Lue nettiversio täältä.

Palokuntatoiminta Apua ja ohjeita Tapahtumakalenteri Yhteystiedot
Palokuntatoiminnan uutiskirje 3/2020

Vastuullisuutta tarvitaan koronavirustartuntojen välttämiseksi palokuntatoiminnassa

Koronavirusepidemiaa torjutaan ensisijaisesti paikallisin ja alueellisin toimenpitein. Kouluun, päiväkotiin, töihin tai harrastuksiin ei pidä lähteä oireisena. Viranomaisten antamia suosituksia riittävistä etäisyyksistä, hygieniaohjeista, maskien käytöstä, etätöiden tekemisestä sekä vapaa-ajan tapahtumiin osallistumisista tulee noudattaa. Suositukset voivat vaihdella eri puolilla Suomea tautitilanteen ja todettujen tartunnanlähteiden mukaan. 

Lue lisää:

Koronavirustartuntojen ehkäiseminen yleisötilaisuuksissa ja nuorten leiritoiminnassa

Pysytään terveinä palokunnassa - juliste ja ohjeistus

THL: Koronavirusepidemian kiihtyminen näyttää jatkuvan

Webinaarit ja etäharjoitukset

Joillakin alueilla tilanne on edelleen rauhallinen ja toiminta voi jatkua lähes normaaliin tapaan. Avoimiin etäharjoituksiin ja webinaareihin voivat kaikki osallistua paikallisesta tilanteesta huolimatta. 

Seuraa oman alueen pelastusliiton ilmoittelua sekä palokuntaan.fi tapahtumakalenteria: https://www.palokuntaan.fi/tapahtumat

Pidetään palokuntatoiminta kaikin keinoin aktiivisena!
 

Palokuntalaispäivät Turun Caribiassa 24.-25.10.2020

Palokuntalaispäiville ovat tervetulleita aivan kaikki palokuntalaiset ympäri Suomen. Syksyn Palokuntalaispäivien teemana on palokuntalaiset kokonaisturvallisuuden rakentajina.

Palokuntalaispäivien yhteydessä sunnuntaina pidetään pelastusliittojen edustajafoorumit, joihin saavat osallistua kaikki opintopäiville osallistujat. Sunnuntaina pidetään myös SPEKin naistyö-, nuorisotyö-ja järjestötoimikuntien kokoukset. 

Mahdollisuus osallistua myös verkossa! Osallistumislinkit löytyvät oheisesta ohjelmasta:

Palokuntalaispäivien kutsu ja ohjelma

Tilaisuudessa noudatetaan SPEKin tapahtumajärjestäjän ja -osallistujien ohjeita

Osallistujia velvoitetaan noudattamaan turvavälejä, hyvää hygieniaa ja vastuullisuutta. Tulethan vain terveenä tapahtumaan!

Tutustu osallistujan ohjeeseenOhjeistus tilaisuuksiin osallistujille koronapandemian aikana

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu pe 9.10.2020 mennessä HAKA-palokuntarekisterin kautta osoitteessa haka.spek.fi

Malmin VPK vei Jussin Maljan

Uudenmaan Pelastusliiton Jussin Malja 2020 -kilpailu toteutettiin lauantaina 12.9. Huhmarnummen koulun alueella Nummelassa. Vettä tuli taivaan täydeltä koko päivän, mutta se ei kilpailijoita eikä toimihenkilöitä haitannut!

Jussin Malja -kilpailussa nautittiin yhdessä tekemisestä

Pohjoisen palokuntalaiset kokoontuivat pitkästä aikaa

Pohjois-Suomen ja Lapin alueiden palokuntalaisten syysopintopäivät järjestettiin 18.-20.9.

Luostolle kokoontui reilu 70 palokuntalaista, mikä oli pelastusalan isoin alueellinen tapahtuma sitten koronapandemian alkamisen jälkeen.
Lue lisää Luoston opintopäivistä

Palokuntatoimikunnan kokoonpano

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön asiantuntijaelimenä vuoden 2021 alussa aloittavan palokuntatoimikunnan kokoonpano sekä toimikuntaohjeet on vahvistettu. Uusi palokuntatoimikunta korvaa nykyiset valtakunnalliset järjestö-, nais-, nuoriso- ja palokuntakoulutustoimikunnat vuoden 2021 alusta alkaen. Palokuntatoimikunnan tehtävänä on huolehtia yhteistyössä alueellisten pelastusliittojen kanssa palokuntien harrastus- ja palvelutoimintojen valtakunnallisesta koordinoinnista ja kehittämisestä palokuntien toimintaohjelman tavoitteiden mukaisesti.

Palvelutoimintatyöryhmän tehtävänä on koordinoida ja kehittää palokuntien pelastus-, ensivaste-, hälytysmuonitus-, onnettomuuksien ehkäisytoimintaa ja varautumista. 

Harrastustoimintatyöryhmän tehtävänä on koordinoida ja kehittää kokonaisvaltaisesti palokuntien yhdistys- ja harrastustoimintaa, kuten esimerkiksi palokuntien nuoriso-, nais-, veteraani-, leiri-, kilpailu- ja soittokuntatoimintaa. 

Palokuntatoimikunta tulee etsimään avoimella haulla asiantuntijoita edellä mainittuihin työryhmiin. Tavoitteena on nimetä työryhmien jäsenet marraskuun loppuun mennessä. Nimeäminen tehdään yhteistyössä pelastusliittojen kanssa. Toimikunta tarkistaa työryhmien kokoonpanot vuosittain.

