä, uutisia ja valtakunnallista näkyvyyttä kaipaavia tapahtumamainoksia otetaan ilomielin julkaistavaksi palokuntaan.fi-sivustolle sekä seuraaviin uutiskirjeisiin. Myös palokuntalaisten omat kirjoitukset kaikenlaisista palokuntatoimintaan liittyvistä aiheista ovat enemmän kuin tervetulleita Palokuntalaisten blogiin! 

Helmikuun uutiskirjeen aineistot pyydetään toimittamaan viimeistään 31.1.2021. 
Ota yhteyttä: palokunta@spek.fi