Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Materiaalia ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 2/2022

Ilmoittaudu Eldis22 -palokuntaleirille

Ilmoita palokuntasi mukaan Suomen tämän vuoden suurimpaan palokuntatapahtumaan.
Eldis 22 on palokuntanuorten kansainvälinen koulutusleiri, joka järjestetään Helsingissä Malmin lentokentällä 3.-9.7.2022. Leirille voivat osallistua kaikki 7-17-vuotiaat palokuntanuoret, nuorten ohjaajat ja muut palokuntalaiset. 

Leirillä palokuntanuoret voivat suorittaa koulutusjärjestelmän mukaisia kursseja, viettää aikaa uusien ja vanhojen ystävien kanssa ja osallistua leirin puitteissa järjestettävään toimintaan.

Eldis 22 -leirin ilmoittautuminen on auki vain 31.3.2022 saakka, joten toimi pian!

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

Korona on vähentänyt palokuntien nuorisotoimintaa jopa 65 % - voi olla vaikutuksia alan henkilöstöpulaan

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö toteutti vuoden 2021 lopussa kyselyn palokuntanuorille ja heidän ohjaajilleen koronan vaikutuksista palokuntien nuorisotoimintaan. Kysely osoittaa, että koronarajoitukset ovat vähentäneet palokuntanuorten toimintaa usealla paikkakunnalla. Nuorisotoiminta on merkittävä keino saada palokuntiin henkilöstöä tulevaisuudessakin. Pelastusalan resurssipula koskee monilla paikkakunnilla myös sopimuspalokuntia.

Lue uutinen täältä

Pelastusliitot ovat panostaneet epäasiallisen käytöksen kitkemiseen

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö selvitti loppuvuodesta 2021 alueellisten pelastusliittojen käytännön toimenpiteitä epäasiallisen käytöksen ehkäisemiseksi palokuntatoiminnassa. Selvityspyyntöön vastasivat kaikki 13 pelastusliittoa. Selvitysten perusteella pelastusliitot ovat panostaneet epäasiallisen käytöksen ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen erityisesti nuorisotoiminnassa. Liitot pitävät valmiuksiaan ja kykyään puuttua epäasialliseen käytökseen hyvinä, mutta tilanne voi vaihdella yksittäisissä palokunnissa. Liitot toivovat, että alan tilannetta seurataan, jotta nähdään, miten toiminta muuttuu koulutuksen ja tietoisuuden lisääntyessä.

Lue lisää

Nyt etsitään vuoden 2021 palokuntanuorisotyöntekijää

Tunnetko henkilön, joka ansaitsee vuoden 2021 palokuntanuorisotyöntekijä -tunnustuksen? Ketä haluaisit kiittää ja kannustaa viimeaikaisesta palokuntanuorisotoiminnan hyväksi tehdystä työstä? Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä -tunnustus myönnetään huomionosoituksena erittäin ansiokkaasta ja menestyksekkäästä viimeaikaisesta työstä palokuntanuorisotoiminnan hyväksi. Tee esitys vuoden 2021 palokuntanuorisotyöntekijästä 1.4.2022 mennessä.

Lue lisää ja tee esitys 1.4. mennessä

Siviiliosaamisen selvittämishankkeessa kartoitetaan palokuntalaisilla olevaa osaamista - vastaa kyselyyn

Sopimuspalokuntien liitto kartoittaa palokuntalaisten siviiliosaamista ja taitojen hyödyntämistä pelastustoimessa. Kysely on osa siviiliosaamisen selvittämishanketta, jolla tuetaan pelastustoimen suorituskyvyn parantamista ja sopimuspalokuntatoiminnan edistämistä. Hanke on merkittävä tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen kannalta. Vastaa kyselyyn 27.2.2022 mennessä.

Lue lisää ja osallistu kyselyyn

CTIF julkaissut nuorten kilpailutoiminnan opasvideoita

CTIF Suomen YouTubessa on julkaistu nuorten kilpailutoiminnan opasvideoita. Videot tarjoavat perustietoja CTIF-kilpailun kulusta ja säännöistä. Videoita on tuotettu sekä kisaajille että tuomareille.
Katso opasvideot CTIF:n YouTubesta

Materiaalipankista materiaaleja palokuntien käyttöön

SPEK on tuottanut palokuntien käyttöön materiaaleja, joita voi hyödyntää mm. uusien jäsenten rekrytoinnissa ja terveysturvallisen toiminnan varmistamisessa. Materiaalipankista löytyy niin tulostettavia kuin someen soveltuvia materiaaleja.
Klikkaa tästä mteriaalipankkiin

Tule keskustelemaan palokuntatoiminnasta Discordiin

Keskustelualusta Discordiin on avattu Palokuntaan-serveri, joka kokoaa yhteen palokuntalaisia ja palokuntatoiminnasta kiinnostuneita keskustelijoita. Mikäli haluat osallistua keskusteluun Palokuntaan-Discordissa, tarvitset Discord-käyttäjätunnuksen. Rekisteröityminen on ilmaista ja helppoa.

