Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Materiaalia ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 10/2023
Kuva: Arto Soini, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Vuoden Palomiehen työ on tuonut pelastusalalle myönteistä julkisuutta

Vuoden Palomieheksi 2023 valittu Sari Rautiala on pitkän uransa aikana tehnyt palomiestyötä tunnetuksi ja lisännyt pelastusalan myönteistä julkisuutta. Vantaankosken pelastusasemalla työskentelevä Rautiala tekee työtä pitkäjänteisellä ja ihmisläheisellä asenteella.

Lue Vuoden Palomiehen haastattelu

Vierailulla Lahden VPK:ssa: Nuoret palokuntalaiset kannustavat kouluttamaan

Palokuntanuorisotoiminnan uudistamishankkeen pilottipalokuntavierailut ovat jatkuneet syys- ja lokakuussa. Hankekoordinaattori ja järjestöohjaaja Outi Kunnamo pääsi seuraamaan, kun Lahden VPK:n Mirko piti ensimmäistä kertaa nuorten harjoitukset.

Lue lisää Lahden VPK:n nuorten harjoituksista

Uutta materiaalia palokuntien nuoriso-osastoille

Palokuntanuorisotoiminnan esite, Palokuntanuorisotoiminnan erityistilanteet -opas ja palokuntanuorten arvot -juliste on lähetetty syyskuussa kaikille nuoriso-osastoille, joiden osoitteet löytyvät HAKAsta. Jos postia ei ole kuulunut, materiaalit voi tilata osoitteesta palokunta@spek.fi. Opas ja juliste ovat tilattavissa myös ruotsiksi.

Lue esitteen sähköinen versio

Voita 500 € palokunnan nuoriso-osastolle – vielä ehdit osallistua sammutustalokilpailuun!

Paloturvallisuusviikko järjestää Päivä Paloasemalla -sammutustalokilpailun palokuntien nuoriso-osastoille. Kilpailun pääpalkintona on 500 euroa palokunnan nuoriso-osaston virkistystoimintaan. Kilpailuun voi osallistua myös olemassa olevalla sammutustalolla – ilmoita palokuntasi mukaan viimeistään sunnuntaina 22.10.

Lue lisää kilpailusta ja ilmoittaudu mukaan

Ilmoittaudu palokuntien harrastustoiminnan opintopäiville

Harrastustoiminnan opintopäivät järjestetään Hämeenlinnan Scandic Aulangolla lauantaina 25.11. Opintopäivät on tarkoitettu palokuntien harrastustoiminnasta kiinnostuneille henkilöille, kuten pelastusliittojen eri toimikuntien jäsenille. Ilmoittaudu mukaan HAKAn kautta viimeistään tiistaina 24.10.

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen

Muutoksia Palosuojelurahaston avustushaussa

Palosuojelurahasto siirtyy vaiheittain toteuttamaan avustushakua Haeavustuksia.fi-palvelun kautta. Palvelussa tullaan asioimaan Suomi.fi-valtuuksilla. On tärkeää, että sopimuspalokunnat hakevat tarvittavat valtuudet hyvissä ajoin.
Lue lisää avustushaun muutoksista

Päivä Paloasemalla -tapahtuman järjestäjän webinaari

Samansisältöinen webinaari järjestetään maanantaina 30.10. kahdesti, klo 9.30–11 ja 17–18.30. Webinaarissa käydään läpi Päivä Paloasemalla -tapahtuman materiaaleja ja oppaita sekä syvennytään tapahtumien vuorovaikutukseen ja viestintään työyhteisövalmentaja Laura Siltalan johdolla.
Ilmoittaudu mukaan webinaariin

Pelastustoimen sukellus- ja pintapelastustoiminnan ohje on uudistettu

Sisäministeriö on uudistanut pelastustoimen sukellus- ja pintapelastustoiminnan ohjeen. Uudistetun ohjeen tavoitteena on taata mahdollisimman turvalliset työolosuhteet pelastustoimen sukellustehtävissä. 

Sisäministeriö järjestää ohjeesta info- ja keskustelutilaisuuden tiistaina 31.10. klo 13.
Tarkemmat tiedot tapahtumasta ja linkki uudistettuun ohjeeseen

Koulutusmateriaalia lintuinfluenssatapausten käsittelyyn

Pelastusopiston uusi koulutusmateriaali löytyy Koulumaalista nimellä "Linnuissa esiintyviltä ihmisille infektioita aiheuttavilta mikrobeilta suojautuminen". Materiaali on tarkoitettu pelastustoimen ammatti- ja sopimushenkilöstön osaamisen kehittämiseen.
Tutustu koulutusmateriaaliin

Tulevat tapahtumat

30

loka

2023

Päivä Paloasemalla -tapahtuman järjestäjän webinaari
30.10.2023, Teams

Samansisältöinen webinaari järjestetään maanantaina 30.10. kahdesti, klo 9.30–11 ja 17–18.30. Webinaarissa käydään läpi Päivä Paloasemalla -tapahtuman materiaaleja ja oppaita sekä syvennytään tapahtumien vuorovaikutukseen ja viestintään työyhteisövalmentaja Laura Siltalan johdolla.
Ilmoittaudu mukaan

