Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Apua ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 1/2020
Palokuntatoiminnan uutiskirje 1/2020

Palokuntatoiminnan uutiskirje uudistuu

Palokuntatoiminnan verkkosivut tutussa osoitteessa palokuntaan.fi uudistuivat maaliskuussa. Nyt myös uutiskirjeen sisältö ja tekniikka uudistuvat. Tämä on uusi palokuntatoiminnan uutiskirje, joka korvaa aiemman 24365-uutiskirjeen. Uutiskirje on tarkoitettu palokunnille, palokuntalaisille ja pelastusalan liitoille. Uutta on myös se, että uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa palokuntatoiminnasta kiinnostunut, kuten esimerkiksi potentiaalinen tuleva palokuntalainen tai palokuntanuoren vanhempi. Uutiskirjeen tilauslinkki löytyy palokuntaan.fi-sivuston etusivun alareunasta (Tilaa uutiskirje). 

Uutisia ja ajankohtaisia asioita, kuten tapahtumailmoituksia, julkaistaan palokuntaan.fi-sivustolla ja Palokuntaan Facebook-sivulla jatkuvasti. Myös alueellisia kiinnostavia aiheita tuodaan kootusti esille artikkeleiden, videoiden ja linkitysten välityksellä. Uutiskirje tuo palokuntatoiminnan ajankohtaiset asiat kootusti sähköpostiisi.

Uutiskirje lähetetään alkuun samalla jakelulistalla kuin aiempi 24365-uutiskirje. Jos olet antanut tiedotusluvan HAKAssa, niin saat uutiskirjeen jatkossakin sähköpostiisi.

Uusia HAKA-käyttäjiä ei kuitenkaan jatkossa liitetä automaattisesti uutiskirjeen tilaajiksi. Uusi käyttäjä voi tilata uutiskirjeen oheisesta linkistä: Tilaa uutiskirje
Tilauksen voi milloin tahansa perua uutiskirjeen lopusta löytyvästä linkistä.

Juttuvinkkejä, uutisia ja valtakunnallista näkyvyyttä kaipaavia tapahtumamainoksia otetaan ilomielin julkaistavaksi palokuntaan.fi-sivustolle sekä seuraaviin uutiskirjeisiin. Myös palokuntalaisten omat kirjoitukset kaikenlaisista palokuntatoimintaan liittyvistä aiheista ovat enemmän kuin tervetulleita Palokuntalaisten blogiin! 

Tuodaan yhdessä palokuntatoiminnan monimuotoisuutta ja monipuolisia harrastusmahdollisuuksia esille palokuntaan.fi-sivustolla ja somessa!

Ota yhteyttä sisältöehdotusten osalta: palokunta@spek.fi

Palokuntoon

Palokuntanuorten harjoituksissa saa tulla hiki!

Palokuntoon-liikuntaohjelman tavoitteena on tuottaa palokuntien nuoriso-osastojen ohjaajien hyödynnettäväksi materiaalia, jonka avulla he voivat lisätä viikkoharjoituksiinsa toiminnallisuutta, liikkuvuutta ja liikunnallisuutta. 
Lataa Palokuntoon-mallikortit liikunnallisista viikkoharjoituksista. Voit luoda myös omia harjoituksia tyhjään harjoituskorttipohjaan!
Lue lisää

Kipinä-työkalu

Nuorisotoiminnan kehittämistä Kipinä-työkalun avulla 

Näin kesällä on hyvä aika arvioida toimintaa ja saada uusia ajatuksia toiminnan kehittämiseksi syyskaudelle. Kannattaa tutustua Kipinä-työkaluun täyttämällä ja käyttämällä sitä. 


