Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Materiaalia ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 12/2022
Palokuntien lahjoittamia varusteita laatikoissa

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön koordinoima Ukraina-apu Vuoden turvallisuusteko

Turvallisuus & Riskienhallinta -lehden vuotuisessa Finnish Security Awards -palkintogaalassa palkittiin Vuoden turvallisuustekona Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön keväällä 2022 koordinoima materiaalikeräys Ukrainaan.

SPEKin koordinoiman keräyksen kautta lahjoitettiin yhteensä 94 kuormalavallista pelastustoimen tarvikkeita Ukrainaan. Materiaaliavun lahjoitukset tulivat suomalaisilta palokunnilta ja muilta yhteisöiltä ja lahjoitusten lajitteluun ja pakkaukseen osallistui lähes kolmekymmentä Pelastusalan naiset ry:n ja Espoon palokunnat ry:n kautta rekrytoitua vapaaehtoista. Keräyksellä vastattiin Ukrainan pelastustoimen esittämään materiaalipyyntöön.

Lue lisää täältä
SPEKin palokuntanuorisotyön uudistamishanke tekee yhteistyötä pilottipalokuntien kanssa

Palokuntanuorisotoiminnan uudistamishankkeen pilottipalokunnat on valittu

SPEKillä on käynnissä palokuntanuorisotoiminnan uudistamishanke, johon liittyen haimme palokuntien nuoriso-osastoja yhteiskehittämään palokuntanuorisotoimintaa. Hakemuksia saimme yhteensä 27, joista seitsemän eri puolilla Suomea sijaitsevaa nuoriso-osastoa valikoitui mukaan.

Pilottipalokunniksi valikoituivat Sallan VPK, Sievin VPK, Rauman VPK, Kurikan Paloasema, Lahden VPK, Ristiinan VPK ja Tapanilan VPK.

Lue uudistamishankkeesta ja valintaperusteista täältä
Iloisia palokuntanuoria ja teksti Sinustako Palokuntoon-lähettiläs

Palokuntoon-lähettiläät levittävät palokuntiin liikunnan riemua - hae mukaan lähettiläsverkostoon!

SPEKin Palokuntoon-liikuntaohjelma tuo liikunnallisia elementtejä palokuntanuorten viikkotreeneihin odottamisen ja jonottamisen sijaan. Se vahvistaa lasten ja nuorten hyvinvointia ja tukee palokunnan tehtävissä ja harjoituksissa suoriutumista.

Liikuntaohjelmaa on jalkautettu kuluneen vuoden aikana palokuntien nuoriso-osastoihin Palokuntoon-lähettiläiden avulla.

Haemme nyt uusia lähettiläitä mukaan lähettiläsverkostoon. Hae Palokuntoon-lähettilääksi sunnuntaihin 18.12. mennessä tällä lomakkeella:
https://link.webropol.com/s/palokuntoon-lahettilas

Lue lisää Palokuntoon-liikuntaohjelmasta ja lähettilästoiminnasta täältä
Kaksi palomiestä paloauton edessä

SPEKin tekemän kyselyn perusteella sopimuspalokuntatoiminnan tunnettuus vaihtelee ja rekrytointitarve on ilmeinen

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö toteutti aiemmin syksyllä kyselyn, jossa kartoitettiin sopimuspalokuntatoiminnan tunnettuutta ja rekrytointitarpeita. Kyselyyn saatiin yhteensä 106 vastausta. Tuloksia käytetään palokuntien tarpeiden tunnistamiseen ja rekrytointikyvyn kehittämiseen. 

Kyselyn vastausten perusteella sopimuspalokunnat kaipaavat tukea tunnettuuden ja vetovoiman lisäämiseen. 

Lue lisää
Sopimuspalokunta! Vastaa kyselyyn hyvinvointialueelle siirtymisestä

Palokunta, vastaa kyselyyn hyvinvointialueille siirtymisen vaikutuksista

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Suomen Sopimuspalokuntien Liitto selvittävät suomalaisilta sopimuspalokunnilta, miten siirtyminen hyvinvointialueille on tapahtumassa, kun sopimuskumppani vaihtuu pelastuslaitoksesta hyvinvointialueeksi. Vastaaminen vie 3-5 minuuttia ja kyselyyn voi vastata suomeksi tai ruotsiksi.

