Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Materiaalia ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 7–8/2023

Mitä Sopimuspalokuntaviikolla tapahtuu?

Sopimuspalokuntaviikkoa vietetään 21.–27.8.2023. Palokunnat esittelevät viikon aikana toimintaansa avoimissa viikkoharjoituksissa ja rekrytointitapahtumissa. Jo palokunnassa mukana oleville järjestetään ajankohtaisia webinaareja. Ilmoittaudu mukaan webinaareihin tai tule tutustumaan palokuntatoimintaan paikan päälle!

Sosiaalisessa mediassa Sopimuspalokuntaviikkoa voi seurata aihetunnisteella #sopimuspalokuntaviikko.

Paikalliset tapahtumat ja ilmoittautuminen webinaareihin

Palokuntalaisten verenluovutusryhmä

Perustimme Palokuntaan-VeriRyhmän, johon kuka tahansa voi liittyä mainitsemalla ryhmän nimen verenluovutuksessa. Voit luovuttaa missä tahansa luovutuspaikassa ympäri Suomen.

Jokainen luovutuskäynti kerryttää ryhmälle yhden pisteen. Tavoitteenamme on saada vuoden 2023 loppuun mennessä 50 käyntiä ja Veripalvelun kunniakirja!

Lue lisää ja lähde luovuttajaksi

Reijolan VPK on Palokuntalaistarina-videokilpailun voittaja

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Palokuntalaistarina-videokilpailuun lähetettiin 12 innostavaa tarinaa. Voittajaksi valittiin Reijolan VPK. Yleisöäänestyksessä yli tuhat antoi äänensä mielestään parhaalle palokuntalaistarinalle.

Lue lisää uutisesta

Iloista yhdessäoloa palokuntanuorten kesäleireillä

Palokuntanuorille järjestettiin tänä kesänä yhdeksän leiriä eri puolilla Suomea. Vaihtelevasta säästä huolimatta nuoret pääsivät osallistumaan palokuntakoulutukseen sekä viettämään vapaa-aikaa yhdessä kavereiden kanssa.

Lue lisää kesäleirien tunnelmista

Sammutustalokilpailu palokuntien nuoriso-osastoille

Puuttuuko palokunnaltanne tapahtumien mainio vetonaula, sammutustalo? Kaipaako nuoriso-osastonne erilaista viikkoharjoitustehtävää? Paloturvallisuusviikko järjestää Päivä Paloasemalla -sammutustalokilpailun palokuntien nuoriso-osastoille 29.5.–17.9.2023.
Kilpailun pääpalkintona on 500 euroa palokunnan nuoriso-osaston virkistystoimintaan.

Lue lisää kilpailusta ja ilmoittaudu mukaan

Ilmoittaudu kansallisiin CTIF-kilpailuihin

Kansalliset CTIF-kilpailut järjestetään lauantaina 9.9. Mynämäen urheilukentällä.

Kilpailussa on sekä aikuisten että nuorten sarja. Nuorten osalta kansallinen kilpailu on karsintakilpailu ensi kesän kansainvälisiin kilpailuihin Italiaan.
Ilmoittaudu mukaan HAKAn kautta viimeistään sunnuntaina 20.8.

Tee ehdotus Vuoden Palomies -tunnustuksen saajasta

Vuoden Palomies -tunnustus myönnetään esimerkillisestä toiminnasta, erityistä tunnustusta ansaitsevan pelastustehtävän suorituksesta tai muusta teosta, joka kohottaa pelastusalan, pelastuslaitosten tai palokuntien arvonantoa.
Tee ehdotus viimeistään 31.8.

Tulevat tapahtumat

21

elo

2023

Sisäministeriön kyselytunti
Maanantai 21.8. klo 18–19.30, Teams

Webinaarissa kerrotaan sopimuspalokuntatoimintaan liittyvistä ajankohtaisista asioista sisäministeriön näkökulmasta. Tämän jälkeen pelastusylitarkastaja Jari Lepistö vastaa sopimuspalokuntalaisia askarruttaviin kysymyksiin.
Ilmoittaudu, jätä ennakkokysymyksiä ja osallistu

22

elo

2023

Palokunta ja eurot: minkä arvoista on palokuntatoiminta?
Tiistai 22.8. klo 10–11, Teams

SPEKin hanke arvioi palokuntatoiminnan sosiaalisia, yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia. Tavoitteena on tuoda näkyväksi toiminnan hyödyt yksilölle ja yhteiskunnalle sekä palokuntalaisten työn rahallinen arvo. Sosped Keskuksen arviointipäällikkö Miikka Vuorinen kertoo webinaarissa hankkeesta ja sen tuloksista.
Ilmoittaudu, jätä ennakkokysymyksiä ja osallistu

