Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Apua ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 4/2020
Palokuntalaisten webinaarit

Pimeä vuodenaika kannattaa hyödyntää oppimisen ja verkostoitumisen merkeissä

Loppuvuoden 2020 webinaaritarjonta on monipuolinen ja myös itsenäistä opiskelua on tarjolla. Kiitokset pelastusalan liitoille ja kaikille webinaarien toteuttamiseen osallistuneille vapaaehtoisille ja yhteistyökumppaneille, kun tarjoatte näitä erinomaisia oppimisen ja verkostoitumisen tilaisuuksia kaikille palokuntalaisille ympäri Suomen! 

Palokuntalaisten webinaarit marras-joulukuussa 2020

Lataa webinaarien yhteismainos tästä (PDF)

Seuraa myös oman alueen pelastusliiton ilmoittelua sekä palokuntaan.fi tapahtumakalenteria!

Palokuntaverkostosta tuoretta tietoa ja vertaistukea

Palokuntaverkostossa kaikki jakavat ajankohtaista tietoa ja vinkkejä sekä lisäksi myös muiden toimijoiden webinaarilinkkejä. Voit myös kysyä neuvoa tai mielipidettä. Tällä hetkellä keskustellaan vilkkaasti mm. varallaolon poistumisesta, yhdistysten etäkokouksista ja äänestyksistä, viestinnästä ja rekrytointiesitteestä. 

Meitä on jo 1700 jäsentä. Tule mukaan ja pyydä kaverisikin!

Liity Palokuntaverkostoon: https://www.facebook.com/groups/palokuntaverkosto

Haku palokuntatoimikunnan alaisiin työryhmiin

Vuoden 2021 alussa aloittavan SPEKin palokuntatoimikunnan alaisiin työryhmiin haetaan asiantuntijoita. Uusi palokuntatoimikunta korvaa nykyiset valtakunnalliset järjestö-, nais-, nuoriso- ja palokuntakoulutustoimikunnat. Hae työryhmiin 25.11. mennessä.

Lisätietoja ja hakulomake

Lisätietoja palokuntatoimikunnasta

Palokuntalaispäivät verkossa

Palokuntalaispäivät järjestettiin tänä syksynä kokonaan verkossa kolmessa osassa. Aiheina SPEKin ajankohtaiset asiat, toimikuntauudistus ja siihen liittyen avoin foorumi, huoltovarmuusjärjestelmä, palokuntien varautuminen ja kriisiviestintä palokunnassa. 

Hyödynnä materiaalit ja webinaarien tallenteet vaikka yhteisesti harjoituksissa!

Palokuntalaispäivät verkossa 2020
 

Naistyön avoin foorumi

Perinteisesti nais- ja nuorisotyön foorumit on järjestetty palokuntalaispäivien yhteyteen. Nuorisotyön foorumia ei tällä kertaa järjestetty erikseen.

Naistyön foorumiin voi osallistua Teamsissä torstaina 12.11. klo 18.

Naistyön foorumin esityslista ja osallistumislinkki

Mitä sinä toivoisit viikkoharjoitussuunnitelmilta?

Ensimmäiset pilottisuunnitelmaluonnokset on julkaistu ja niistä toivotaan runsaasti palautetta. Vaikuta viikkoharjoitusmallien muotoon ja sisältöön! 

Anna palautteesi viimeistään pe 13.11.
Lisätietoja ja palautelinkki

Maahanmuuttajat palokunnissa

Jo kymmenissä palokunnissa on vapaaehtoisena tai töissä maahanmuuttajataustaisia ihmisiä. SPEKin syksyllä 2019 toteuttama kysely toteutetaan nyt uudestaan, osallistu 15.11. mennessä!
Lue lisää ja osallistu kyselyyn (SPEK)

Suora linkki kyselyyn

Sopimuspalokuntien tasa-arvo ja yhdenvertaisuus

Miltä tilanne pelastustoimessa ja sopimuspalokunnissa näyttää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kannalta? Uudenmaan Pelastusliitto järjestää yhdessä Pelastusalan naiset ry:n kanssa webinaarin aiheesta keskiviikkona 25.11.2020 klo 18.00.

