Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Materiaalia ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 5/2022

Yleinen palokuntalaiskokous järjestetään Vantaalla heinäkuussa

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kutsuu kaikki Suomen palokunnat XXIX Yleiseen palokuntalaiskokoukseen Vantaalle Tiedekeskus Heurekan auditorio Virtaseen keskiviikkona 6.7.2022 kello 13 alkaen. Kokous on avoin kaikkien palokuntien edustajille. Palokuntien tulee nimetä yksi virallinen edustaja valtakirjalla kokousedustajaksi.

Lue lisätiedot täältä

HAKA-hallinnointikantaa kehitetään vuoden 2022 aikana

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kehittää palokuntien turvallisuusosaamisen hallinnointikanta HAKAa palvelemaan entistä paremmin palokuntien ja yksittäisten palokuntalaisten osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Kehitystyön keskiössä on pelastustoimintaan osallistuvan henkilöstön suorituskyvyn analysointi ja kehittäminen.

Lue lisää HAKAn kehitystyöstä

Heinäkuussa kilpaillaan Suomen mestaruuksista Eldis 22 -leirillä

Kansainvälisen palokuntanuorten Eldis 22 -leirin yhteydessä kilpaillaan palokuntanaisten tieto- ja taitokilpailu SM-Iines tiistaina 5.7. sekä palokuntanuorten sankoruiskun SM-kilpailu keskiviikkona 6.7.

Lisätietoa tapahtumakalenterissa

Kysely palokuntien Special Rescue -toiminnasta

Palokunnilta kaivataan vastauksia kyselyyn, jossa selvitetään erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden palokuntatoiminnan eli Special Rescue -toiminnan mallinnuksen tarvetta. Kysely on osa opinnäytetyötä, joka tähtää Special Rescue -toiminnan kehittämiseen. Opinnäytetyö tehdään yhteistyössä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kanssa.

Kysely on lähetetty sähköpostitse pelastusliittojen kautta palokuntiin. Kyselyyn toivotaan vastauksia tiistaihin 31.5.2022 mennessä.

Lue lisää

Palokuntien liput ja tunnukset kerätään yksiin kansiin

Palosuojelun edistämissäätiö käynnisti syksyllä 2021 palokuntien lippuja ja tunnuksia koskevan tutkimuksen ja historian kirjoittamisen. Hankkeen tavoitteena on laatia yleisesitys palokuntien lippujen historiallisesta taustasta, lippujen käyttötarkoituksesta, suunnittelusta, suunnittelijoista, symboleista, lahjoittajista ja lippuihin liittyvistä seremonioista, naulaamisesta, vihkimisestä ja käytöstä. Tietoja kerää FT, dosentti Juhani Kostet.

Koossa on jo satojen palokuntien lippukuvaukset taustatietoineen, mutta lisää kaivataan. Mahdollisimman kattavan aineiston saaminen lippukirjaan varmistaa, että jokainen lippu tai standaari saa ansaitsemansa valtakunnallisen arvostuksen ja näkyvyyden.

Osallistu hankkeeseen ja toimita palokuntasi lipputiedot tai pöytästandaarin aineistotiedot (jos palokunnalla ei ole lippua) sähköpostilla osoitteeseen ajkostet@gmail.com.

Pian starttaa kilpailu, jossa etsitään kiinnostavia palokuntalaistarinoita!

Kesäkuussa starttaa kilpailu palokunnille, jossa etsitään kiinnostavia palokuntalaistarinoita eri puolilta Suomea. Voit jo nyt valmistautua kilpailuun ja etsiä palokunnastasi henkilöitä, joiden tarinat ovat vain odottaneet kertomistaan. Lisätietoa kilpailusta tulee pian, joten pysy kuulolla.
Tutustu SPEKin tuottamiin palokuntalaistarinoihin

CTIF-harjoitusleiri kesäkuussa Vihdissä

CTIF-harjoitusleiri järjestetään lauantaina 18.6.2022 kello 10-16 Kirkonkylän urheilukentällä Vihdissä. Päivän aikana mahdollisuus harjoitella sekä viesti- että kalusto-osuutta. Kansainväliset palokuntakilpailut pidetään Celjessä, Sloveniassa 17.-24.7.2022. Suomesta Celjeen lähtee 9 joukkuetta ja kilpailudelegaatio, yhteensä yli 120 henkeä. 
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

Tule keskustelemaan palokuntatoiminnasta Discordiin

Keskustelualusta Discordista löydät Palokuntaan-serverin, joka kokoaa yhteen palokuntalaisia ja palokuntatoiminnasta kiinnostuneita keskustelijoita. Mikäli haluat osallistua keskusteluun Palokuntaan-Discordissa, tarvitset Discord-käyttäjätunnuksen. Rekisteröityminen on ilmaista ja helppoa.