31

loka

2023

Pelastustoimen sukellus- ja pintapelastustoiminnan ohje tutuksi
31.10.2023, Teams

Sisäministeriö järjestää info- ja keskustelutilaisuuden uudistetusta pelastustoimen sukellus- ja pintapelastustoiminnan ohjeesta tiistaina 31.10. klo 13–14.30. Tilaisuus on avoin kaikille eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon.
Lisätiedot ja osallistumislinkki

13

marras

2023

Palokuntanaisten keskustelufoorumi
13.11.2023, Teams

Tervetuloa palokuntanaisten keskustelufoorumiin kertomaan ja kuulemaan kentän kuulumiset maanantaina 13.11. klo 18. Keskustelufoorumi on tarkoitettu kaikille palokuntanaistoimintaan osallistuville.
Tarkempi ohjelma ja osallistumislinkki

14

marras

2023

Palokuntaveteraanien keskustelufoorumi
14.11.2023, Teams

Tervetuloa palokuntaveteraanien keskustelufoorumiin kertomaan ja kuulemaan kentän kuulumiset tiistaina 14.11. klo 18. Keskustelufoorumi on tarkoitettu kaikille palokuntaveteraaneille ja pelastusliittojen edustajille sekä palokuntaveteraanityöstä ja muusta palokuntien tukitoiminnasta kiinnostuneille.
Tarkempi ohjelma ja osallistumislinkki

15

marras

2023

Palosuojelurahaston infotilaisuudet sopimuspalokunnille
15.11.2023, Teams

Palosuojelurahaston avustukset haetaan jatkossa Haeavustuksia.fi-palvelun kautta. Palvelua käytetään Suomi.fi-tunnuksilla. Palosuojelurahasto järjestää sopimuspalokunnille kolme samansisältöistä infotilaisuutta aiheesta: 15.11., 7.12. ja 17.1. klo klo 18–19.
Lisätiedot ja osallistumislinkki

18

marras

2023

Kurssinjohtajien opintopäivät
18.–19.11.2023, Palotarus

Opintopäivät on tarkoitettu Palokuntakouluttajakurssin ja Nuorten kanssa toimiminen -kurssin kurssinjohtajille. Opintopäivät järjestetään SPEKin kurssi- ja leirikeskus Palotaruksella. Ilmoittaudu mukaan HAKAn kautta viimeistään perjantaina 3.11.
Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu mukaan

20

marras

2023

Palokuntanuorten keskustelufoorumi
20.11.2023, Teams

Tervetuloa palokuntanuorten keskustelufoorumiin kertomaan ja kuulemaan kentän kuulumiset maanantaina 20.11. klo 18. Keskustelufoorumi on tarkoitettu kaikille palokuntanuorisotoimintaan osallistuville.
Tarkempi ohjelma ja osallistumislinkki

21

marras

2023

Sopimushenkilöstön opetussuunnitelma 2024 -webinaari 
21.11.2023, Teams

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan sopimushenkilöstön opetussuunnitelmasta. Pelastusopisto järjestää aiheesta kaksi samansisältöistä tilaisuutta tiistaina 21.11. klo 9 ja 18.
Lisätiedot ja osallistumislinkki

25

marras

2023

Palokuntien harrastustoiminnan opintopäivät
25.11.2023, Hämeenlinna

Tervetuloa palokuntien harrastustoiminnan opintopäiville! Tilaisuus on suunnattu palokuntien harrastustoiminnasta kiinnostuneille henkilöille, kuten pelastusliittojen eri toimikuntien jäsenille. Ilmoittaudu mukaan HAKAn kautta viimeistään tiistaina 24.10.
Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu mukaan

25

marras

2023

Päivä Paloasemalla®
25.11.2023

Tänä vuonna koko perheen Päivä Paloasemalla -tapahtumaa vietetään lauantaina 25.11. Tapahtumassa esitellään palokuntien toimintaa sekä paloautoja ja -kalustoa. Tehtävärasteilla opitaan tärkeitä paloturvallisuustaitoja.
Lue lisää

18

touko

2024

Palokuntanuorten kalustonkäsittelyn SM-kilpailu ja SM-tietokilpailu
18.5.2024, Helsinki

Helsingin Pelastusliitto ja SPEK kutsuvat palokuntien nuoriso-osastot kilpailemaan palokuntanuorten kalustonkäsittelyn Suomen mestaruudesta eli Veikon Maljasta sekä SM-tietokilpailuun. Kilpailun tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin, mutta päivämäärä kannattaa laittaa jo kalenteriin!

15

kesä

2024

Save the Date: Yleinen palokuntalaiskokous
15.6.2024, Riihimäki

Yleinen palokuntalaiskokous järjestetään ensi kesänä Riihimäellä. Luvassa paraati, kokous sekä iltaohjelmaa. Laita päivämäärä ylös – tarkempi ohjelma julkaistaan myöhemmin!