Vastaa viimeistään su 11.12. mennessä

Ehdota vuoden 2022 palokuntanuorisotyöntekijää 19.3.2023 mennessä

Nyt etsistään vuoden 2022 palokuntanuorisotyöntekijää

Onko palokunnassasi henkilö, joka on edistänyt tai tukenut ansiokkaasti palokuntanuorisotoimintaa kuluvan vuoden aikana? Tunnustus myönnetään vuosittain huomionosoituksena erittäin ansiokkaasta ja menestyksekkäästä viimeaikaisesta työstä palokuntanuorisotoiminnan hyväksi. Tee esitys vuoden 2022 palokuntanuorisotyöntekijästä viimeistään sunnuntaina 19.3.2023.
Lue lisää ja jätä oma ehdotuksesi

Tutustu päivitettyyn Palokuntien toimintaohjelmaan vuosille 2023-2027

Tutustu päivitettyyn Palokuntien toimintaohjelmaan, joka tähtää elinvoimaisen, houkuttelevan ja laadukkaan palokuntatoiminnan ylläpitoon ja kehittämiseen. Päivitettyä toimintaohjelmaa on työstetty SPEKin valtakunnallisessa Palokuntatoimikunnassa ja sen alaisissa työryhmissä. Päivitykseen ovat osallistuneet myös SPPL ja SSPL.
Palokuntien toimintaohjelma 2023-2027

Palokuntien toiminnan suunnittelun ja seurannan tueksi kehitettiin Liekki-työkalu

Palokuntien toimintaohjelman tueksi luodun Liekki-työkalun tavoitteena on kannustaa, haastaa, ohjata ja tukea palokuntia kehittämään toimintaansa pitkällä aikajänteellä tavoitteellisesti. Työkalu antaa tärkeää palautetta toiminnasta, nostaa esiin vahvuuksia ja kehittämiskohteita sekä auttaa kehittymään tavoitteellisen toiminnan kautta.

Tutustu Liekki-työkaluun

Ostoksille Palokuntaan-verkkokauppaan

Tulevat tapahtumat

14

joulu

2022

Palosuojelurahaston infotilaisuus sopimuspalokunnille avustushauista
14.12.2022 klo 18-19, verkossa

Palosuojelurahasto järjestää 14.12.2022 klo 18-19 infotilaisuuden sopimuspalokunnille avustusten hakemisesta ja käytöstä. Kysymyksiä voi lähettää etukäteen 12.12. mennessä osoitteeseen psr.sm@govsec.fi. Aihekenttään kirjoitetaan: Kysymyksiä infoon. Infotilaisuus järjestetään verkossa. 
Löydät osallistumislinkin täältä

19

joulu

2022

Webinaari palokuntanuorisotoiminnan kyselyiden tuloksista
19.12.2022 klo 18-19.30, verkossa

Palokuntanuorisotoiminnan uudistamishankkeen palokuntanuorille ja heidän kouluttajilleen ja ohjaajilleen teettämien valtakunnallisten kyselyiden tulokset esitellään palokunnille ja muille asiasta kiinnostuneille webinaarissa maanantaina 19.12. klo 18-19.30. Webinaarissa esittellään merkittävimpiä kyselyistä nousseita havaintoja sekä toimenpiteitä, joita on tehty ja tehdään tulosten pohjalta. Ilmoittaudu webinaariin keskiviikkoon 14.12. mennessä!
Lue lisää ja ilmoittaudu

11

tammi

2023

Virtaa ja vinkkejä nuorisotoimintaan -webinaarisarjan palokuntanuorten kouluttajille ja ohjaajille
11.-30.1.2023, verkossa

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjestää palokuntanuorten kouluttajien ja ohjaajien toimintaa tukevan webinaarisarjan tammikuussa 2023. Webinaarien aiheet ovat nousseet valtakunnallisen palokuntanuorten kouluttajille ja ohjaajille suunnatun kyselyn tuloksista. Tervetuloa linjoille saamaan uusia ideoita ja jakamaan hyviä käytäntöjä!
Lue lisää ja ilmoittaudu

11

tammi

2023

Palokuntanuorisotyön keskustelufoorumi
11.1.2023 klo 17-18, verkossa

Tervetuloa palokuntanuorisotyön keskustelufoorumiin kertomaan ja kuulemaan kentän kuulumiset. Keskustelufoorumi on tarkoitettu kaikille palokuntanuorisotoimintaan osallistuville. Lisätietoja keskustelufoorumista ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan joulukuun aikana tapahtumasivullamme.
Lue lisää