Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Apua ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 2/2020

Pysytään terveinä palokunnassa

Monissa palokunnissa on jo toiminta käynnissä ja lähes ennallaan koronapandemiasta huolimatta. Toimintaa voidaan jatkaa palokunnissa tuttuun tapaan, kun vain hygienia- ja turvallisuusohjeet huomioidaan erityisen tarkasti. Pysytään terveinä ja pidetään palokuntatoiminta aktiivisena, jotta toiminnan jatkuvuus saataisiin turvattua myös tulevaisuudessa.

Jokainen palokuntalainen vaikuttaa omilla teoillaan siihen, että toimintaan on turvallista osallistua. Palokuntien kannattaa tiedottaa myös jäsenilleen ja koteihin, miten heidän läheistensä terveys turvataan palokuntatoiminnassa korona-aikana.

Tutustu palokunnan ja palokuntalaisen muistilistoihin sekä tulosta juliste paloaseman seinälle muistuttamaan toimintatavoista. Voit ladata some-kuvat ja julisteen myös kuvapankista: https://spek.kuvat.fi/palokunnassaterveina/​
Lue lisää

Palokuntalaispäivät 24.-25.10.2020 Turun Caribiassa

Palokuntalaispäiville ovat tervetulleita aivan kaikki palokuntalaiset ympäri Suomen. Tänä syksynä teemana on palokuntalaiset kokonaisturvallisuuden rakentajina. Illalla on vapaamuotoinen verkostoitumistilaisuus ja sunnuntaina pelastusliittojen edustajafoorumit, joihin ovat tervetulleita kaikki opintopäiville osallistujat. Sunnuntaina pidetään myös SPEKin naistyö-, nuorisotyö- ja järjestötoimikuntien kokoukset. ​

Tarkempi kutsu ja lisätietoa tulossa pian sähköpostilla ja palokuntaan.fi-sivustolle! 
Ilmoittautuminen tapahtuu HAKA-palokuntarekisterin kautta 9.10. mennessä.
Lue lisää

SPEKin tapahtumiin on turvallista osallistua

SPEK on laatinut omia tapahtumiaan varten tarkat ohjeistukset, jotta tapahtumat olisivat osallistujille turvallisia myös koronapandemian aikana. Tapahtuman järjestäjänä SPEK sitoutuu omiin ohjeistuksiinsa ja edellyttää osallistujia sitoutumaan heitä varten laadittuihin ohjeistuksiin. Turvavälit ja hygienia muistetaan kaikissa vaiheissa.

SPEKin tapahtumaohjeistuksia voi hyödyntää myös palokuntien ja pelastusliittojen tilaisuuksissa.
Lue lisää (SPEK.fi)

Poikkeamislakiin esitetty osittain jatkoa

Hallitus esittää jatkoa syyskuun loppuun asti voimassa olevalle väliaikaiselle laille, jolla mm. yhdistysten kokoukset voidaan järjestää turvallisesti koronaepidemian aikana. Uusi ehdotus koskee lähinnä etäosallistumisen ja asiamiehen käytön mahdollisuutta. 
Etäosallistumismahdollisuus kannattaa päivittää yhdistyksen sääntöihin, jotta päätöksenteko ei vaarantuisi jatkossakaan mahdollisten kokoontumisrajoitusten takia.

Poikkeamislaki ja yhdistysten sääntömääräiset kokoukset

Tiedote esityksestä (OM)

Etsitään ehdokkaita tunnustuspalkintojen saajiksi

Valtakunnalliset tunnustuspalkinnot ja ehdokkaiden esille tuominen äänestyksissä on yksi tapa tehdä arvokasta ja merkityksellistä vapaaehtoista palokuntatoimintaa tunnetuksi. 

Kuka tahansa voi ilmoittaa ehdokkaita äänestyksiin: Vuoden vapaaehtoinen (17.9. asti) ja Finnish Security Awards (15.9. mennessä).
Lue lisää

Seurantalojen avustusten haku syyskuussa

Opetus -ja kulttuuriministeriön avustus koronarajoituksista kärsineille seurantaloille (haku 18.9. saakka) ja Kotiseutuliiton seurantalojen korjausavustus (30.9. saakka).