Lisätietoa ja linkki keskusteluserverille

Eldis 22 etsii vapaaehtoisia leirin rakennukseen ja purkuun

Palokuntanuorten kansainvälisen leirin rakennus- ja purkutöihin ovat tervetulleita kaikki täysi-ikäiset. Rakennusleiri alkaa keskiviikkona 29.6.2022. Purkuleiri alkaa heti leirin päätyttyä lauantaina 9.7.2022. Purku päättyy tiistaina 12.7.2022. Rakennus- ja purkuleirit ovat maksuttomia. Ilmoittautuminen on auki 31.5.2022 asti.
Ilmoittaudu tästä

Tulevat tapahtumat

14

touko

2022

Palokuntanuorten kalustonkäsittelyn SM-kilpailu ja SM-tietokilpailu
14.5.2022, Turku

Suomen palokuntien nuoriso-osastot kilpailevat 30. kerran palokuntanuorten kalustonkäsittelyn Suomen mestaruudesta eli tutummin Veikon Maljasta sekä SM-tietokilpailussa. Tervetuloa seuraamaan kilpailuja paikan päälle Turkuun Varvintorille. Kilpailujen järjestäjinä toimivat Länsi-Suomen Pelastusalan liitto ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.
Lue lisää

14

touko

2022

Palokuntanuoriso- ja naistyön 70-vuotisjuhla
14.5.2022, Turku

Valtakunnallinen palokuntanuoriso- ja naistyö täyttävät tänä vuonna 70 vuotta. 70-vuotisjuhlallisuuksia vietetään lauantaina 14.5.2022 Turun Hotelli Scandic Julian Å-juhlasalissa.
Lue lisää

21

touko

2022

Turvallisesti palokunnassa -koulutus
21.5.2022 klo 12-13, Teams

SPEKin palokuntien harrastustoiminnan kehittämispäällikkö Niko Ara pitää kaikille avoimen Turvallisesti palokunnassa -koulutuksen lauantaina 21.5.2022 kello 12 alkaen Teamsissa. Koulutuksen tavoitteena on tuoda paremmin tietoisuuteen saatavilla olevat materiaalit ja niiden hyödyt, jotta palokunnat ottavat ne tehokkaammin käyttöön omassa toiminnassaan ja sitoutuvat niihin. Pääpaino koulutuksessa on epäasiallisen kohtelun ja häirinnän ennaltaehkäisyssä. Tervetuloa linjoille!

Lue lisää

30

touko

2022

Päivä Paloasemalla -tapahtumanjärjestäjän webinaari
30.5.2022 klo 9.30-11 ja 17-18.30, Teams

Päivä Paloasemalla -tapahtuma järjestetään tänä vuonna 26.11. Toukokuun tapahtumajärjestäjän webinaarissa kuulet, mitä kaikkea tapahtumaan on tälle vuodelle suunnitteilla. Webinaarissa tehdään myös katsaus vuoteen 2021 ja Päivä Paloasemalla -työryhmän edustaja esittelee työryhmän toimintaa.
Lue lisää ja ilmoittaudu

1

kesä

2022

Palosuojelurahaston infotilaisuus avustuksista
1.6.2022, webinaari

Palosuojelurahasto järjestää keskiviikkona 1.6. klo 18-19 infotilaisuuden avustuksiin liittyen. Miten haet ja hallinnoit rahaston avustuksia? Asiantuntijamme ovat valmiina vastaamaan. Tilaisuus painottuu erityisesti sopimuspalokuntien pienavustuksiin mutta muistakin avustustyypeistä kerrotaan. Tervetuloa kuuntelemaan tilaisuutta.

Lue lisää

8

kesä

2022

Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäivät
8.-9.6.2022

Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäivät järjestetään Pelastusopistolla Kuopiossa 8.-9.6.2022 Tämän vuoden tapahtuman teemana on tiedon analysointi ja tietoperusta pelastustoimessa. Kaksipäiväinen tapahtuma kokoaa yhteen pelastustoimen ajankohtaisimmat tutkimustulokset ja innostavimmat puheenvuorot. Puheenvuoroista saamme katsauksen siihen, mitä tiedon analysointi ja tietoperusta merkitsevät pelastustoimelle esimerkiksi hyvinvointialueille siirryttäessä.
Lue lisää

3

heinä

2022

Eldis 22 palokuntanuorten kansainvälinen leiri
3.-9.7.2022, Helsinki, Malmin lentokenttä

Eldis 22 on palokuntanuorten kansainvälinen koulutusleiri, joka järjestetään heinäkuun alussa Helsingissä Malmin lentokentällä. Eldis 22 -leiri kerää palokuntanuoria oppimaan uusia taitoja, kokemaan unohtumattomia elämyksiä ja tapaamaan uusia sekä vanhoja tuttuja.
Lue lisää

5

heinä

2022

Palokuntanaisten tieto- ja taitokilpailu SM-Iines
5.7.2022, Helsinki

SM-Iines on palokuntanaisten tieto- ja taitokilpailu, jonka tarkoituksena on ylläpitää ja edistää palokuntanaisten tietoja ja taitoja sekä herättää kiinnostusta palokuntanaistoimintaan ja siinä tarvittavien tietojen ja taitojen kehittämiseen. SM-Iines järjestetään Eldis 22 palokuntanuorten kansainvälisen suurleirin yhteydessä.
Lue lisää

6

heinä

2022

XXIX Yleinen palokuntalaiskokous
6.7.2022, Heureka, Vantaa

XXIX Yleinen palokuntalaiskokous järjestetään keskiviikkona 6.7.2022 kello 13 alkaen Eldis 22 kansainvälisen palokuntanuorten leirin vierailupäivän aikana. Kokous pidetään Heurekassa, Vantaalla. Kokous on avoin kaikkien palokuntien edustajille.
Lue lisää

6

heinä

2022

Sankoruiskun SM-kilpailut
6.7.2022, Eldis 22 -leiri, Helsinki

Palokuntanuorten sankoruiskun SM-kilpailut järjestetään keskiviikkona 6.7.2022 Eldis 22 kansainvälisen palokuntanuorten leirin vierailupäivän aikana.
Lue lisää