Luennoitsijana pelastustoimen valtakunnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskoordinaattori, pelastusylitarkastaja Mira Leinonen, joka toimii myös Pelastusalan naiset ry:n puheenjohtajana.

Ilmoittaudu webinaariin tästä: http://www.upl.fi/lomake.html?id=43114

Vastaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmän kyselyyn

Ennen webinaaria kerätään anonyymisti tietoa palokuntien tilanteesta. Vastaukset toimitetaan sisäministeriöön, jossa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmä on tekemässä pelastusalalle tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimintaohjelmaa.

Vastaathan kyselyyn ma 16.11. klo 16 mennessä.
Kyselyyn pääset tästä: http://www.upl.fi/lomake.html?id=43046

Lisätietoja pelastusalan yhdenvertaisuussuunnitelmasta (Sisäministeriö)

Virtuaalinen Päivä Paloasemalla

Koko perheen virtuaalinen paloasemavierailu käynnistää Paloturvallisuusviikon lauantaina 21.11. ja ovet ovat avoinna 1.12. asti. Asemalla oppaina toimivat Viivi Pumpanen ja Esko Eerikäinen

Tällä viikolla lähetetään tarkempi info ja materiaalit palokuntiin.

Lue lisää virtuaalisesta paloasemasta ja paloturvallisuusviikosta

Paloturvallisuusviikon materiaalit

Rekrytointimateriaalia tulossa

Palokuntatoiminnan matalan kynnyksen rekrytointiesite on suunniteltu lapsia ja nuoria sekä heidän vanhempiaan ajatellen. Tavoitteena on herättää kiinnostusta palokuntatoimintaa kohtaan ja saada uusia harrastajia. Kun sisältö on saatu lopulliseen muotoonsa, tehdään esitteestä myös ruotsinkielinen versio.

Ennakkomaistiaiset esitteestä Facebookin Palokuntaverkostossa! Voit vaikuttaa esitteen sisältöön osallistumalla keskusteluun. Tervetuloa mukaan!

Varainkeruun ja tiedottamisen yhdistäminen

Rantakulman VPK on jakanut lähialueensa asukkaille tietoa toiminnastaan sekä ajankohtaisesta rakennushankkeestaan. Tiedotteen avulla kerätään myös varoja uutta asemarakennusta varten.
Lue lisää ja tutustu tiedotteeseen

Mitä Palokuntahaku kertoo palokunnastasi?

Palokuntahakua käytetään lähimmän palokunnan etsimistä varten ja linkki löytyy tulevasta rekrytointiesitteestä sekä palokuntatoiminnan nettisivuilta.

Onhan palokuntasi tiedot ajan tasalla? Lisää myös palokunnan nettisivujen osoite. Tarkista oman palokuntasi tiedot: http://24365.fi/palokuntahaku/ 
 

Joko käytät HAKAa mobiilisti?

Voit tarkistaa omat tietosi ja kirjata viikkoharjoitusten osallistujat helposti HAKAappilla älypuhelimellasi. 

Lataa HAKA App oman puhelimesi sovelluskaupasta. Huom! Käytäthan uusinta versiota sovelluksesta eli 1.0.3.

Lisätietoja ja latauslinkit

HAKAtilastot kertovat toiminnan aktiivisuudesta

Palokuntien toiminta oli odotetusti vähentynyt koronaepidemian seurauksena. Hälytystehtävät on kuitenkin hoidettu normaaliin tapaan.

Lue lisää kuluneen vuoden tilanteesta

HAKAtilastot: http://24365.fi/hakatilastot/

Tiedottaminen turvallisesta toiminnasta palokunnissa

Koronaepidemian tilanne vaihtelee merkittävästi eri alueiden välillä. Palokuntien vastuuhenkilöiden tulee seurata tilannetta tiiviisti eri kanavissa ja laitoksen sekä sairaanhoitopiirin ohjeita tulee noudattaa. Turvaväleistä ja hyvästä hygieniasta on syytä muistuttaa toiminnassa jatkuvasti, vaikka tilanne olisi alueella perustasoa. Tilanteen pitkittyessä on vaarana väsyminen jatkuvaan käsienpesuun ja turvaväleihin. Herpaantumiseen ei ole varaa.

