Uutiset

Uutiset

Julkaistu 09.04.2020

Alueellisilla opintopäivillä opitaan uutta ja verkostoidutaan

Palokuntalaisille suunnattuja opintopäiviä on järjestetty Pohjois-Suomen ja Lapin alueella jo yli 10 vuoden ajan. Alun perin opintopäivien ohjelma perustui nuorisotyön ohjaajien ja palokuntanaisten tarpeisiin. Vuosien saatossa ohjelma on laajentunut kaikille palokuntalaisille sopivaksi.

Vuokatissa ensimmäistä kertaa kaikki palokuntalaiset koolla

Huimat 100 palokuntalaista osallistui ensimmäistä kertaa kaikille palokuntalaisille suunnatuille Pohjois-Suomen ja Lapin alueellisille opintopäiville Vuokatissa helmikuussa 2020. Mukana oli runsaasti nuoriso- ja naistyön edustajia ja osallistujia palokuntien hallinnosta ja hälytysosastoista sekä uusista palokuntayhdistyksistä. 

Opintopäivillä kuultiin muun muassa Pohjois-Suomen arktisen pelastusjoukkueen toiminnasta, maahanmuuttajista palokunnissa ja pelastusalan arvoista. Lisäksi ohjelmassa oli vaihtoehtoista ohjelmaa, joissa käsiteltiin pienemmissä ryhmissä sopimuspalokuntien koulutusuudistusta, palokuntanuorisotyön ajankohtaisista asioita ja naistyön mahdollisuuksia. Osallistujat saivat monipuolisesti tietoa vietäväksi omaan palokuntaan.

Opintopäivillä asiaa, virkistäytymistä ja verkostoitumista

Asiapitoisen ohjelman lisäksi opintopäivillä verkostoiduttiin ja vaihdettiin ajatuksia palokuntalaisten kesken. Myös vapaa-aikaan ja virkistäytymiseen panostettiin, koska opintopäivien viikonloppu on samalla mahdollisuus vaihtaa vapaalle arjesta ja palokuntien hälytystoiminnasta. Vapaa-ajalla oli mahdollisuus käydä esimerkiksi kylpylässä, hiihtämässä ja ulkoilemassa.

Pitkät välimatkat on huomioitu opintopäivien ohjelmassa. Pohjoisessa osalla voi olla matkaa jopa 400-500 km paikan päälle. Pääosa osallistujista saapui jo perjantaina ja lauantaina ohjelmaa oli koko päivälle. Sunnuntaina pidettiin vielä nuoriso- ja naistyön kokoukset aamupäivällä. Kotimatkalle lähdettiin lounaan jälkeen. 

Palokuntalaiset voivat itse vaikuttaa opintopäivien ohjelmaan

Opintopäiviä kehitetään jatkuvasti vastaamaan palokuntalaisten ajankohtaisia tarpeita. Osallistujilta jälkikäteen kerätyn palautekyselyn perusteella saatu palaute oli pääosin positiivista: 

”Mielestäni oli yksi parhaista opintopäivistä mihin olen osallistunut”
”Onnistuneet opintopäivät kaikin puolin.”
”Hyvät luennoitsijat ja ajankohtaiset asiat!”
”Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Hyvät luennoitsijat. Kaikin puolin 5/5 opintopäivät.”
”Huippu viikonloppu oli! Odotan jo syksyn opintopäiviä. :)”
”Opintopäivät oli järjestetty loistavasti mm. aikataulu ei ollut liian tiukka ja henki/meininki oli hyvää iloista ja mukavaa.”
”Uudet ideat ja verkostoituminen saatava nousuun, levittäkää kutsua laajemmalti koko suomeen.”

Lisäksi palautekyselyllä kerättiin seuraaville opintopäiville aiheita ja kehitysehdotuksia. Aiheiksi toivottiin luentoja muun muassa palokuntayhdistyksen toiminnasta, henkisestä työsuojelusta pelastustoimessa ja palokuntien viestinnästä. Ohjelmaan toivottiin mahdollisuuksien mukaan myös ulkoilua mahdollisimman paljon. Yleensähän opintopäivien aikana on ollut erittäin hyvä sää 😊

Opintopäivien ohjelman suunnittelussa on ollut mukana vapaaehtoisista palokuntalaisista koostuva pieni suunnittelutyöryhmä jo usean vuoden ajan. Ajatuksena on ollut, että päiville osallistuneet pääsevät itse vaikuttamaan seuraavien päivien ohjelmaan ja aikatauluun. Ryhmän kokoonpano on vaihtunut aina pidettyjen opintopäivien jälkeen. Opintopäivien järjestämisestä vastaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Pohjois-Suomen ja Lapin aluetoimisto. 

Seuraavat opintopäivät taas syksyllä ja keväällä

Seuraavat Pohjois-Suomen ja Lapin alueen palokuntalaisten opintopäivät pidetään Luostolla 18.-20.9.2020. Tervetuloa sankoin joukoin mukaan kaikki palokuntalaiset, myös muilta alueilta! 

Myös ensi kevään alueellisten palokuntalaispäivien ajankohta kannattaa jo laittaa kalenteriin: 12.-14.2.2021. Paikka on vielä avoin. 

Lisätietoja:

Patrik Willberg, asiantuntija, SPEK, Oulun toimisto
patrik.willberg@spek.fi
p. 040 7255 448

Uusimmat