Uutiset

Uutiset

Joukko palokuntanuoria tsemppaamassa yhtä palokuntanuorta, joka tasapainoilee vesisankot käsissä lankulla.

Julkaistu 23.11.2022

Palokuntoon-lähettiläät levittävät palokuntiin liikunnan riemua

Palokuntoon-liikuntaohjelma tuo liikunnallisia elementtejä palokuntanuorten viikkotreeneihin odottamisen ja jonottamisen sijaan. Liikuntaohjelmaa on jalkautettu kuluneen vuoden aikana palokuntien nuoriso-osastoihin Palokuntoon-lähettiläiden avulla.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Palokuntoon-liikuntaohjelma vahvistaa lasten ja nuorten hyvinvointia ja tukee palokunnan tehtävissä ja harjoituksissa suoriutumista. Palokuntien nuoriso-osastojen käyttöön tuotetun materiaalin, kuten viikkoharjoituskorttien, avulla nuoriso-osastojen kouluttajat ja ohjaajat voivat helposti lisätä nuorten viikkoharjoituksiin fyysistä toiminnallisuutta, liikkuvuutta ja liikunnallisuutta.

– Liikuntaohjelman kautta nuorten keskittyminen ja oppiminen paranevat ja harjoituksista tulee kaikille mukavampia, SPEKin koordinaattorina toimiva Heli Kari kertoo.

Lähettiläänä toimiminen on kivaa

Kuluneen vuoden aikana moninainen joukko palokuntalaisia on toiminut Palokuntoon-lähettiläinä, levittäen liikunnan riemua palokuntanuorten viikkoharjoituksiin. Lähettiläinä toimii niin osastonjohtajia kuin nuorten kouluttajiakin Etelä-Savon, Hämeen, Keski-Suomen, Länsi-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Suomen alueilta. 

Yksi Palokuntoon-lähettiläistä on Suvi Laaksonen Suomusjärven VPK:sta. Suvi on palokuntanuorten kouluttaja ja toimii tällä hetkellä Salon alueen ainoana Palokuntoon-lähettiläänä.

Suvi Laaksonen kuvattuna Eldis-leirillä kesällä 2022
Suvi Laaksonen Eldis-leirillä kesällä 2022.

– Huomasin viime syksynä SPEKin ilmoituksen, jossa haettiin lähettiläitä, Suvi kertoo.

– Hain mukaan, koska ajattelin, että lähettiläänä pääsen verkostoitumaan ja tutustumaan muihin palokuntalaisiin. Lisäksi ajattelin saavani uusia ideoita harjoitusten liikunnallistamiseen muilta, Suvi kertoo.

Suvi kiitteleekin, että lähettiläänä hän on saanut hyviä vinkkejä ja uusia ajatuksia, joita on jalkauttanut oman palokuntansa nuorisotoimintaan.

– On myös ollut kiva jakaa omia ideoita muille. Lähettiläinä emme myöskään vain toteuta valmiita harjoituksia vaan suunnittelemme ja kehitämme toimintaa, Suvi huomauttaa.

Loppuvuoden aikana rekrytään uusia lähettiläitä

– Olemme avanneet uusien lähettiläiden rekrytoinnin ja toivomme, että saamme paljon uusia liikunnan ilon sanansaattajia jalkauttamaan toimintaa omien palokuntiensa ja alueidensa nuorisotoimintaan, SPEKin palokuntapalveluiden järjestöohjaaja Camilla Elgland kertoo.

Tarkoitus on, että Palokuntoon-toiminta saadaan osaksi kaikkien palokuntien nuoriso-osastojen viikkoharjoituksia. Tämä tukisi alkusyksystä tehdyn valtakunnallisen palokuntanuorisotoimintaa kartoittaneen kyselyn tuloksia. Sekä nuorille että heidän kouluttajilleen ja ohjaajilleen suunnatuissa kyselyissä nousi esiin tarve monipuolistaa ja liikunnallistaa nuorten harjoituksia.

Lähettiläsverkoston laajentamisen ajatuksena on myös se, että palokunnat luovat omia liikunnallisia harjoitussuunnitelmia ja jakavat niitä muiden nuoriso-osastojen käyttöön muun muassa SPEKin viikkoharjoituspankin kautta.

Tule saamaan uusia ideoita ja jakamaan omiasi. Hae mukaan Palokuntoon-lähettiläsverkostoon 18.12.2022 mennessä tämän lomakkeen kautta: https://link.webropol.com/s/palokuntoon-lahettilas

Löydät Palokuntoon-lähettiläiden jakamia kuvia ja videoita liikunnallisista viikkoharjoituksista sosiaalisesta mediasta: 

Facebookissa #palokuntoon
Instagramissa #palokuntoon

Uusimmat