Tiivis yhteydenpito lisää luottamusta toiminnan turvallisuuteen

Säännöllinen tiedottaminen palokunnan tilanteesta ja turvallisista toimintatavoista jäsenille sekä nuorten vanhemmille viestivät siitä, että terveysturvallisuudesta huolehditaan. Tiivistä yhteydenpitoa tarvitaan erityisesti silloin, jos altistuksia tulee. Tiedon tulisi kulkea molempiin suuntiin viruksen leviämisen estämiseksi. On syytä varmistaa, että jäsenistön yhteystiedot ovat ajan tasalla ja myös nuorten huoltajat tavoitetaan tarvittaessa. 


Palokunta vastaa tiedottamisesta omalle jäsenistölleen

Tiedottakaa ja ohjeistakaa säännöllisesti, miten palokunnassa huomioidaan alueellinen tilanne juuri nyt. Muuttuneesta tilanteesta tulee tiedottaa ja vaikka tilanne pysyisi pitkään samana, kannattaa silti tehdä tilannetiedotusta. 

Pysytään terveinä ja pidetään palokuntatoiminta alueellisen tilanteen mukaan mahdollisimman aktiivisena, jotta toiminnan jatkuvuus saataisiin turvattua myös tulevaisuudessa. 

Jokainen palokuntalainen vaikuttaa omilla teoillaan siihen, että toimintaan on turvallista osallistua. Palokuntaan, töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin ei pidä mennä oireisena.

Lisätietoja ja lähteet: Terveinä ja turvallisesti palokunnassa korona-aikana

Juliste: Tule terveenä palokuntaan (PDF)

Poikkeamislakiin tuli jatkoa etäkokousten osalta

Väliaikaisen lain mukaisesti yhdistykset voivat sallia etäosallistumisen ja asiamiehen käytön vuosikokouksissaan kesäkuun 2021 loppuun asti, vaikka sitä ei ole sallittu yhteisön säännöissä. 
Lue lisää yhdistysten sääntömääräisistä kokouksista koronaepidemian aikana

Opiskele omaan tahtiin yhdistysosaajaksi verkossa

Opintokeskus Sivis tarjoaa maksutta viisi jaksoa, jotka käsittelevät yhdistyshallintoa, taloushallintoa, varainhankintaa, viestintää ja vuorovaikutusta sekä riskienhallintaa. Yhden jakson opiskeluun kuluu noin 1 - 1,5 tuntia. Suoritetuista jaksoista saa osaamismerkin.

Lisätietoja ja linkit kursseihin (Sivis)

Mitä on saavutettavuus ja ketä se koskee?

Viranomaisten ja useiden julkista rahoitusta saavien organisaatioiden verkkoviestinnän tulee olla saavutettavaa. 

Asiaa on lähestytty käytännönläheisesti SPEKin, Pelastusopiston ja Palopäällystöliiton yhteistyönä järjestetyssä webinaarissa: Katso tallenne (YouTube)


Lisätietoja ja vinkkejä saavutettavuuteen:

https://www.saavutettavasti.fi/
https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi/
 

CTIF sai uuden
varapuheenjohtajan SPEKistä

SPEKin kansainvälisen toiminnan erityisasiantuntija Taina Hanhikoski on valittu kansainvälisen palo- ja pelastusalan kattojärjestön CTIF:n varapuheenjohtajaksi. Järjestö edustaa viittä miljoonaa palomiestä.
CTIF julkaisee tulipalotilastoja, järjestää kansainvälisiä konferensseja, organisoi palokuntakilpailuja neljän vuoden välein
3 000 kilpailijalle ja edistää palokuntanuorisotyötä.

Lue lisää valinnasta (SPEK)

Suurleirin 2022 leiritoimikunta on valittu 

Suurleirin toimialapäälliköt on nyt valittu ja he muodostavat leiritoimikunnan yhdessä leiripäälliköiden kanssa. Onnittelut valituille!
Leiritoimikunnan kokoonpano

Kannattaa seurata leirisivustoa, koska tulossa on lisää avoimia hakuja. Seuraavaksi haetaan nuoria kokemusasiantuntijoiksi leiritoimikunnan työn tueksi.

