Uutiset

Uutiset

Palokuntalainen on polvistunut maahan selin kameraan ja suihkuttaa letkulla vettä.

Julkaistu 10.01.2024

Pelastus- ja turvallisuuslinja on ainutlaatuinen mahdollisuus saada palokuntakoulutusta osana lukio-opintoja

Viitasaaren lukiossa on Suomen ainoa pelastus- ja turvallisuuslinja. Linjan opiskelijat harjoittelevat lukion ohella käytännön palokuntataitoja ja saavat pätevyyden toimia palokunnan hälytysosastossa. Aikaisempaa kokemusta palokunnasta ei tarvita, sillä opinnot tarjoavat uutta tietoa niin ensikertalaiselle kuin palokuntanuorelle.

Elma Nieminen ja Werneri Rosenberg ovat pelastus- ja turvallisuuslinjan entisiä opiskelijoita. Werneri päätyi linjalle, sillä pelastusala kiinnosti ja linjalla opiskellut ystävä suositteli hakemaan. Elman asuinpaikkakunnalla taas ei ollut jatko-opintomahdollisuuksia, joten petu-linja oli luonteva valinta palokuntalaiselle.

– Se oli sitten ihan itsestään selvää, että tuonnehan minä haen, koska palokunta oli jo silloin lähellä sydäntä, Elma toteaa.

Opinnot koostuvat palokunnan peruskursseista ja monipuolisesta liikunnasta

Lukio-opintojen ohella petu-linjalla opiskellaan palokuntatoiminnan peruskursseja. Kursseilla harjoitellaan erilaisia pelastus- ja sammutustekniikoita sekä ensiaputaitoja. Elma ja Werneri kehuvat linjan opetusta kattavaksi sekä laadukkaaksi.

– Petu-linjalla pelastustoiminnan peruskurssi suoritetaan noin puolessatoista vuodessa. On tosi hyvä, että jokainen asia käydään perusteellisesti läpi, Werneri pohtii.

– Kouluttajat on keskenään erilaisia ja heidän ammattitaito on laaja. Meillä oli esimerkiksi ensihoidon ammattilaiset kouluttamassa ensivasteen tunnit eli koulutus on todella laadukasta, kertoo Elma.

Myös liikunta on viikoittainen osa petu-linjan opintoja, ja opiskelijat saavat itse vaikuttaa tuntien sisältöön.

– Käydään frisbeegolffaamassa, uimassa, laskettelemassa ja pyöräilemässä. Kunhan vaan on liikuntaa! Werneri luettelee.

Petu-linja antaa pätevyyden palokunnan hälytysosastoon

Petu-linjan kursseja suoritetaan Viitasaaren paloaseman tiloissa. 18 vuotta täyttäneet linjalaiset voivat liittyä Viitasaaren palokuntaan, päästä mukaan hälytystehtäville sekä kouluttaa nuorempia.

– Viitasaarella on hienoa kalustoa ja saatiin kaikki ihan tuliterä sammutusvarustus. Kyllä se kummasti nostaa motivaatiota, kun ei tarvitse varaston perältä kaivetuilla varusteilla toimia, nauraa Elma.

Petu-linja antaa pätevyyden toimia palokuntien hälytysosastoissa ympäri Suomen. Lisäksi se antaa hyvät valmiudet hakeutua pelastusalan ammattitutkintoihin, kuten Pelastusopistoon.

Opetuksessa kaikki ovat samalla viivalla palokuntataustasta riippumatta

Sekä Elmalla että Wernerillä on taustaa palokuntanuorisotoiminnasta, mutta linjalle ei vaadita aikaisempaa kokemusta palokunnasta.

– Vaikka olisitkin ollut palokunnassa tosi pitkään, niin sieltä tulee uutta asiaa eikä pelkästään vanhan kertaamista, kertoo Werneri

– Opetus ei ollut myöskään liian vaikeaa niille, joilla ei ollut yhtään taustaa. Me oltiin kaikki samalla viivalla ja siinä mielessä kurssit oli hirveän hyvin toteutettu, Elma jatkaa.

Petu-linjan opit käyttöön palokuntanuorten koulutuksessa ja hälytystehtävissä

Elma suoritti petu-linjan kouluttamisen osuuden Kannonkosken palokuntanuoriso-osastossa ja liittyi hälytysosastoon heti 16-vuotiaana. Vaikka hälytystehtäville ei vielä päässyt, Elma kartutti osaamistaan harjoituksissa ja kouluttamalla palokuntanuoria.

– Yksi parhaita juttuja petu-linjalla oli, että se antoi niin hyvän pohjan aloittaa täysillä palokuntahommat. Koska olin käynyt linjalla jo kaikki kurssit, olin valmiina keikoille heti sinä päivänä, kun täytin 18, hän kertoo.

Myös Werneri toimii palokuntanuorten kouluttajana Porin VPK:ssa. Hän nostaa esille petu-linjan ja palokuntien yhteishengen.

– Palokunnassa on aina tosi hyvä yhteishenki. Se on niin kuin yks iso perhe ja kaikki auttaa toisiaan.

Yhteishengen tärkeys korostuu petu-linjalla, sillä moni muuttaa opintojen perässä Viitasaarelle. Opiskelijoita on tullut linjalle ympäri Suomea, jopa Oulusta ja Kotkasta asti. Lukiolaisille on tarjolla edullisia opiskelija-asuntoja sekä kaupungin nuorisotyöntekijän tuki uudelle paikkakunnalle muuttamista helpottamaan.

Linjalle valitaan 10 opiskelijaa – yhteishaku alkaa helmikuussa

Linjalle otetaan vuosittain 10 opiskelijaa, ja pisteitä yhteyshaussa jaetaan koulumenestyksestä sekä motivaatiokirjeestä. Elma ja Werneri suosittelevat petu-linjaa kaikille palokuntatoiminnasta ja pelastusalasta kiinnostuneille.

– Suosittelisin linjaa kaikille, jotka kaipaa lukion ohelle jotain muutakin kuin luokassa istumista ja teoriaa, toteaa Elma.

– Tätä linjaa ei löydy mistään muualta Suomesta, niin kannattaa lähteä kokeilemaan. Motivaatiokirjeeseen pitää panostaa, vinkkaa Werneri hakijoille.

Yhteishaku on käynnissä 20.2. –19.3.2024. Lisätietoa pelastus- ja turvallisuuslinjasta löydät Viitasaaren lukion verkkosivuilta sekä petu-linjan sometileiltä.

Elma Nieminen ja Werneri Rosenberg

Uusimmat