Uutiset

Uutiset

Kaksi palokuntalaista tervehtii toisiaan.

Julkaistu 16.12.2020

Palokuntatoiminnan valtakunnallinen kehittäminen vuoden 2021 alusta lähtien

Palokuntatoimikunta aloittaa työskentelynsä vuoden 2021 alussa ja samalla aiempien valtakunnallisten järjestö-, nais-, nuoriso- ja palokuntakoulutustoimikuntien tehtävät siirtyvät sen vastuulle. Palokuntatoimikunnan avuksi perustettaviin harrastus- ja palvelutyöryhmiin valittiin kumpaankin 9 asiantuntijajäsentä.

Palokuntatoimikunta koordinoi ja kehittää palokuntatoimintaa valtakunnallisesti

Palokuntatoimikunta piti järjestäytymiskokouksensa sunnuntaina 29.11. Kokouksessa hyväksyttiin harrastus- ja palvelutyöryhmien toimintaohjeet, valittiin toimikunnan varapuheenjohtaja, harrastus- ja palvelutyöryhmien puheenjohtajat ja jäsenet, sekä arvottiin toimikunnan ensimmäisten vuosien erovuoroiset jäsenet.  

Puheenjohtaja Kai Vainion ensivaikutelmat palokuntatoimikunnan työskentelyn aloittamisesta olivat positiiviset: "Etäkokouksessa vallitsi hyvä tunnelma ja se sujui hyvin, vaikka esityslistalla oli iso asia eli työryhmien henkilövalinnat. Työryhmien jäsenet valittiin anonyymisti, mikä sujui loppujen lopuksi helposti. Toivottavasti päästään mahdollisimman pian pitämään kokous livenä ja paremmin tutustumaan toimikunnan jäseniin."

Palokuntatoimikunnan varapuheenjohtajaksi valittiin Marjo Matikka. Harrastustyöryhmän puheenjohtajaksi Torbjörn Lindström ja palvelutyöryhmän puheenjohtajaksi Ari Jylhäsalo.

Toimikuntien kehittämishankkeen ohjausryhmä toimii palokuntatoimikunnan tuutorina ensimmäiset kolme kuukautta. Ohjausryhmässä toimivat aiempien valtakunnallisten toimikuntien puheenjohtajat Markku Leinonen (järjestötoimikunta), Toni Alatalo (nuorisotyötoimikunta) ja Marika Metsä-Tokila (naistyötoimikunta) sekä pelastusliittojen edustajat Roger Roos ja Jaana Sippola. Palokuntatoimikunnan varsinainen ensimmäinen kokous on suunniteltu pidettävän keskiviikkona 13.1.2020 klo 17:30-20:00. Kokouksessa käsitellään toimikunnan työskentelyyn ja viestintään liittyvät asiat. Tähän kokoukseen kutsutaan myös ohjausryhmä.

Palokuntatoimikunnan kokoonpano ja erovuorot: https://www.palokuntaan.fi/palokuntatoimikunta

Harrastus- ja palvelutyöryhmät

Harrastus- ja palvelutyöryhmien asiantuntijajäseniä haettiin avoimella haulla. Hakemuksia tuli kaikkiaan 61, joista harrastustyöryhmään 23 ja palvelutyöryhmään 18. Lisäksi 20 henkilöä haki molempiin työryhmiin. Hakemuksista paistoi innokkuus ja laaja-alainen osaaminen.

Palokuntatoimikunta valitsi hakijoiden joukosta molempiin työryhmiin 9 henkilöä. Tavoitteena oli muodostaa laaja-alaisesta osaamisesta koostuvat ja tehokkaan työskentelyn mahdollistavat työryhmät. Työryhmien ulkopuolelle jääneiden hakijoiden osaamista on tarkoitus hyödyntää tarjoamalla heille mahdollisuutta osallistua työryhmien työhön verkostomaisesti ja projektiluonteisesti.

Pelastusliitot saivat kommentoida palokuntatoimikunnan esitystä työryhmien kokoonpanoista 15.12.2020 mennessä. Kokoonpanot on nyt vahvistettu seuraavasti: 

Palvelutyöryhmä

(9 asiantuntijajäsentä + puheenjohtaja)
Juuso Rauhanen, Euran VPK
Sami Kangas, Muhos (sopimuspalokunta) ja Rantsilan (sopimuspalokunta)
Jari Hämäläinen, Tiutisen VPK
Heini Kontsas, Ivalon VPK
Heikki Suomalainen, Haagan VPK
Maarit Alakoski, Pöytyän VPK ry
Jarkko Jääskeläinen, Liedon VPK
Sakari Aalto, Kullaan VPK ry
Pirita Setälä, Nurmon VPK
Ari Jylhäsalo, puheenjohtaja

Palvelutyöryhmän toimintaohjeet ja lisätietoja: https://www.palokuntaan.fi/palvelutyoryhma

Harrastustyöryhmä

(9 asiantuntijajäsentä + puheenjohtaja)
Juho-Jussi Heinäaho, Kuivaniemen PVPK
Irja Viinikainen, Simon VPK
Tapio Tuohiniemi, Nakkilan VPK
Matti Lehtonen, Pihlavan VPK ry.
Anni Niva, Onkkaalan VPK
Laura Pessa, Selänpään VPK
Joonas Nieminen, Taivassalon VPK
Erkki Lehtonen, Virkkalan VPK
Torbjörn Lindström, puheenjohtaja

Harrastustyöryhmän toimintaohjeet ja lisätietoja: https://www.palokuntaan.fi/harrastustyoryhma

Palokuntajohtaja Petri Jaatinen toteaa tyytyväisyydellä, että parin vuoden ajan yhdessä suunniteltu toimikuntien toiminnan kehittäminen on nyt saatu tähän pisteeseen: “Olen innoissani mahdollisuudesta päästä kehittämään palokuntatoimintaa toimikunnan ja uusien työryhmien kanssa”.

Lisätietoja:
Petri Jaatinen, palokuntajohtaja, SPEK
petri.jaatinen[at]spek.fi, p. 0400535441

Uusimmat