Lue lisää

Suurleirin vastuutehtävien haku ja nettisivut auki

Suurleiri 2022 rakennetaan satojen vapaaehtoisten voimin. Leiriprojektin edetessä avautuu useita erilaisia vapaaehtoistehtäviä, joihin voi hakea kuka tahansa. Leiritoimikuntaan haetaan nyt toimialapäälliköitä, joiden vastuulla on oman toimialan suunnittelu, toteutus ja raportointi. Tehtävässä saat tukea leiri- ja projektipäälliköiltä. Hae avoimia tehtäviä 20.9.2020 klo 16 mennessä: https://www.palokuntaleirit.fi/avoimet-tehtavat/

Seuraa leiriprojektin etenemistä osoitteessa: www.palokuntaleirit.fi

Viikkoharjoitusten kehittämistyöryhmä aloitti elokuussa

Työryhmässä aloitti 22 kokenutta osaajaa ympäri Suomea. Hankkeen tavoitteena on luoda kattava viikkoharjoituspankki palokuntien käyttöön. 
Lue lisää

Materiaaleja ja videoita viikkoharjoituksiin ja itsenäiseen opiskeluun

Muistathan, että ohjeet, linkit ja vinkit löytyvät kootusti palokuntatoiminnan nettisivuilta Apua ja ohjeita -osiosta. Myös linkit webinaaritallenteisiin.
Lue lisää

Yhteisöllisyys ja osallistumisen helppous korostuivat webinaareilla ja verkkokursseilla

Kevään ja kesän aikana toteutettujen palokuntalaisten webinaarien ja verkkokurssien palaute on ollut positiivista. Osallistujat ovat toivoneet niitä lisää jatkossakin ja aiheita on ehdotettu laidasta laitaan. 

Moni palokuntalainen on pitänyt siitä, että verkossa osallistuminen on helppoa ilman tarvetta matkustaa. On voinut osallistua sellainenkin, joka ei ole vuosiin päässyt mihinkään pitkien välimatkojen ja perhetilanteen takia. Webinaarit otettiin ilolla vastaan siitäkin syystä, että ne tarjosivat mahdollisuuden päästä harrastuksen pariin poikkeusolojen aiheuttaman tauon jälkeen. Myös kokemusten vaihtamista eri alueiden välillä on osallistujien mukaan pidetty hyvänä asiana. Tilaisuuksia on pidetty myös yllättävän yhteisöllisinä, koska on ollut mahdollista tavata muita palokuntalaisia livenä verkossa. Toisinaan keskustelu onkin ollut hyvin vilkasta osallistujien kesken. 

Kevään verkkototeutuksia lähdettiin toteuttamaan hyvin nopealla aikataululla, jotta palokuntalaisille olisi ollut tarjolla kiinnostavaa toimintaa poikkeusolojen aikana. Kouluttajat lähtivät rohkeasti kokeilemaan uusia toimintatapoja ja välineitä. Ensimmäisistä toteutuksista opittiin paljon ja kokemuksia voidaan hyödyntää tulevien webinaarien ja kurssien suunnittelussa. 

Koulutuksille ja kohtaamisille kasvokkain on yhä tarvetta, eikä verkkototeutuksilla pystytä kokonaan korvaamaan ihmisten välistä kanssakäymistä ja käytännön tekemistä yhdessä. Ehkä jatkossa järjestetään yhä enemmän erilaisia monimuotokursseja ja hybriditilaisuuksia, joista osa tapahtuu verkossa ja osa kasvokkain.

Yhteistyötä verkossa tapahtuvan toiminnan osalta eri toimijoiden kesken on tarkoitus jatkaa. Seuraa tapahtumakalenteria palokuntaan.fi-sivustolla ja ilmoittelua Facebookissa (mm. Palokuntaan ja Palokuntaverkosto) sekä liittojen some-kanavissa.

Päivä Paloasemalla vietetään tänä vuonna digitaalisesti

Syksyn koronatilanteen takia paloasemilla vietettävät Päivä Paloasemalla -tapahtumat on peruttu tältä vuodelta. Paloturvallisuusviikko-hanke tuottaa virtuaalisen paloaseman, jonka sisältöjen kautta pyritään lisäämään kotien paloturvallisuutta sekä rekrytoimaan uusia jäseniä palokuntiin.
Lue lisää

Rekrytointimateriaalia tulossa 

Palokuntatoiminnan yleistä rekrytointimateriaalia valmistellaan parhaillaan. Esitteen oli alun perin tarkoitus tulla jakoon Päivä Paloasemalla -tapahtuman yhteyteen. Rekrytointia tukevaa sisältöä on joka tapauksessa tulossa muodossa tai toisessa.

