Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Apua ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 5/2020
Rauhallista joulua ja turvallista uutta vuotta!

Hyvää joulua ja onnea tulevalle vuodelle!

Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan ja jouluakin vietetään monessa kodissa hieman perinteistä poiketen. Toivottavasti jokainen saa hetken hengähtää ja nauttia herkuista sekä joulunpyhistä haluamallaan tavalla. Pidetään huolta toisistamme ja turvaväleistä.
Terveyttä ja turvallisuutta tulevaan vuoteen!

Palokuntatoiminnan valtakunnallinen kehittäminen vuoden 2021 alusta lähtien

Palokuntatoimikunta aloittaa työskentelynsä vuoden 2021 alussa ja samalla aiempien valtakunnallisten järjestö-, nais-, nuoriso- ja palokuntakoulutustoimikuntien tehtävät siirtyvät sen vastuulle. Palokuntatoimikunnan avuksi perustettaviin harrastus- ja palvelutyöryhmiin valittiin kumpaankin 9 asiantuntijajäsentä. 

Tavoitteena oli muodostaa laaja-alaisesta osaamisesta koostuvat ja tehokkaan työskentelyn mahdollistavat työryhmät. Työryhmien ulkopuolelle jääneiden hakijoiden osaamista on tarkoitus hyödyntää tarjoamalla heille mahdollisuutta osallistua työryhmien työhön verkostomaisesti ja projektiluonteisesti.

Lue lisää työryhmien kokoonpanoista

Palokuntanaistoiminnan tulevaisuus?

Valtakunnallisen naistyötoimikunnan puheenjohtaja Marika Metsä-Tokila pohtii palokuntalaisten blogissa naistyön tulevaisuutta toimikuntarakenteen muuttuessa vuoden 2021 alussa. Miten asiat hoituu jatkossa? Mikä on palokuntanaisten rooli?

Palokuntalaisten blogi

Viikkoharjoituksia kehitetään palautteiden pohjalta

Loka-marraskuun vaihteessa pyysimme palokuntalaisia antamaan palautetta viikkoharjoitussuunnitelmien rakenteesta ja esittämään toiveita niiden julkaisuun ja käytettävyyteen liittyen. Palautteet huomioidaan julkaisuratkaisun suunnittelussa.

Lue lisää palautteista

Kiitos Paloturvallisuusviikkoon osallistuneille!

Paloturvallisuusviikkoa vietettiin 21.11.-1.12. Kampanja media- ja somenäkyvyys oli aikaisempia vuosia suurempaa ja viikko on saanut runsaasti positiivista palautetta. Virtuaalisella Paloasemalla kävi huimat 123 000 vierailijaa, mikä on Päivä Paloasemalla -tapahtuman uusi kävijäennätys. Kaikille paloasemille on lähetetty kysely, jonka avulla kartoitetaan paloasemien mielipiteitä Paloturvallisuusviikosta sekä kehitetään turvallisuusviestintää.

Paloturvallisuusviikko

Tule mukaan palokuntaan! -esite

Nuorille ja heidän huoltajilleen suunnattu matalan kynnyksen rekrytointiesite on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi. Esitettä voi selata verkossa, ladata PDF:nä ja halutessaan tulostaa. Huomaathan, että tulostusta varten kannattaa ladata siihen tarkoitettu versio. 
Ensimmäinen erä painettuja esitteitä toimitetaan liittoihin tammikuussa 2021. Esite tulee saataville hieman myöhemmin myös SPEKin verkkokauppaan, josta sitä voi palokunnat tilata maksutta tarvitsemansa määrän sitä mukaa kuin tarvetta on.

Lue tai lataa lataa esite

Vuoden 2020 toimintatietojen ilmoittaminen

Seurantatiedot toimitetaan vuodesta 2020 lähtien vain ja ainoastaan HAKAn kautta. Riittää, kun palokuntayhdistys pitää HAKAssa jäsen- ja tapahtumatiedot ajan tasalla. Erillisiä lomakkeita ei tarvitse enää täyttää ja lähettää.


Huomioitavat määräpäivät vuoden 2020 tietojen ilmoittamisen osalta:

Jäsentiedot tulee päivittää vuoden loppuun mennessä (31.12.2020).

  • Liittymispäivät palokuntaan ja osastoon tulee pitää ajan tasalla. 
  • Henkilön rooli (esim. palokunnan päällikkö, puheenjohtaja, sihteeri ym.) tulee päivittää alkamisen ja loppumisen osalta vuoden loppuun mennessä (31.12.2020). Syyskokouksessa päätetyt luottamustehtävät ensi vuodelle voi kirjata henkilöille alkavaksi 1.1.2021.

Vuoden viimeiset tapahtumat tulee kirjata 6.1.2021 mennessä.

Lue lisää HAKAn toimintatilastoista

Hae ansiomerkit ajoissa

Jos keväällä on tarkoitus jakaa ansiomerkkejä, kannattaa niiden hakemista suunnitella jo pian. 


Pelastusliitoilla on oikeus jakaa SPEKin ansiomitaleita ja ensimmäisen luokan ansiomitaleita. SPEKin ansioristien hakemukset menevät ensin pelastusliittoon lausunnolle ja sen jälkeen SPEKiin käsiteltäväksi. SPEKin hallitus käsittelee ansiomerkkejä koskevia esityksiä vain kaksi kertaa vuodessa. 