Katso myös Valtakunnallisen palokuntanuorisotyötoimikunnan puheenjohtaja Toni Alatalon kannustava video Kipinä-työkalun käyttämiseksi. 
Lue lisää

Suomi-Saksa tapaaminen

Kutsu Suomi-Saksa-ohjaajatapaamiseen Ahvenanmaalla

Ohjaajatapaamisen tarkoituksena on kehittää suomalaista ja saksalaista palokuntien nuoriso-ohjaajakoulutusta. Mukaan toivotaan henkilöitä, jotka voisivat ainakin seuraavan vuoden (2021) toimia oman pelastusliittoalueensa kansainvälisyysvastaavana. 
Hae mukaan 26.8. mennessä!
Lue lisää

Kouluttajatapaaminen

Kouluttajakurssin opintopäivät
5.-6.9.2020 

Opintopäivien tavoitteena on, että osallistuja osaa toteuttaa uudistetun monimuotoisen kouluttajakurssin. Opintopäivät on tarkoitettu nuoriso-osaston kouluttajakurssin kurssinjohtajana toimiville, sellaisiksi haluaville ja kaikille asiasta kiinnostuneille. 
Ilmoittaudu 20.8.2020 mennessä!
Lue lisää

Viikkoharjoitussuunnitelmien kehittämistyöryhmä

Haku viikkoharjoitusten kehittämistyöryhmään!

Palokuntien viikkoharjoitussuunnitelmien kehittämisen tueksi perustetaan osa-aikainen työryhmä. Onko sinulla kokemusta ja näkemystä viikkoharjoitusten kouluttamisesta? Tule kehittämään viikkoharjoitussuunnitelmia työryhmään! 

Hae mukaan 7.8. mennessä! 
Lue lisää

HAKA-tilastot

Uudistuneet HAKA-tilastot

Tietoja voi suodattaa alueittain, palokunnittain, osastoittain ja palokuntatyypeittäin. Oletusnäkymässä vuosi 2019. Tarkastele vuosi tai useampi kerrallaan. Myös ennusteet jäsenmäärän, osallistumisaktiivisuuden, ajokorttien määrän, kurssien ja pätevyyksien kehityksestä.

Katso alueesi tilanne uusista HAKA-tilastoista osoitteessa:
http://24365.fi/hakatilastot/

Suurleiri 2022

Palokuntanuorten suurleiri 2022 toteutetaan yhdessä nuorten kanssa

Suurleiri toteutetaan perinteisesti palokuntalaisten huikealla talkootyöllä ja monipuolisella osaamisella. Tähän työhön tarvitaan vapaaehtoisia ja saumatonta yhteistyötä. Leirin organisaatiosta on tähän mennessä julkistettu projektipäällikkö Valtteri Tervala ja leiripäällikkö Samuel Siliin (kuvassa). 
Lue lisää

Kilpailut

Kesän 2020 kilpailut peruttu

Palokuntanuorten SM-kilpailut ja palokuntanaisten SM-Iines on tältä kesältä peruttu vallitsevan tilanteen takia.

SM-Iinestä kaavaillaan seuraavan kerran järjestettäväksi suurleirin 2022 yhteyteen.

Toimikuntauudistus etenee

Valtakunnallisen palokuntatoiminnan organisointi muuttuu vuoden 2021 alusta lähtien. Nykyiset toimintokohtaiset valtakunnalliset toimikunnat korvaa yksi palokuntatoimikunta, jossa on edustus eri pelastusliitoista. Lisäksi palokuntatoimikunnan alaisuuteen tulee kaksi työryhmää, palvelu- ja harrastustyöryhmä. Nämä koordinoivat ja kehittävät aihealueensa toimintaa sekä yhteistyötä ja tekevät esityksiä palokuntatoimikunnalle.

Palvelutyöryhmä edistää palokuntien sopimuspohjaista toimintaa, kuten hälytys-, ensivaste- ja hälytysmuonitustoimintaa sekä onnettomuuksien ehkäisyä ja varautumista. Harrastustyöryhmän piiriin kuuluvat mm. nuoriso- ja leiritoiminta, nais-, veteraani-, soittokunta-, kilpailu- sekä yhdistystoiminta.

