Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Materiaalia ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 10/2021

Vuoden Palomies 2021 Juha Höök on pelastusalan työturvallisuuden uranuurtaja

Vuoden Palomieheksi 2021 valittu Juha Höök on kehittänyt pelastajien työturvallisuutta jo kahdella vuosikymmenellä. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen paloesimies tunnetaan etenkin uhka- ja väkivaltatilanteiden työturvallisuusasiantuntijana ja kouluttajana.

Vuoden Palomies on tunnustuksenosoitus esimerkillisestä toiminnasta, erityistä tunnustusta ansaitsevan pelastustehtävän suorituksesta tai muusta teosta, joka kohottaa pelastusalan, pelastuslaitosten tai palokuntien arvonantoa.

Lue lisää

Palokuntoon-hanke tuo liikkumisen iloa palokuntanuorten viikkoharjoituksiin

Palokuntoon-hankkeessa palokuntien nuoriso-osastojen käyttöön on tuotettu materiaalia, jonka avulla nuoriso-osastojen ohjaajat voivat lisätä nuorten viikkoharjoituksiin fyysistä toiminnallisuutta, liikkuvuutta ja liikunnallisuutta. Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa lasten ja nuorten hyvinvointia ja tukea palokunnan tehtävissä ja harjoituksissa suoriutumista. Hanketta jalkautetaan palokuntiin Palokuntoon-lähettiläiden avulla.

Lue lisää Palokuntoon-hankkeesta

Palokuntanuorten SM-kilpailut järjestettiin Tampereella lokakuun lopussa

Palokuntien nuoriso-osastot kilpailivat 29. kerran palokuntanuorten kalustonkäsittelyn Suomen mestaruudesta eli Veikon maljasta sekä SM-tietokilpailun voitosta.

Kalustonkäsittelyn SM-kilpailuun osallistui yhteensä 26 joukkuetta. Voittajaksi selviytyi Nousiaisten VPK:n joukkue. Toiselle sijalle, vain neljän sekunnin erolla voittajaan, tuli Helsingin VPK ja kolmannelle sijalle ylsi Ventelän VPK:n joukkue 1.

SM-tietokilpailuun osallistui kaikkiaan 21 joukkuetta, joista voiton vei Vehkalahden vapaaehtoinen keskuspalokunta. Toiseksi tuli Nousiaisten VPK ja kolmanneksi Tampereen VPK.

Kilpailut järjestettiin lauantaina 30.10. Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa.

Lue lisää ja katso tulokset kokonaisuudessan

SPEK on tuottanut materiaalia epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseksi palokunnissa

SPEK on koostanut palokuntien ja muiden alan toimijoiden käyttöön materiaaleja, joiden avulla voidaan ehkäistä ja käsitellä epäasiallista kohtelua. Olemme postittaneet materiaalit palokunnille, mutta ne löytyvät myös nettisivuiltamme, missä ne ovat vapaasti kaikkien alan toimijoiden hyödynnettävissä.

Tutustu materiaaleihin nettisivuillamme

Tilaa Pelastustiedon uutiskirje

Pelastustiedon verkkosivuille päivittyy jatkuvasti kiinnostavia pelastusalan, ensihoidon ja varautumisen uutisia. Tilaa Pelastustiedon uutiskirje, niin tiedät mistä alalla puhutaan!

Voit myös tilata Pelastustieto-lehden itsellesi tai lahjaksi. Kaikki vanhemmat lehdet (1950–2009) ovat luettavissa digiarkistossa näköislehtenä veloituksetta – sinun tarvitsee vain rekisteröityä pelastustieto.fi-sivuston käyttäjäksi.   

Tilaa Pelastustiedon uutiskirje tästä

Tutustu SPEKin Turvallisesti palokunnassa -sivuihin

Olemme avanneet Turvallisesti palokunnassa -nettisivut, joilta löytyy materiaalia ja keinoja kaikille turvallisen ja avoimen palokuntatoiminnan järjestämiseksi ja jokaisen palokuntalaisen turvallisuuden takaamiseksi. 

Tutustu Turvallisesti palokunnassa -sivuihin täällä

Palokuntaan-Discord on avattu!

Keskustelualusta Discordiin on avattu Palokuntaan-serveri, joka kokoaa yhteen palokuntalaisia ja palokuntatoiminnasta kiinnostuneita keskustelijoita. Mikäli haluat osallistua keskusteluun Palokuntaan-Discordissa, tarvitset Discord-käyttäjätunnuksen. Rekisteröityminen on ilmaista ja helppoa.

Lisätietoa ja linkki keskusteluserverille

Finnish Security Awards -turvallisuuspalkinnot jaettiin

Vuoden 2021 turvallisuuspalkinnot jaettiin 3.11.2021 Helsingissä. Palkittujen joukossa olivat muun muassa: Arto Latvala (Turvallisuusalan elämäntyöpalkinto, kunniamaininta), Sievin PVPK ja Ylivieskan VPK (Vuoden turvallisuusteko, kunniamaininta Kalajoen maastopalon tukitoimista) sekä Jari Heikkilä (Turvallisuustyön vapaaehtoinen palokuntanuorisotoiminnasta).
Lue lisää turvallisuuspalkinnoista

Eldis 22 -kauppa on avattu!