Lisätietoa ja linkki keskusteluserverille

Hae vapaaehtoiseksi Eldis 22 -palokuntaleirille

Eldis 22 -palokuntaleirille haetaan vapaaehtoisia erilaisiin tehtäviin, esimerkiksi toimisto-, huolto-, turvallisuus- ja viestintätehtäviin. Huomaathan, että myös nuoret voivat hakea vapaaehtoisiksi leirille. Tutustu avoimiin tehtäviin ja hae vapaaehtoiseksi.
Katso Eldis 22 -palokuntaleirin avoimet tehtävät täältä

Tulevat tapahtumat

23

helmi

2022

Pelastusopiston ja Jokilaakson pelastuslaitoksen webinaarit Kalajoen Raution metsäpaloista
23.2.2022 klo 9-12 ja 18-20, webinaari

Pelastusopisto järjestää yhdessä Jokilaakson pelastuslaitoksen kanssa kaksi webinaaria Kalajoen Raution metsäpaloista. Webinaareissa käydään läpi palon kehittymistä ja leviämistä sekä oleellisimmat opit ensi kesän varautumista ajatellen.
Lisätiedot ja osallistumislinkit

24

helmi

2022

Seminaari palokunnassa tapahtuvasta perehdyttämisestä (pelastustoiminnan peruskurssi)
24.2.2022 klo 9-11 ja 18-20, Teams

Seminaarin tarkoitus on opastaa peruskurssin ensimmäisen osan, palokunnassa tapahtuvan perehdyttämisen, järjestämisessä kurssilaisen omassa palokunnassa. Ilmoittaudu viimeistään 18.2.2022.
Lue lisää ja ilmoittaudu

16

maalis

2022

Webinaarisarja ensiauttajille: elvytys
16.3.2022 klo 18-20, webinaari

Suomen Punainen Risti, Suomen Meripelastusseura ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjestävät webinaarisarjan ensiauttajille. Keskiviikkona 16.3. järjestettävässä webinaarissa aiheena on elvytys. Aiheesta puhumassa akuuttilääketieteen erikoislääkäri, ensihoitolääkäri Marko Sainio Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.
Lue lisää ja ilmoittaudu

26

maalis

2022

CTIF-harjoitusleiri
26.3.2022, Masku

Harjoitusleirillä on mahdollisuus harjoitella CTIF-kilpailujen nuorten ja aikuisten kalusto-osuutta ja mahdollisesti myös viestiosuuksia. Tarkemmat yksityiskohdat julkaistaan myöhemmin. Ilmoittautumiset 1.3.2022 mennessä.
Lue lisää ja ilmoittaudu

30

maalis
2022

Putoamisvaarallisella alueella työskentelyn kehittämisen seminaari
30.-31.3.2022, Tampere

Pelastusopisto järjestää Tampereella Palosuojelurahaston rahoittaman Putoamisvaarallisella alueella työskentelyn kehittäminen Suomessa -hankkeen loppuseminaarin. Seminaarissa käydään läpi hankkeen tuloksia, esitellään ajankohtaisia aiheita ja keskustellaan muun muassa sisäministeriön antaman ohjeen vaikutuksista käytännön PVAT-työhön. Seminaarista on mahdollista saada sopimushenkilöstön PVAT1-kurssin vastaavan kouluttajan kelpoisuus. Ilmoittaudu viimeistään 21.2.2022.

Lue lisää ja ilmoittaudu

22

huhti

2022

Metsäpaloseminaarit
22.-23.4., Oulu
6.-7.5., Tampere

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Suomen Palopäällystöliitto järjestävät keväällä 2022 kaksi metsäpaloseminaaria, joissa käsitellään ajankohtaisia asioita metsä- ja maastopaloista. Lisätietoa seminaareista julkaistaan myöhemmin.
Lue lisää