Hakemus kannattaa tehdä huolellisesti ja perustelut on syytä eritellä. Toimita hakemus hyvissä ajoin pelastusliiton käsittelyyn. Puollettu hakemus tulee toimittaa SPEKiin kevään osalta 15.3. mennessä. 


Lisätietoja ja hakuohjeet (SPEK)


 

Maahanmuuttajataustaiset palokuntalaiset pysyvät toiminnassa pitkään

Palokunnissa on pulaa savusukelluskelpoisista pelastajista. SPEKin kyselytutkimuksen mukaan noin kolmannes toiminnassa mukana olevista maahanmuuttajista on käynyt savusukelluskurssin ja läpäissyt vuosittaisen kuntotestin.

Lue lisää tutkimuksen tuloksista (SPEK)

Vuoden Palomies 2020 on Mikko Saastamoinen

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen vuoromestarin erikoisosaamista on tieliikennepelastaminen ja autojen uudet teknologiat, joista hän kouluttaa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Hänen tavoitteenaan on, että Suomessa tieliikennepelastaminen pysyy kansainvälisestikin korkealla tasolla.
Lue lisää Vuoden Palomiehestä (SPEK)

PSR innovaatiopalkinnot 2020 jaettu 

Palosuojelurahaston vuoden 2020 Innovaatiopalkinnon ensimmäisen palkinnon sekä 12 000 euron palkintorahan sai asemamestari Saku Tauriainen sammutus- ja raivauskouran kehittämisestä. Sammutus- ja raivauskoura parantaa pelastajien työ- ja henkilöturvallisuutta rakennuspaloissa.

Lue lisää palkituista (Intermin)

Palosuojelurahaston innovaatiopalkinnon 2021 haku 

Innovaatiopalkinnon tarkoituksena on kannustaa pelastusalan henkilöstöä sekä muita alasta kiinnostuneita kehittämään uusia tehokkaampia ja turvallisempia laitteita, toimintatapoja ja työmenetelmiä, ja parantaa pelastusalan näkyvyyttä sekä arvostusta yhteiskunnassa. Rahapalkinnon suuruus on yhteensä enintään 20 000 euroa. Ehdotuksia palkittavista voivat tehdä kaikki yksityiset henkilöt ja yhteisöt. 

Haku 31.3.2021 mennessä!

Lisätietoja ja hakuohjeet (PSR)

Suurleiri 2022 kuulumisia

Leiriprojektin aloittaminen täysin virtuaalisesti on ollut haastavaa mutta opettavaista. Mitä on opittu ja mitä tapahtuu seuraavaksi?

Lue lisää Valtterin blogista

Keitä ovat kokemusasiantuntijanuoret?

Virtuaalisuus palokuntanuorten koulutuksen apuna

Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto järjesti virtuaalisen palokuntanuorten Polte20-leirin, johon osallistui noin 150 nuorta liiton alueelta. Toteutustapa tarjosi nuorille mahdollisuuden suorittaa ikäryhmäänsä vastaava kurssi pääosin etäopiskeluna.

Lue lisää Pelastustiedon artikkelista

Tulevat tapahtumat

Alkuvuoden 2021 tapahtumia on jo siirretty myöhemmäksi tai verkkoon. SPEK ei järjestä tilaisuuksia kasvokkain tammi-maaliskuussa. Palokuntalaiskokous pyritään järjestämään toukokuussa. Seuraamme tilannetta aktiivisesti.

Koronatilanteen takia tapahtumia saatetaan joutua siirtämään tai perumaan jatkossakin. Seuraa tapahtumakalenterin lisäksi myös ilmoittelua verkkosivustolla ja somessa.

Tapahtumakalenteri
Facebook Palokuntaan
Facebook Palokuntaverkosto

Tammikuun 2021 webinaarit

  • Webinaarisarja ensiauttajille jatkuu tiistaina 19.1. klo 18-20.
  • Yhdistyksen hallinto torstaina 21.1.2021 klo 18.00-19.15
  • Tietosuoja torstaina 28.1.2021 klo 18.00-19.15

Tarkista viimeisimmät päivitykset tapahtumakalenterista

Palokuntatoiminnan uutiskirje

Tietoa uutiskirjeestä, tilaamisesta, peruuttamisesta sekä aiemmat uutiskirjeet: https://www.palokuntaan.fi/uutiskirje

Juttuvinkit ja palautteet

Juttuvinkkejä, uutisia ja valtakunnallista näkyvyyttä kaipaavia tapahtumamainoksia otetaan ilomielin julkaistavaksi palokuntaan.fi-sivustolle sekä seuraaviin uutiskirjeisiin. Myös palokuntalaisten omat kirjoitukset kaikenlaisista palokuntatoimintaan liittyvistä aiheista ovat enemmän kuin tervetulleita Palokuntalaisten blogiin! 


Tammikuussa uutiskirje julkaistaan hieman totuttua myöhemmin pyhien ja joulutauon takia. Aineistot pyydetään toimittamaan viimeistään 10.1.2021.
Ota yhteyttä: palokunta@spek.fi

Lisätietoja palokuntaan.fi-sivustosta ja uutiskirjeestä: 
Jenni Järvinen, järjestökoordinaattori, SPEK jenni.jarvinen@spek.fi, p. 0406888807