Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Materiaalia ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 4/2022

Palokuntaan-verkkokauppa on avattu!

Nyt voit hankkia itsellesi tyylikkäitä Palokuntaan-tuotteita verkkokaupastamme. Tuotevalikoimasta löytyy esimerkiksi huppari, t-paita ja upea Palokuntaan-muki. Tervetuloa ostoksille!

Tutustu valikoimaan

Haemme joukkoomme hankekoordinaattoria

Hankekoordinaattori tulee työskentelemään palokuntatiimissämme, jonka keskeisin sidosryhmä on kaikki Suomen palokuntalaiset. Hankekoordinaattori vastaa palokuntien nuorisotoiminnan nykytilan kartoittamisesta ja uudistamistarpeiden selvittämisestä sekä toimintamallien suunnittelusta yhteistyössä eri verkostojen kanssa.

Lue tarkempi tehtävänkuvaus ja hae paikkaa viimeistään 1.5.2022!

Lue lisää

Rikostaustaote vai turvallisuusselvitys?

Palokuntayhdistyksiä on ohjeistettu selvittämään lasten ja nuorten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostausta. Lisäksi joissain tapauksissa palokuntalaisista voidaan teettää turvallisuusselvitys. Mutta mitä eroa on rikostaustaotteella ja turvallisuusselvityksellä, ja missä tilanteissa niitä voidaan hakea?

Lue rikostaustaotteen ja turvallisuusselvityksen erityispiirteistä

Palokuntien liput ja tunnukset kerätään yksiin kansiin

Palosuojelun edistämissäätiö käynnisti syksyllä 2021 palokuntien lippuja ja tunnuksia koskevan tutkimuksen ja historian kirjoittamisen. Hankkeen tavoitteena on laatia yleisesitys palokuntien lippujen historiallisesta taustasta, lippujen käyttötarkoituksesta, suunnittelusta, suunnittelijoista, symboleista, lahjoittajista ja lippuihin liittyvistä seremonioista, naulaamisesta, vihkimisestä ja käytöstä. Tietoja kerää FT, dosentti Juhani Kostet.

Koossa on jo satojen palokuntien lippukuvaukset taustatietoineen, mutta lisää kaivataan. Mahdollisimman kattavan aineiston saaminen lippukirjaan varmistaa, että jokainen lippu tai standaari saa ansaitsemansa valtakunnallisen arvostuksen ja näkyvyyden.

Osallistu hankkeeseen ja toimita palokuntasi lipputiedot tai pöytästandaarin aineistotiedot (jos palokunnalla ei ole lippua) sähköpostilla osoitteeseen ajkostet@gmail.com.

Palokuntaan Esports-turnaus tuo palokuntalaisia yhteen toukokuussa

SPEKin palokuntapalvelut järjestää toukokuussa viikolla 21 (23.-29.5.) kaikille yli 16-vuotiaille palokuntalaisille suunnatun Palokuntaan Esports CS:GO-turnauksen, joka kerää e-urheilusta kiinnostuneita palokuntalaisia viettämään aikaa yhdessä ja verkostoitumaan.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

Materiaalipankista monipuolisia materiaaleja palokuntien käyttöön

SPEK on tuottanut palokuntien käyttöön materiaaleja, joita voi hyödyntää mm. uusien jäsenten rekrytoinnissa ja terveysturvallisen toiminnan varmistamisessa. Materiaalipankista löytyy niin tulostettavia kuin someen soveltuvia materiaaleja.
Klikkaa tästä materiaalipankkiin

Tule keskustelemaan palokuntatoiminnasta Discordiin

Keskustelualusta Discordista löydät Palokuntaan-serverin, joka kokoaa yhteen palokuntalaisia ja palokuntatoiminnasta kiinnostuneita keskustelijoita. Mikäli haluat osallistua keskusteluun Palokuntaan-Discordissa, tarvitset Discord-käyttäjätunnuksen. Rekisteröityminen on ilmaista ja helppoa.

Lisätietoa ja linkki keskusteluserverille

Eldis 22 tarjoaa: Työkaluja nuorten ohjaamiseen ja kouluttamiseen

Eldis 22 kansainvälinen palokuntanuorten leiri tarjoaa torstaina 5.5. koulutusluennon nuorten ohjaamisesta ja kouluttamisesta palokunnassa. Teamsissa järjestettävä koulutus antaa vinkkejä ja työkaluja kaikille nuorten parissa toimiville.
Katso lisätiedot ja ilmoittaudu

Tulevat tapahtumat

27

huhti

2022

Road Rescue 2022
27.4. & 28.4.2022, Pori

Suomen Palopäällystöliitto järjestää tieliikennepelastamisen Road Rescue -koulutuksen kahtena samansisältöisenä koulutuspäivänä Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueella Porissa. Koulutuksessa käsitellään uuden autoteknologian (NCT) pelastustoiminnalle asettamia vaatimuksia sekä potilaan turvallista siirtämistä. Tapahtumassa on harvinainen tilaisuus päästä harjoittelemaan uusilla Renault-henkilöautoilla. Tapahtumassa perehdytään myös sähköautojen akkupalojen jäähdytykseen ja ajoneuvojen siirtotekniikkaan parkkitaloissa sekä raskaan kaluston pelastamiseen. Harjoitukset järjestetään pienissä ryhmissä rastikoulutuksena. 
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

5

touko

2022

Eldis 22 tarjoaa: Työkaluja nuorten ohjaamiseen ja kouluttamiseen
5.5.2022 klo 17, Teams

