Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Materiaalia ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 9/2022

Kenestä Vuoden palomies 2022?

Tuleeko mieleesi henkilöä, joka ansaitsisi tänä vuonna Vuoden palomies -arvonimen? Erityisillä perusteilla voidaan Vuoden Palomieheksi valita myös ryhmä tai yhteisö.

Valintaperusteita ovat mm. esimerkillinen toiminta, useiden vuosien ansiokas työ pelastusalalla, erityistä tunnustusta ansaitseva pelastustehtävän suoritus tai huomattavaa urheutta tai uhrautuvuutta osoittava teko.

Jätä ehdotuksesi 30.9.2022 mennessä.

Lue lisää ja jätä ehdotuksesi

On taas aika ehdottaa turvallisuuspalkintojen saajia

Tällä hetkellä on käynnissä Finnish Security Awards turvallisuuspalkintojen ehdokashaku. Rohkaisemme palokuntia ja palokuntatoiminnassa mukana olevia tekemään ehdotuksensa tunnustusten saajiksi.

Finnish Security Awardsissa palkitaan esimerkiksi Turvallisuustyön vapaaehtoinen ja Vuoden turvallisuusteko. Lähetä ehdotuksesi palkinnon saajista vaikka heti tai viimeistään lauantaina 1.10.2022.

Tee ehdotuksesi tunnustusten saajiksi viimeistään 1.10.

Palokuntanuorisotoimintaa uudistetaan toiminnassa mukana olevia kuunnellen

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöllä on käynnissä palokuntanuorisotoiminnan uudistamishanke, jonka tavoitteena on kasvattaa sekä palokuntanuorten että heidän kouluttajiensa ja ohjaajiensa määrää ja pysyvyyttä palokunnassa, tehdä esitys kurssijärjestelmän uudistamiseksi ja tuottaa toimenpideohjelma tukemaan palokuntanuorisotoimintaa.

Syksyn aikana kartoitetaan kyselyin palokuntanuorten ja heidän kouluttajiensa ja ohjaajiensa ajatuksia palokuntanuorisotoiminnasta. Kysely lähetetään kaikille palokuntanuorille ja heidän kouluttajilleen ja ohjaajilleen syyskuussa, joten pysy kuulolla ja vaikuta!

Tutustu hankkeeseen ja lue Eldis 22 -leirillä toteutetun pilottikyselyn tuloksista alla olevasta linkistä.

Lue lisää

Palokuntien puheenjohtajat ja päälliköt kokoontuivat pohtimaan palokuntatoiminnan tulevaisuutta

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palokuntapalvelut järjesti syyskuun alussa palokuntien puheenjohtajille ja päälliköille suunnatun palokuntatoiminnan kehittämisseminaarin, Presidents' Forumin, Silja Serenadella. Tilaisuudessa perehdyttiin palokuntatoiminnan tulevaisuusskenaarioiden lisäksi päivitettyyn Palokuntien toimintaohjelmaan 2023-2027 sekä palokuntien toiminnan suunnittelun ja seurannan tueksi kehitettyihin työkaluihin: toimintaohjelman tueksi luotuun Liekki-työkaluun sekä HAKA-tilastoihin.

Seminaariin osallistui yhteensä 38 palokuntalaista 24 eri palokunnasta eri puolilta Suomea. Eri alueilla toimivien palokuntien näkemykset tulivatkin seminaarin aikana hyvin esiin ja keskustelu oli aktiivista.

Lue lisää

Päivä Paloasemalla -tapahtumaan ilmoittautunut jo 350 paloasemaa, olettehan tekin mukana?

Päivä Paloasemalla -tapahtumaa vietetään paloasemilla ympäri Suomen lauantaina 26.11.2022. Ilmoittautuminen Päivä Paloasemalla -tapahtuman järjestäjäksi on vielä auki, mutta toimi pian, jotta Päivä Paloasemalla -materiaalipaketti ehtii paloasemallenne hyvissä ajoin ennen tapahtumapäivää.

Ilmoittaudu tapahtuman järjestäjäksi tästä:
https://paloturvallisuusviikko.fi/paiva-paloasemalla/ilmoittautuminen/

Anmäl dig som arrangör av evenemanget:
https://paloturvallisuusviikko.fi/sv/en-dag-pa-brandstationen/anmalning/

Tutustu päivitettyyn Palokuntien toimintaohjelmaan vuosille 2023-2027

Tutustu Yleisessä palokuntalaiskokouksessa heinäkuun alussa hyväksyttyyn päivitettyyn Palokuntien toimintaohjelmaan, joka tähtää elinvoimaisen, houkuttelevan ja laadukkaan palokuntatoiminnan ylläpitoon ja kehittämiseen. Päivitettyä toimintaohjelmaa on työstetty SPEKin valtakunnallisessa Palokuntatoimikunnassa ja sen alaisissa työryhmissä. Päivitykseen ovat osallistuneet myös SPPL ja SSPL.
Palokuntien toimintaohjelma 2023-2027

Palokuntien toiminnan suunnittelun ja seurannan tueksi kehitettiin Liekki-työkalu

Palokuntien toimintaohjelman tueksi luodun Liekki-työkalun tavoitteena on kannustaa, haastaa, ohjata ja tukea palokuntia kehittämään toimintaansa pitkällä aikajänteellä tavoitteellisesti. Työkalun avulla palokunta saa tärkeää palautetta omasta toiminnastaan, löytää omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan, tunnistaa nykytilanteensa ja kehittämiskohteita sekä kehittyy tavoitteellisen toiminnan kautta.