22

elo

2023

Ohje pelastustoimen sukellus- ja pintapelastustoimintaan
Tiistai 22.8. klo 18–19.30, Teams

Sisäministeriön pelastusosaston erityisasiantuntija Tommi Luhtaniemi kertoo webinaarissa pelastustoimen savusukellus-, kemikaalisukellus-, vesisukellus-, ja pintapelastustoiminnan sekä näiden tukitehtävien uudesta ohjeesta.
Ilmoittaudu, jätä ennakkokysymyksiä ja osallistu

23

elo

2023

Psyykkinen suorituskyky
Keskiviikko 23.8. klo 9.30–11 ja klo 18–19.30, Teams

Suomen Palopäällystöliiton MentalFireFit-hankkeen tavoitteena oli edistää henkisen työsuojelun merkityksen huomioimista sekä kehittää jälkipurkutoimenpiteitä. Hankkeen projektipäällikkönä toiminut erityisasiantuntija Saku Sutelainen avaa webinaarissa psyykkisen suorituskyvyn tärkeyttä ja pyrkii lisäämään ymmärrystä psyykkisestä kuormituksesta.
Ilmoittaudu, jätä ennakkokysymyksiä ja osallistu

23

elo

2023

Hälytysmuonitus
Keskiviikko 23.8. klo 18–19.30, Teams

Webinaarin puhujana toimii hälytysmuonitustoiminnan kehittäjä Marika Metsä-Tokila Kalannin VPK:sta. Webinaari on tarkoitettu kaikille palokuntanaisille ja palokuntalaisille, jotka toimivat hälytysmuonituksen parissa. Webinaarissa pohditaan muonituksen työturvallisuutta, tunnistettavuutta ja yhtenäisiä käytänteitä.
Ilmoittaudu, jätä ennakkokysymyksiä ja osallistu

24

elo

2023

Miten ohjaajana voi tukea ja vahvistaa lapsen tai nuoren mielenterveyttä?
Torstai 24.8. klo 10–11.30 ja klo 18–19.30, Teams

Tutkimusten mukaan noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä, ja ne ovat koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia. Mieli ry:n Nuoret ja mielenterveys -yksikön päällikkö Johannes Parkkonen kertoo webinaarissa lasten ja nuorten mielenterveyden edistämisestä ja vahvistamisesta.
Ilmoittaudu, jätä ennakkokysymyksiä ja osallistu

24

elo

2023

Pelastusopiston 2024 OPS ja Sammutustekniikkakurssi
Torstai 24.8. klo 18–19.30, Teams

Ville Ala-Kokko kertoo Pelastusopiston sopimuspalokuntien opetussuunnitelmasta ja sen merkityksestä osaamisen kehittämisessä sopimuspalokunnissa. Erityisesti webinaarissa tarkastellaan uutta Sammutustekniikkakurssia, joka sijoittuu Pelastustoiminnan peruskurssin ja Savusukelluskurssin väliin.
Ilmoittaudu, jätä ennakkokysymyksiä ja osallistu

25

elo

2023

Palokaveri-hanke
Perjantai 25.8. klo 10–11, Teams

Helsingin pelastusliiton ja ammattikorkeakoulu Laurean Palokaveri-hankkeen tarkoituksena on saada nuoria kiinnostumaan palokuntaharrastuksesta sekä liittymään palokuntaan. Hankkeen projektikoordinaattori Ari Joki Helsingin pelastusliitosta kertoo webinaarissa hankkeesta ja sen tuloksista.
Ilmoittaudu, jätä ennakkokysymyksiä ja osallistu

9

syys

2023

Kansalliset CTIF-kilpailut
9.9.2023, Mynämäki

Länsi-Suomen Pelastusalan liitto järjestää yhteistyössä ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kanssa palokuntien kansalliset CTIF-kilpailut. Kilpailussa on sekä aikuisten että nuorten sarja. Nuorten osalta kansallinen kilpailu on karsintakilpailu ensi kesän kansainvälisiin kilpailuihin Italiaan.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 20.8.

25

marras

2023

Päivä Paloasemalla®
25.11.2023

Tänä vuonna Päivä Paloasemalla järjestetään lauantaina 25.11. Ilmoittautuminen tapahtuman järjestäjäksi on avattu. Ilmoita paloasemasi mukaan nyt tai viimeistään 10.9.2023!
Ilmoittautuminen tapahtuman järjestäjäksi