Suurleirin nettisivut:
https://www.palokuntaleirit.fi

Tulimeri 2021 -risteily peruttu

Perumiseen vaikuttivat risteilyn varanneille ryhmille lähetetty kysely osallistumisesta ja alati muuttuva pandemiatilanne. Tulimerta ei olisi voitu järjestää sellaisella tavalla ja halutuissa puitteissa kuin suurristeily ansaitsee. Tästä johtuen seuraava Tulimeri järjestetään vuoden 2022 tammikuussa.

Lisätietoja (Lspel)

Palokuntalaisten blogi

Henkilöesittelyssä 18-vuotias nuorempi sammutusmies ja nuoriso-osaston kouluttaja Sakari Päivinen Kontionlahdelta. Sakari on mukana monessa vapaaehtoisuuteen perustuvassa toiminnassa ja innostunut nuorten asioihin vaikuttamisesta.
Lue lisää Sakarista

Onko sinulla asiaa tai tarina kerrottavana?

Blogissa kuuluu palokuntalaisten ääni. Palokuntalaisten omat kirjoitukset kaikenlaisista palokuntatoimintaan liittyvistä aiheista ovat lämpimästi tervetulleita Palokuntalaisten blogiin! Ota yhteyttä: palokunta@spek.fi
Aiemmat blogikirjoitukset

Vuoden vapaaehtoinen -kisan kymmenen kärki on selvillä

Neljä palokuntalaista oli hienosti esillä kisan ehdokkaina. Yleisöäänestyksessä oli mukana yhteensä 61 ehdokasta, jotka saivat yhteensä 7849 ääntä. Palokuntalaiset eivät tällä kertaa päässeet loppukilpailuun, mutta ensi vuonna kannattaa yrittää taas uudestaan.

Kansalaisareenan Vuoden vapaaehtoinen -kampanjan tavoitteena on jakaa tunnustusta Suomen lukuisille vapaaehtoisille, sekä lisätä vapaaehtoistoiminnan näkyvyyttä ja arvostusta.

Vuoden vapaaehtoinen 2020 

Sisäministeriö tiedottaa

Harvaturva-raportti

Raportti kokoaa yhteen ajantasaisen tiedon alueiden turvallisuuteen vaikuttavista ilmiöistä ja haasteista sekä listaa viisi toimenpidesuositusta alueiden turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen lisäämiseksi. Harvaturvaraportti 

Pelastustoimen uudistus

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Tulevat tapahtumat

Koronatilanteen takia tapahtumia saatetaan joutua siirtämään tai perumaan. Seuraa tapahtumakalenterin lisäksi myös ilmoittelua verkkosivustolla ja somessa.

Tapahtumakalenteri
Facebook Palokuntaan
Facebook Palokuntaverkosto
 

21

marras

2020

Virtuaalinen Päivä Paloasemalla -tapahtuma
21.11.-6.12.2020

Lue lisää

21

marras

2020

Paloturvallisuusviikko
21.11.-1.12.2020

Lue lisää

4

joulu

2020

Vapaaehtoisten päivä
4.12.2020

Kansainvälinen vapaaehtoisten päivä on vuosittain 5.12.
Lue lisää

Palokuntatoiminnan uutiskirje

Tietoa uutiskirjeestä, tilaamisesta, peruuttamisesta sekä aiemmat uutiskirjeet: https://www.palokuntaan.fi/uutiskirje

Juttuvinkit ja palautteet

Juttuvinkkejä, uutisia ja valtakunnallista näkyvyyttä kaipaavia tapahtumamainoksia otetaan ilomielin julkaistavaksi palokuntaan.fi-sivustolle sekä seuraaviin uutiskirjeisiin. Myös palokuntalaisten omat kirjoitukset kaikenlaisista palokuntatoimintaan liittyvistä aiheista ovat enemmän kuin tervetulleita Palokuntalaisten blogiin! 


Joulukuun uutiskirjeen aineistot pyydetään toimittamaan viimeistään 7.12.
Ota yhteyttä: palokunta@spek.fi

Lisätietoja palokuntaan.fi-sivustosta ja uutiskirjeestä: 
Jenni Järvinen, järjestökoordinaattori, SPEK jenni.jarvinen@spek.fi, p. 0406888807