Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Materiaalia ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 1/2022

Aluevaalit koskevat myös pelastustoimea

Pelastustoimesta on puhuttu julkisessa vaalikeskustelussa melko vähän. Se on merkittävä ala, jolla on vaikutusta yhteiskunnan kokonaisturvallisuuteen ja ihmisten henkeen, terveyteen ja työntekoon. Keskeinen kysymys ei ole vain paloasemaverkoston säilyttäminen vaan alan haasteet ovat moninaiset. Palokuntien toiminnan jatkuvuudesta on pidettävä huolta hyvinvointialueilla.

Lue SPEKin ajatuksia siitä, miksi pelastustoimesta tulee puhua aluevaaleissa ja mitkä ovat keskeiset kysymykset.

Aluevaalien ennakkoäänestys on 12.-18.1. ja vaalipäivä on sunnuntai 23.1.

Lue miksi pelastustoimesta tulee puhua aluevaaleissa

Kaikki pelastusliitot vastasivat SPEKin selvityspyyntöön

SPEK pyysi loppuvuodesta 2021 alueellisilta pelastusliitoilta selvitystä käytännön toimenpiteistä, joilla ne ovat pyrkineet ehkäisemään epäasiallista käytöstä palokuntatoiminnassa ja erityisesti nuorisotyössä. Epäasiallisella käytöksellä tarkoitetaan muun muassa seksuaalista häirintää, ahdistelua, kiusaamista tai väkivaltaa. Selvityksen tarkoituksena oli kartoittaa alueiden tilannetta ja löytää yhteisiä keinoja toiminnan kehittämiseksi.

Selvityspyyntöön saatiin vastaus kaikilta pelastusliitoilta. Alustavan analyysin perusteella liitot pitivät valmiuksiaan ja kykyään puuttua epäasialliseen käytökseen hyvinä. Liitoissa on esimerkiksi seurattu SPEKin antamia ohjeistuksia tai luotu omia toimintaohjeita ja -tapoja kaikille turvallisen toimintaympäristön takaamiseksi. Lisäksi liitoissa on luotu uusia ohjeistuksia muun muassa palokuntanuorten leirien osalta. Tärkeinä keinoina toiminnan kehittämisessä jatkossa nähtiin yhdessä tekeminen ja keskustelu, mutta myös koulutuksen lisääminen.

Tarkempi yhteenveto julkaistaan helmikuussa.

Lue lisää selvityspyynnöstä

Merkitse kalenteriin: Päivä Paloasemalla 26.11.2022

Päivää Paloasemalla vietettiin viime marrakuussa noin 140 paloasemalla ympäri Suomen. Koronatilanteen vuoksi kaikki halukkaat paloasemat eivät valitettavasti voineet avata oviaan yleisölle. Kävijöitä livetapahtumissa sekä virtuaalisella paloasemalla oli yhteensä 100 000. Tänä vuonna Päivä Paloasemalla järjestetään lauantaina 26.11.2022. Tapahtuman 15-vuotisjuhlan kunniaksi tapahtumalle valmistellaan muun muassa uusi ilme sekä uusia rasteja.

Tutustu Päivä paloasemalla -tapahtumaan

Virpa Palomestari -peli - turvallisuusviestintää nuorille  

Perinteistä mobiilipelaamista ja lisättyä todellisuutta (AR) yhdistävä Virpa Palomestari -peli lisää tietämystä paloturvallisuudesta. Peli tutustuttaa poistumisopasteisiin ja muihin turvallisuuskilpiin uudella ja hauskalla tavalla.

Peliä voi hyödyntää esimerkiksi palokuntien nuoriso-osastojen viikkoharjoituksissa tutustumalla pelin avulla harrastuspaikan tai muun arkisen ympäristön, kuten ostoskeskuksen, poistumisreitti- ja muihin paloturvallisuuteen liittyviin merkkeihin.

Peli on kehitetty Palosuojelurahaston rahoituksella Turun Ammattikorkeakoulun Turku Game Labissa.

