Uutiset

Uutiset

Kaksi nuorta sumopainiasuissa.

Julkaistu 12.07.2023

Iloista yhdessäoloa palokuntanuorten kesäleireillä

Kesän ensimmäiset alueelliset palokuntanuorten leirit järjestettiin viime viikolla. Vaihtelevasta säästä huolimatta nuoret pääsivät osallistumaan palokuntakoulutukseen sekä viettämään vapaa-aikaa yhdessä kavereiden kanssa.

Leirit kokosivat palokuntanuoret Kittilään, Leivonmäelle, Mikkeliin, Taipalsaareen, Padasjoelle, Koski Tl:ään ja Karjaalle. Sää vaihteli viikon aikana rankkasateesta auringonpaisteeseen, mutta leiriläisiä sateinen sää ei haitannut.

– Meillä on ollut leirillä aurinkoinen tunnelma säästä huolimatta. Kuivataan tavarat ja varusteet, kun ne kastuvat, ja koulutuksiakin pääsemme pitämään katoksiin, kertoi SPEKin koordinaattori Heli Kari-Horelli, joka vastasi KEPA30-leirin järjestelyistä.

Palokuntanuori harjoittelee alkusammutusta.
Alkusammutusharjoitus KEPA30-palokuntaleirillä.

Parasta on yhdessäolo kavereiden kanssa

Leirien tunnelma oli iloinen ja täynnä innostusta. Nuorten mielestä parasta leireillä oli yhdessäolo uusien ja vanhojen kavereiden kanssa sekä uuden oppiminen. Moni nuori osallistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa kesäleirille.

– Leivonmäellä leiriläiset muodostavat tiiviin porukka ja alueen eri palokunnat ovat sekoittuneet hyvin, totesi palokuntanuorisotyön ohjaaja ja Esteri 2023 -leirin leiripäällikkö Elina Sironen.

Kaksi palokuntanuorta ja heidän rakentamansa vanerinen sammutustalo.
Ilomantsin VPK:n palokuntanuoret valmistivat KEPA30-leirillä sammutustalon.

Palokuntataitojen harjoittelua ja hauskanpitoa

Leiriohjelmaan kuului palokuntataitojen harjoittelua, kuten ensiapua, sammutusharjoituksia ja tikkaiden käyttöä. Leireillä suoritettiin palokuntanuorten koulutusjärjestelmän mukaisia kursseja ja niihin liittyviä taitomerkkejä.

Palokuntanuoret harjoittelevat tikkailla kiipeämistä kontin päälle.
Tikkaiden käytön harjoittelua KUKKUU 2023 -palokuntaleirillä.
Palokuntanuori kerii letkua.
Letkun käsittelyä KUKKUU 2023 -palokuntaleirillä.

Vapaa-ajalla nuoret viettivät aikaa yhdessä teltta-alueilla ja osallistuivat erilaisiin aktiviteetteihin, kuten uimiseen ja saunomiseen sekä leiridiskoon. Leiriläiset pääsivät myös kisailemaan leiriolympialaisissa ja liitinviestissä.

Kaksi nuorta SUP-laudan päällä.
Suppailu oli yksi KEPA30-leirin suosituista vapaa-ajan aktiviteeteista.

Leiriläiset saivat uusia elämyksiä niin palokuntataidoissa kuin vapaa-ajalla.

– Avajaiset on yksi leirin kohokohdista, kun pienten virallisuuksien jälkeen päästään viettämään yhteistä leiriviikkoa. Lisäksi erilaiset vapaa-ajan ohjelmat, kuten risteily Aino-laivalla tai sumopaini, ovat omia pieniä kohokohtiaan, iloitsi Heli.

– Meillä yhtenä kohokohtana on varmasti ollut autonpolttojen näkeminen, Elina pohti.

Palokuntanuoret sammuttavat palavaa autoa.
Autonpoltto ja sammutusharjoitus Esteri 2023 -palokuntaleirillä.

Kiitos leirien vapaaehtoisille

Palokuntaleirit tarjoavat nuorille uusia kokemuksia, ystävyyssuhteita ja palokuntataitojen oppimista. Näistä kuuluu kiitos vapaaehtoisille toimihenkilöille, jotka toimivat leireillä esimerkiksi kouluttajina, muonituksessa, ensiavussa ja huollossa.

– Monet vapaaehtoiset käyttävät kesälomaansa leirien toteuttamiseen. Iso kiitos kaikille järjestelyissä mukana olleille! Elina totesi lopuksi.

Palokuntanuoret harjoittelevat kolaripotilaan ensiapua.
Auton leikkaamisen ja potilaan ensiavun harjoittelua Esteri 2023 -palokuntaleirillä.

Uusimmat