Eldis 22 kansainvälinen palokuntanuorten leiri tarjoaa toukokuun alussa koulutusluennon nuorten ohjaamisesta ja kouluttamisesta palokunnassa. Teamsissa järjestettävä koulutus antaa vinkkejä ja työkaluja kaikille nuorten parissa toimiville. Kouluttajana toimivat Marika Äijälä ja Virpi Hurula.
Lue lisää ja ilmoittaudu

6

touko
2022

Metsäpaloseminaarit
6.-7.5.2022, Tampere

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Suomen Palopäällystöliitto järjestävät toukokuussa metsäpaloseminaarit, joissa käsitellään ajankohtaisia asioita metsä- ja maastopaloista. Tule kuulemaan viimeisimmät opit metsä- ja maastopaloista ennen kesän alkua. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 22.4. Huhtikuulle suunnitellut Oulun tilaisuudet on peruttu vähäisen osallistujamäärän takia.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

14

touko

2022

Palokuntanuorten kalustonkäsittelyn SM-kilpailu ja SM-tietokilpailu
14.5.2022, Turku

Länsi-Suomen Pelastusalan liitto ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kutsuvat kaikki Suomen palokuntien nuoriso-osastot kilpailemaan 30. kerran palokuntanuorten kalustonkäsittelyn Suomen mestaruudesta eli tutummin Veikon Maljasta sekä SM-tietokilpailuun.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

14

touko

2022

Palokuntanuoriso- ja naistyön 70-vuotisjuhla
14.5.2022, Turku

Valtakunnallinen palokuntanuoriso- ja naistyö täyttävät tänä vuonna 70 vuotta. Kutsumme palokuntanuoriso- ja naistyössä mukana olevia viettämään 70-vuotisjuhlallisuuksia lauantaina 14.5.2022 Turkuun Hotelli Scandic Julian Å-juhlasaliin. Mukaan mahtuu 150 ensimmäistä ilmoittautujaa.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

21

touko

2022

Turvallisesti palokunnassa -koulutus
21.5.2022 klo 12-13, Teams

SPEKin palokuntien harrastustoiminnan kehittämispäällikkö Niko Ara pitää kaikille avoimen Turvallisesti palokunnassa -koulutuksen lauantaina 21.5.2022 kello 12 alkaen Teamsissa. Koulutuksen tavoitteena on tuoda paremmin tietoisuuteen saatavilla olevat materiaalit ja niiden hyödyt, jotta palokunnat ottavat ne tehokkaammin käyttöön omassa toiminnassaan ja sitoutuvat niihin. Pääpaino koulutuksessa on epäasiallisen kohtelun ja häirinnän ennaltaehkäisyssä. Tervetuloa linjoille!

Lue lisää

30

touko

2022

Päivä Paloasemalla -tapahtumanjärjestäjän webinaari
30.5.2022 klo 9.30-11 ja 17-18.30, Teams

Päivä Paloasemalla -tapahtuma järjestetään tänä vuonna 26.11. Toukokuun tapahtumajärjestäjän webinaarissa kuulet, mitä kaikkea tapahtumaan on tälle vuodelle suunnitteilla. Webinaarissa tehdään myös katsaus vuoteen 2021 ja Päivä Paloasemalla -työryhmän edustaja esittelee työryhmän toimintaa.
Lue lisää ja ilmoittaudu

3

heinä

2022

Eldis 22 palokuntanuorten kansainvälinen leiri
3.7.-9.7.2022, Helsinki, Malmin lentokenttä

Eldis 22 on palokuntanuorten kansainvälinen koulutusleiri, joka järjestetään heinäkuun alussa Helsingissä Malmin lentokentällä. Eldis 22 -leiri kerää palokuntanuoria oppimaan uusia taitoja, kokemaan unohtumattomia elämyksiä ja tapaamaan uusia sekä vanhoja tuttuja. Leirin jälki-ilmoittautuminen on auki 15.4. kello 12 saakka, joten vielä ehdit ilmoittautua mukaan.
Lue lisää ja ilmoittaudu

5

heinä

2022

Palokuntanaisten tieto- ja taitokilpailu SM-Iines
5.7.2022, Helsinki

SM-Iines on palokuntanaisten tieto- ja taitokilpailu, jonka tarkoituksena on ylläpitää ja edistää palokuntanaisten tietoja ja taitoja sekä herättää kiinnostusta palokuntanaistoimintaan ja siinä tarvittavien tietojen ja taitojen kehittämiseen. SM-Iines järjestetään Eldis 22 palokuntanuorten kansainvälisen suurleirin yhteydessä. Tarkempi aikataulu ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan myöhemmin.
Lue lisää

6

heinä

2022

XXIX Yleinen palokuntalaiskokous
6.7.2022, Heureka, Vantaa

XXIX Yleinen palokuntalaiskokous järjestetään keskiviikkona 6.7.2022 Eldis 22 kansainvälisen palokuntanuorten leirin vierailupäivän aikana. Kokous pidetään Heurekassa, Vantaalla. Lisätietoa ja tarkempi aikataulu julkaistaan myöhemmin.
Lue lisää

6

heinä

2022

Sankoruiskun SM-kilpailut
6.7.2022, Eldis 22 -leiri, Helsinki

Sankoruiskun SM-kilpailut järjestetään keskiviikkona 6.7.2022 Eldis 22 kansainvälisen palokuntanuorten leirin vierailupäivän aikana. Tarkemmat tiedot julkaistaan myöhemmin.
Lue lisää