Lue lisää ja lataa peli täältä

Palokuntanuorten toiminnan tueksi luotu liikunnallisia viikkoharjoituspohjia ja videoita

SPEKin Palokuntoon-hanke on luonut valmiita tuntisuunnitelmia ja videomateriaalia palokuntanuorten viikkoharjoitusten tueksi. Materiaaleja voi käyttää esimerkiksi kevätkauden viikkoharjoituksissa ja niiden suunnittelussa.
Tutustu Palokuntoon-materiaaleihin täällä

Turvallisesti palokunnassa -sivut tarjoavat materiaaleja palokunnille

Uudella harjoituskaudellakin on hyvä huolehtia kaikille turvallisesta toiminnasta. Löydät Turvallisesti palokunnassa -sivuilta materiaalia ja keinoja kaikille turvallisen ja avoimen palokuntatoiminnan järjestämiseksi ja jokaisen palokuntalaisen turvallisuuden takaamiseksi.
Turvallisesti palokunnassa -sivuille

Tule keskustelemaan palokuntatoiminnasta Discordiin

Keskustelualusta Discordiin on avattu Palokuntaan-serveri, joka kokoaa yhteen palokuntalaisia ja palokuntatoiminnasta kiinnostuneita keskustelijoita. Mikäli haluat osallistua keskusteluun Palokuntaan-Discordissa, tarvitset Discord-käyttäjätunnuksen. Rekisteröityminen on ilmaista ja helppoa.

Lisätietoa ja linkki keskusteluserverille

Hae vapaaehtoiseksi Eldis 22 -palokuntaleirille

Eldis 22 -palokuntaleirille haetaan vapaaehtoisia erilaisiin tehtäviin, esimerkiksi toimisto-, huolto-, turvallisuus- ja viestintätehtäviin. Myös nuorilla on mahdollisuus hakea vapaaehtoisiksi leirille. 
Katso Eldis 22 -palokuntaleirin avoimet tehtävät täältä

Tulevat tapahtumat

17

tammi

2022

Ajankohtaista tietoa CTIF-kilpailusäännöistä
17.1.2022 klo 17-18, Teams

Tervetuloa kuulemaan ajankohtaisia asioita CTIF-kilpailutoiminnasta. Teamsissa järjestettävässä tilaisuudessa kuullaan viimeisimmät kuulumiset sekä nuorten että aikuisten Linzin tuomarikoulutuksesta. Tilaisuus nauhoitetaan ja se julkaistaan tilaisuuden jälkeen CTIF Suomen YouTube-kanavalla. Rekisteröidy mukaan viimeistään 14.1.2022.
Lue lisää

18

tammi

2022

Webinaarisarja ensiauttajille
18.1.-11.4.2022, Zoom

Suomen Punainen Risti, Suomen Meripelastusseura ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjestävät webinaarisarjan ensiauttajille. Kevään aikana tarjolla kolme kiinnostavaa webinaaria tajunnanhäiriöistä, elvytyksestä ja vammapotilaan auttamisesta.

Lue lisää ja ilmoittaudu webinaareihin

19

tammi

2022

HAKA-webinaari palokunnille
19.1.2022 klo 18-20, Teams

SPEK järjestää HAKA Turvallisuusosaamisen hallinnointikannan koulutuksen palokuntien pää- ja osastokäyttäjille. Koulutus on kohdennettu erityisesti niille palokunnille, jotka eivät ole käyttäneet HAKAa tai ovat käyttäneet sitä esimerkiksi vain nuoriso-osastojen tapahtumien kirjaamiseen.
Lue lisää ja ilmoittaudu

9

helmi

2022

Palokuntanaistyön peruskurssin kurssinjohtajien koulutus
9.2.2022 klo 17-20, Teams

SPEK järjestää kaikille palokuntanaistyön peruskurssin kurssinjohtajille ja kouluttajille suunnatun koulutuksen, jossa käydään läpi uudistetulla palokuntanaistyön peruskurssin kurssimateriaalilla kouluttaminen. Ilmoittaudu HAKA:ssa viimeistään 1.2.
Lue lisää

30

maalis
2022

Putoamisvaarallisella alueella työskentelyn kehittämisen seminaari
30.-31.3.2022, Tampere

Pelastusopisto järjestää Tampereella Palosuojelurahaston rahoittaman Putoamisvaarallisella alueella työskentelyn kehittäminen Suomessa -hankkeen loppuseminaarin. Seminaarissa käydään läpi hankkeen tuloksia, esitellään ajankohtaisia aiheita ja keskustellaan muun muassa sisäministeriön antaman ohjeen vaikutuksista käytännön PVAT-työhön. Seminaarista on mahdollista saada sopimushenkilöstön PVAT1-kurssin vastaavan kouluttajan kelpoisuus.

Lue lisää