Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Materiaalia ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 1/2024

Pelastus- ja turvallisuuslinja on ainutlaatuinen mahdollisuus saada palokuntakoulutusta osana lukio-opintoja

Viitasaaren lukiossa on Suomen ainoa pelastus- ja turvallisuuslinja. Linjan opiskelijat harjoittelevat lukion ohella käytännön palokuntataitoja ja saavat pätevyyden toimia palokunnan hälytysosastossa. Aikaisempaa kokemusta palokunnasta ei tarvita, sillä opinnot tarjoavat uutta tietoa niin ensikertalaiselle kuin palokuntanuorelle.

Lue pelastus- ja turvallisuuslinjan opiskelijoiden haastattelu

Vapaaehtoiset palokunnat tuottavat yhteiskunnalle hyötyä 1,25 miljardia euroa vuosittain

Yhteiskunta hyötyy vapaaehtoisten palokuntien toiminnasta 1,25 miljardia euroa joka vuosi. Hyöty tulee erityisesti pelastettujen ihmishenkien ja pelastetun omaisuuden arvosta. Selvityksen toteutti Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö yhdessä Sosped Keskuksen kanssa. Selvitys koskee vain ns. vapaaehtoista palokuntatoimintaa eli sopimuspalokuntia ja VPK-toimintaa, ei pelastuslaitoksia.

Lue lisää SPEKin tiedotteesta

Haussa Vuoden 2023 palokuntanuoriso-osasto

Onko palokuntanuoriso-osastonne toiminut tämän vuoden aikana aktiivisesti, osallistunut leireille ja kilpailuihin tai hyödyntänyt Kipinä-työkalua toiminnan kehittämisessä? SPEK hakee Vuoden 2023 palokuntanuoriso-osastoa. Palosuojelun edistämissäätiö on myöntänyt 10 000 € avustuksen, joka jaetaan kolmen nuoriso-osaston kesken.

Lue lisää ja jätä hakemus viimeistään 25.2.

Ehdota Vuoden 2023 palokuntanuorisotyöntekijää

Kenelle antaisit Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä -tunnustuksen? Palkinto myönnetään aktiivisesta, esimerkillisestä ja menestyksekkäästä työstä palokuntanuorisotoiminnan hyväksi. Tee ehdotuksesi tunnustuksen saajasta viimeistään 3.3.2024.

Lue lisää ja tee ehdotus

Pysy ajan tasalla palokuntatoiminnasta

Uudesta palokuntalaisten vuosikellosta näet yhdellä silmäyksellä kaikki kuukauden tärkeät päivämäärät ja muistettavat asiat. Vuosikellosta löydät valtakunnallisten tapahtumien ja hakujen päivämäärät, vuodenaikaan sopivia viestintäideoita sekä yhdistystoiminnan muistilistan.

Käy tutustumassa vuosikelloon

Päivä Paloasemalla -kevätpilotin haku on avoinna

Päivä Paloasemalla -tapahtuma järjestetään kokeiluna 4.5.2024. Nyt etsimme ympäri Suomen paloasemia mukaan kevättapahtumaan. Haku kevätpilottiin on avoinna 8.1.−16.2.2024. Mukaan pilottiin valitaan 50 paloasemaa ja heille ilmoitetaan valinnasta 28.2. Hakulinkki on lähetetty paloasemille. Jos viesti ei ole tavoittanut paloasemaanne, ole yhteydessä paloturvallisuusviikko@spek.fi. Päivä Paloasemalla -tapahtuma järjestetään perinteiseen tapaan myös marraskuussa 2024. Siitä lisätietoja myöhemmin.

Sammutustekniikka ja -taktiikka -webinaarisarja alkaa

Päivitä sammutusosaamisesi tälle vuosikymmenelle! Suomen Palopäällystöliitto järjestää yhdessä Pelastusopiston kanssa Sammutustekniikka ja -taktiikka rakennus ja liikennevälinepaloissa webinaarisarjan kevään 2024 aikana. Tammikuun webinaarit pidetään keskiviikkona 24.1. ja 31.1. 
Lue lisää webinaarisarjasta

Palokuntapalvelut Tulimerellä

SPEKin palokuntapalvelut osallistuu Tulimeri-risteilylle 19.–20.1. Kehittämispäällikkö Niko Ara pitää lauantain seminaarissa klo 10.35–11.15 puheenvuoron Palokuntatoiminnan kehittäminen, tiedolla johtaminen ja palokuntatoiminnan arvo. Tule moikkaamaan meitä myös esittelypisteelle!
Lue lisää Tulimeri-risteilystä

Tulevat tapahtumat

19

tammi

2024

Tulimeri-risteily
19.–20.1.2024, Baltic Princess

Tulimeri-risteily on kaikkien palokuntalaisten yhteinen vuoden aloitustapahtuma. Myös SPEKin palokuntapalvelut osallistuu risteilylle – tule kuuntelemaan seminaaria ja vaihtamaan kuulumisia esittelypisteelle!
Lisätietoa Tulimeri-risteilystä

24

tammi

2024

Sammutustekniikka ja -taktiikka -webinaarisarja
24.1.2024, Teams

Suomen Palopäällystöliitto järjestää yhdessä Pelastusopiston kanssa Sammutustekniikka ja -taktiikka rakennus ja liikennevälinepaloissa webinaarisarjan. Webinaarisarjassa on yhteensä kaksitoista jaksoa. Ensimmäinen webinaari "Rakennuspalojen sammutustaktiikka ja -tekniikka murroksessa" järjestetään keskiviikkona 24.1. klo 13–14 ja 18–19.
Lisätiedot ja osallistumislinkit

16

maalis

2024

Palokuntien SM-pilkki
16.3.2024, Alajärvi

Alajärven VPK ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kutsuvat kaikki palokuntalaiset ja heidän perheenjäsenensä osallistumaan Palokuntien SM-pilkkiin 2024. Kilpailu järjestetään Alajärvellä ja kilpailukeskuksena toimii Hoiskon maamiesseura. Ilmoittautuminen alkaa 14.2.
Lue lisää SM-pilkistä

20

huhti

2024

Hälytysmuonitusseminaari
20.4.2024, Tampere

Tervetuloa hälytysmuonitusseminaariin Tampereelle lauantaina 20.4.! Seminaari on tarkoitettu kaikille palokuntanaisille ja palokuntalaisille, jotka toimivat hälytysmuonituksen parissa. Ohjelmaan kuuluu tietoa esimerkiksi hälytysmuonitussopimuksesta, toiminnan budjetoinnista ja suurtalouskeittiön hyödyntämisestä.
Tutustu tarkempaan ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan

18

touko

2024

Palokuntanuorten kalustonkäsittelyn SM-kilpailu ja SM-tietokilpailu
18.5.2024, Helsinki

Helsingin Pelastusliitto ja SPEK kutsuvat palokuntien nuoriso-osastot kilpailemaan palokuntanuorten kalustonkäsittelyn Suomen mestaruudesta eli Veikon Maljasta sekä SM-tietokilpailuun. Kilpailun tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin, mutta päivämäärä kannattaa laittaa jo kalenteriin!
Tapahtumasivu

15

kesä

2024

XXX Yleinen palokuntalaiskokous
15.6.2024, Riihimäki

Yleinen palokuntalaiskokous järjestetään ensi kesänä Riihimäellä. Luvassa paraati, kokous sekä iltaohjelmaa. Laita päivämäärä ylös – tarkempi ohjelma julkaistaan myöhemmin!