Pelastusliitot laativat esityksen palokuntatoimikunnan kokoonpanosta syyskuussa 2020. Tämän jälkeen palokuntatoimikunta kutsuu jäsenet työryhmiin pelastusliittoja kuultuaan. Työryhmän kokoa tai jäsenten toimikausia ei ole säännöissä määritelty. Jos olet kiinnostunut toimimaan toimikunnassa tai työryhmässä, ole yhteydessä oman alueesi pelastusliittoon. 
Lue lisää toimikuntauudistuksesta (PDF) (tiedote 19.12.2019) 

Palokuntalaisten blogi

Palokuntalaisten blogi starttaa

"Koska olin 46-vuotias hintelä naisihminen, ajattelin kuitenkin, etten ehkä ole juuri sitä ihmistyyppiä, jota kurssille toivotaan ja halutaan." Lue Paula Takion tarina, miten hän päätyi palokunnan tutustumiskurssilta suunnittelemaan viikkoharjoitusohjelmia SPEKiin.
Lue lisää

Vapaaehtoisten ja viranomaisten välinen yhteistyö -tutkimus

Palokuntatoimintaan liittyvät tutkimukset

Tuoreesta vapaaehtoisten ja viranomaisten yhteistyötä käsittelevästä tutkimuksesta käy ilmi, että viranomaiset ja kolmas sektori tarvitsevat enemmän yhteistä harjoittelua ja koulutusta. Kolmas sektori voisi tukea viranomaistyötä nykyistä paremmin myös laajoissa häiriötilanteissa. 
Lue lisää (SPEK.fi)

Iso kiitos poikkeuksellisesta keväästä ja hyvää kesää!

Kiitos hyvästä yhteistyöstä!

SPEKin järjestö- ja koulutuspalvelut esittävät omalta osaltaan lämpimät kiitokset palokuntalaisille, palokunnille ja pelastusliitoille sekä yhteistyökumppaneille kuluneesta keväästä! Poikkeusolojen aikana löysimme yhdessä uusia luovia tapoja toiminnan ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Tästä on hyvä jatkaa syksyllä!

Iso kiitos poikkeuksellisesta kevätkaudesta (SPEK.fi)

Palokuntatoiminta poikkeusolojen aikana

Vaikka rajoituksia jo puretaan ja palataan pikkuhiljaa normaaliin arkeen, voit lukea vielä kokemuksia kevään etätoiminnasta:

Etätoiminnasta iloa, hyötyä ja yhteisöllisyyttä palokuntalaisten korona-arkeen 
Hälytysosaston toiminta poikkeusolojen aikana 

SPEK lomailee

SPEKin toimisto Helsingin Itä-Pasilassa on kiinni 13.-26. heinäkuuta. Järjestötiimin ensimmäiset lomalaiset palaavat töihin 3.8.

Lisätietoja (SPEK.fi)

Kysyttävää uutiskirjeestä?

Lisätietoja palokuntaan.fi-sivustosta ja uutiskirjeestä: 
Jenni Järvinen, järjestökoordinaattori, SPEK (jenni.jarvinen@spek.fi, p. 0406888807)

Tulevat tapahtumat

Kaipaako liittosi tai palokuntasi tapahtuma valtakunnallista näkyvyyttä palokuntaan.fi-sivuston tapahtumakalenterissa ja uutiskirjeessä? Ota yhteyttä: palokunta@spek.fi.

Tapahtumakalenteri

18

syys

2020

Pohjois-Suomen ja Lapin alueen palokuntalaisten opintopäivät
18.9.-20.9.2020

Lue myös juttu edellisistä Pohjois-Suomen ja Lapin alueen opintopäivistä
Lisätietoja syksyn 2020 tapahtumasta

24

loka

2020

Palokuntalaispäivät Turussa
24.10.-25.10.2020

Merkitse jo päivät kalenteriin!