Lämmin kiitos Jokelan VPK ja Kellokosken VPK kun saimme tulla kuvaamaan markkinointikuvia 24-h harjoituksiinne!

Ajoneuvojen käyttövoimatarrat

ISO 17840 on maailmanlaajuinen suositus, jossa ajoneuvoihin merkitään sen käyttövoima tarralla. Käyttövoiman muuttuessa pelastustoiminnan ja sammutuksen tekniikka ja taktiikka muuttuu olennaisesti. Tarrojen perusteella pelastushenkilöstö pystyy nopeammin identifioimaan, minkä käyttövoiman kanssa he ovat tekemisissä, ja siten parantaa pelastustoiminnan tehokkuutta ja ennen kaikkea turvallisuutta. Projektin tarkoituksena on tarroittaa kaikki joukkoliikenteen, raskaan kaluston ja pelastustoimen ajoneuvot standardin mukaisilla tarroilla. 

Lue lisää: Käyttövoimatarroilla turvallisuutta liikenteen vaaratilanteisiin (CTIF.fi)

Lentoasemien pelastustoiminta -seminaari 17.11.2020

Tilaisuus on maksuton ja siihen voi osallistua joko paikan päällä Helsingissä tai etänä. Seminaariesitysten kieli on suomi ja englanti. Ohjelma päivittyy syksyn aikana.
Ilmoittaudu viimeistään 3.11. 

http://www.ctif.fi/seminaari2020

CTIF:n kilpailut

CTIF:n kansainväliset kilpailut siirtyvät vuoteen 2022 ja ne käydään 17.-24.7.2022 Celjessä, Sloveniassa.

Suomen kansallinen CTIF-komitea tiedottaa kotimaisista kilpailuista myöhemmin.

Tulevat tapahtumat

Koronatilanteen takia tapahtumia saatetaan joutua siirtämään tai perumaan. Seuraa tapahtumakalenterin lisäksi myös ilmoittelua verkkosivustolla ja somessa.

Tapahtumakalenteri

24

loka

2020

Palokuntalaispäivät Turun Caribiassa
24.-25.10.2020

Lue lisää

17

marras

2020

Lentoasemien pelastustoiminta -seminaari 
17.11.2020

Lue lisää

21

marras

2020

Paloturvallisuusviikko
21.11.-1.12.2020
Lue lisää

Tietoa uutiskirjeestä

Tämä on uudistunut palokuntatoiminnan uutiskirje, joka korvaa aiemman 24365-uutiskirjeen. Jos olet antanut tiedotusluvan HAKAssa, niin saat uutiskirjeen jatkossakin sähköpostiisi. Uusia HAKA-käyttäjiä ei kuitenkaan jatkossa liitetä automaattisesti uutiskirjeen tilaajiksi. Uusi käyttäjä voi tilata uutiskirjeen oheisesta linkistä: Tilaa uutiskirje. Kirjeen voi milloin tahansa perua uutiskirjeen lopusta löytyvästä linkistä.

Uutiskirjeen voi lukea myös verkkosivustolla: https://www.palokuntaan.fi/uutiskirje

Juttuvinkit ja palautteet

Juttuvinkkejä, uutisia ja valtakunnallista näkyvyyttä kaipaavia tapahtumamainoksia otetaan ilomielin julkaistavaksi palokuntaan.fi-sivustolle sekä seuraaviin uutiskirjeisiin. Myös palokuntalaisten omat kirjoitukset kaikenlaisista palokuntatoimintaan liittyvistä aiheista ovat enemmän kuin tervetulleita Palokuntalaisten blogiin! 

Tuodaan yhdessä palokuntatoiminnan monimuotoisuutta ja monipuolisia harrastusmahdollisuuksia esille somessa sekä nettisivuilla! 

Ota yhteyttä sisältöehdotusten osalta: palokunta@spek.fi

Lisätietoja palokuntaan.fi-sivustosta ja uutiskirjeestä: 

Jenni Järvinen, järjestökoordinaattori, SPEK
jenni.jarvinen@spek.fi, p. 0406888807