Tutustu Liekki-työkaluun

Eldis 22 -leirin aftermovie valmis ja palautekysely auki

Osallistuitko kesällä palokuntanuorten Eldis 22 -suurleirille? Nyt voit katsoa Eldis 22 -leirin aftermovien. Lisäksi Eldis 22 kerää palautetta leirille osallistuneilta nuorilta, toimihenkilöiltä sekä nuorten vanhemmilta. Palaute antaa järjestäjille tietoa siitä, miten leiri onnistui. Palautteen avulla leirijärjestäjät saavat myös tietoa siitä, miten leiritoimintaa voidaan tulevaisuudessa kehittää. Kyselyyn vastaaminen vie noin 10 minuuttia.
Vastaa Eldiksen palautekyselyyn

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin ja MTV Uutisten kysely nuorille

Hei nuori! Kuuluuko nuorten mielipiteet mediassa? Mikä on tärkeintä ensi kevään eduskuntavaaleissa? Mitä Suomen päättäjien pitäisi mielestäsi tehdä? Anna äänesi kuulua, ja osallistu MTV Uutisten sekä Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin kyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään MTV:n mediasisällöissä sekä nuorisoalan vaikuttamistyössä ja viestinnässä erityisesti Nuorisotyön viikolla 10.-16.10.2022.

Vastaa kyselyyn viimeistään 20.9.

Tulevat tapahtumat

28

syys

2022

Palosuojelurahaston infotilaisuus sopimuspalokunnille avustusten hakemisesta ja käytöstä
28.9.2022 klo 18-19

Palosuojelurahasto järjestää sopimuspalokunnille infotilaisuuden avustusten hakemisesta ja käytöstä. Infotilaisuus järjestetään verkossa. Lisätietoa tapahtumasta Palosuojelurahaston sivuilta.
Lue lisää

25

loka

2022

CTIF-seminaari: Lentoasemien pelastustoiminta
25.10.2022 klo 9-15.15

Mitä pitää sisällään pelastustoiminnan sähköinen PTJ-käsikirja ilmaliikenneonnettomuuksissa? Miten suunnitella ja toteuttaa onnistunut yhteistoimintaharjoitus? Mitä uutta on EASA:n säädöksissä? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen Lentoasemien pelastustoiminta -seminaarissa tiistaina 25.10. klo 9-15.15. Hybriditilaisuutena toteutettava seminaari järjestetään nyt jo kuudetta kertaa, tällä kertaa yhteistyössä CTIF Suomen, Finavian, Pelastusopiston ja Traficomin kanssa. Tilaisuuden mahdollistaa Palosuojelurahasto. Lähiosallistujien määrä on rajattu. Muutokset ohjelmaan mahdollisia. Mahdolliset koronarajoitukset tullaan ottamaan huomioon toteutuksessa.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 18.10.

28

loka

2022

Vauriopuukoulutuksen opintopäivät
28.-29.10.2022

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjestää vauriopuukoulutuksen opintopäivät Evolla 28.-29.10.2022. Tavoitteena on, että opintopäivien jälkeen osallistuja osaa suorittaa turvallisilla työmenetelmillä vaativia myrskyvauriopuiden raivauksia sekä osaa organisoida laadukkaita vauriopuiden raivauksen viikkoharjoituksia. Koulutuksesta vastaavat Hämeen ammatti-instituutin metsätalouden opettajat.
Lue lisää ja ilmoittaudu viimeistään 3.10.

26

marras

2022

Päivä Paloasemalla -tapahtuma
26.11.2022

Päivä Paloasemalla -tapahtumaa vietetään paloasemilla ympäri Suomen marraskuun lopussa. Ilmoittautuminen Päivä Paloasemalla -tapahtuman järjestäjäksi on vielä käynnissä! Ilmoitathan paloasemasi mukaan pian.
Ilmoittaudu tapahtuman järjestäjäksi:
https://paloturvallisuusviikko.fi/paiva-paloasemalla/ilmoittautuminen/

Anmäl dig som arrangör av evenemanget:
https://paloturvallisuusviikko.fi/sv/en-dag-pa-brandstationen/anmalning/