Kansainvälisen palokuntanuorten Eldis 22 -leirin tuotemyynti on avattu. Eldis 22 -kaupasta voit tilata ensi kesän leirituotteita ennakkoon itselle tai vaikka joululahjaksi! Tuotteiden suunnittelussa on otettu huomioon kestävän kehityksen periaatteet, ajattomuus ja nykypäivän trendit. Tarjolla on laaja valikoima laadukkaita ja kestäviä tuotteita.
Tutustu Eldis-kaupan valikoimaan ja tilaa

Tulevat tapahtumat

18

marras

2021

Palokuntanuorten keskustelufoorumi
18.11.2021

SPEKin palokuntatoimikunnan alainen harrastustyöryhmä järjestää kaikille palokuntanuoristoiminnasta kiinnostuneille avoimen keskustelutilaisuuden torstaina 18.11. klo 17 alkaen. Tilaisuus järjestetään Teams-yhteyksin ja jokainen tilaisuuteen ilmoittautunut saa sähköpostiinsa linkin tilaisuuteen liittymistä varten.
Lue lisää

24

marras

2021

Sopimuspalokuntien Tunti turvaa -verkkoluento: Litiumioniakkupalot sopimuspalokuntien näkökulmasta
24.11.2021 klo 18-19

Suomen Palopäällystöliiton (SPPL) vapaaehtoispalokuntatoiminta-jaosto järjestää maksuttoman ja kaikille avoimen Sopimuspalokuntien Tunti turvaa -verkkoluennon.

Monia sopimuspalokuntalaisia mietityttää turvallinen toiminta pelastustoimintatehtävällä, jossa osallisena on sähkö- tai hybridiauto. Aiheesta on liikkeellä paljonkin erilaisia uskomuksia ja tietoja, mutta yksinkertaistetusti aika vähän. Aiheesta on alustamassa Helsingin pelastuslaitoksen palomestari Joonatan Suosalo, joka on tehnyt aiheesta oman opinnäytetyönsä.
Lue lisää

25

marras

2021

Metsäpalohankkeiden Road Show
25.11.2021

Suomen Palopäällystöliitto (SPPL) ja Pelastusopisto tarjoavat yhteistyössä ajankohtaiskatsauksen Pelastusopiston metsäpaloihin liittyvistä tutkimushankkeista, joita on ollut useita parin viime vuoden aikana. Tarjolla myös alustavia havaintoja viimekesäisestä Kalajoen pitkäkestoisesta ja laajasta metsäpalosta, jonka sammutustöihin osallistui henkilöitä kaikista pelastuslaitoksista.
Lue lisää

27

marras

2021

Päivä paloasemalla / En dag på brandstationen
27.11.2021

Valtakunnallista Paloturvallisuusviikkoa vietetään tänäkin vuonna marraskuun lopussa. Viikon starttaa jälleen koko perheen yhteinen Päivä Paloasemalla -tapahtuma lauantaina 27.11.

Den nationella Brandsäkerhetsveckan firas igen i slutet av november. Veckan börjar med det superpopulära. En dag på brandstationen -evenemanget på lördagen den 27 november.
Lue lisää

9

joulu

2021

Kalajoen maastopalon kyselyn tulosten esittely
9.12.2021 klo 13 & 18

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjestää yhdessä Pelastusopiston TKI-palveluiden kanssa kaksi samansisältöistä webinaaria Kalajoen maastopalon kyselyn tuloksista. Sammutus- ja huoltotöihin osallistuneille

suunnattuun kyselyyn vastasi syyskuussa lähes 700 henkilöä. Tilaisuus järjestetään Teams-yhteyksin ja jokainen tilaisuuteen ilmoittautunut saa sähköpostiinsa linkin tilaisuuteen liittymistä varten.
Lue lisää ja ilmoittaudu

9

joulu

2021

Markkinointiviestinnän kehityssuunnitelma sopimuspalokunnille -opinnäytetyön esittely
9.-11.12.2021

Vaasan Ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelija Katja Tihleman on tehnyt SPEKille opinnäytetyön "Markkinointiviestinnän kehityssuunnitelma sopimuspalokunnille". Tule kuulemaan opinnäytetyöstä ja sen tuloksista sekä opinnäytetyön pohjalta koostetuista viestintävinkeistä sopimuspalokunnille. Koulutuswebinaareja järjestetään yhteensä viisi ja ne ovat kaikki samansisältöisiä. Webinaareissa on varattu aikaa myös keskustelulle.
Lue lisää ja ilmoittaudu

12

tammi

2022

Road Rescue 2022
12.-13.1.2022

Road Rescue 2022 -koulutustapahtuma järjestetään Helsingissä Turvallisuus-messujen yhteydessä 12.1. ja 13.1. yhteistyössä Suomen Palopäällystöliiton (SPPL) Tieliikennepelastamisen toimikunnan kanssa. Aiemmista kerroista poiketen tapahtuma on yksipäiväinen ja se järjestetään samansisältöisenä molempina messupäivinä. Kumpaankin päivään otetaan maksimissaan 40 osallistujaa.
Lue lisää