Lue lisää toimikuntauudistuksen etenemisestä

Tiedote: Palokuntatoimikunnan kokoonpano 2021-2023 (PDF)

Palokuntatoimikunnan toimintaohje (PDF)

Käytä HAKAa mobiilisti

HAKA turvallisuusosaamisen hallinnointikannan mobiilisovellus HAKA app on julkaistu. Lataa mobiilisovellus ja käytä sitä omien tietojesi ylläpitämisessä. 

Lisätietoja ja latauslinkit

Äänestä palokuntalaista Vuoden Vapaaehtoiseksi

VPK-toiminnastaan ehdolla Markku Pikkarainen, Pertti Villo ja Janne Martti. Äänestä omaa suosikkiasi yleisöäänestyksessä ajalla 1.-31.10.2020.

Lisätietoja ja linkki äänestykseen

Kouluttajakurssi uudistuu

Entistä monimuotoisemmalta kouluttajakurssilta saa jatkossa eväitä eri osastojen ja toimintojen kouluttamiseen. Kouluttajakurssin uudistetusta toteutuksesta on tulossa myös webinaari syksyn aikana.
Kouluttajakurssia viimeisteltiin opintopäivillä syyskuussa

Nuoriso-osaston kouluttajakurssi verkossa

Kesäkuussa järjestettiin ensimmäinen valtakunnallinen nuoriso-osaston kouluttajakurssi poikkeusoloihin liittyvien rajoitusten ja haasteiden takia. Toteutustapa oli täysin uudenlainen, mutta osallistujat ottivat sen hyvin vastaan.
Lue lisää verkkototeutuksesta

Viikkoharjoitusten kehittäminen lähtenyt hyvin käyntiin

Asiantuntijatyöryhmä ideoi ja laatii valmiita harjoitussuunnitelmia eri onnettomuustyyppien ja osaamistarpeiden perusteella. Ensimmäiset pilottisuunnitelmat julkaistaan pian ja niistä kerätään palautetta. 

Lue lisää työryhmän kokoonpanosta

Hyödynnä olemassaolevia materiaaleja ja ohjeita 

Monenlaista materiaalia, linkkejä ja vinkkejä viikkoharjoituksiin sekä itseopiskeluun löytyy palokuntatoiminnan sivustolta.

Kannattaa hyödyntää myös videot ja webinaaritallenteet!

Apua ja ohjeita

SPEKin videot (Vimeo)

EduSpek palokunnille

Tulevaisuuden palokuntanuorten leiritoiminta

Palokuntanuorten suurleirin 2022 projektipäällikkö Valtteri Tervala kertoo ajatuksiaan leiritoiminnan tulevaisuudesta sekä toimintakulttuurin kehittämisestä suurleiriprojektissa.
Lue blogikirjoitus

Kysely nuorille ja ohjaajille palokuntanuorten suurleirin toteutuksesta

Kerro ajatuksiasi aiemmista ja tulevista suurleireistä. Voit esittää toiveita, ideoita tai kertoa vain, minkä takia osallistuisit leirille.

Lisätietoja ja linkki kyselyyn

Onnettomuudet eivät tunne valtioiden rajoja

Pelastusalan vapaaehtoistoiminnasta kootaan tilannekuva, joka koskee kymmentä Itämeren alueen maata. Tutkimushankkeen tavoitteena on edistää yhteiskunnan toimintaa ja kansainvälistä yhteistyötä erilaisissa luonnon ja ihmisten aiheuttamissa onnettomuuksissa ja parantaa niihin varautumista.

Itämeren alueen tilannekuva (SPEK.fi)

Tulimeri 2021

Tulimeren vastuullinen matkanjärjestäjä Matkavekka lopettaa toimintansa. Risteilyjärjestelyjä 2021 jatketaan toistaiseksi. LSPeL hallitus tekee asiasta päätöksen lokakuussa. 
Lisätietoja LSpelin sivuilta

Ei kiusaamiselle!

Malmin ja Pukinmäen nuoret tekivät Helsingin 48h harjoituksen yhteydessä posterin kiusaamista vastaan! He haastavat samalla kaikki palokuntanuoret tekemään oman kiusaamisenvastaisen some-postauksen! 

#eikiusaamiselle #liitypalokuntaan

Facebook-postaus kokonaisuudessaan

Karvian VPK:n hieno uusi esittelyvideo

Palokuntien upeita omia esittely- ja rekrytointivideoita on ilo jakaa somessa. Vinkatkaa jatkossakin videoista ja kiinnostavista some-postauksista viestimällä Facebookin Palokuntaan-sivulle tai palokunta@spek.fi
Katso Karvian VPK:n video

Huomioitavaa linkityksissä palokuntatoiminnan nettisivuille

Huomaattehan omassa viestinnässänne, että vanhat suorat linkitykset osoitteeseen spek.fi/palokuntatoiminta ovat vanhentuneet nettisivu-uudistusten yhteydessä. Palokuntatoiminnan materiaaleja, uutisia ja tapahtumakalenteria julkaistaan ja ylläpidetään keskitetysti osoitteessa www.palokuntaan.fi.

Pelastusliittoja ja palokuntia pyydetään tarkistamaan ja tarvittaessa päivittämään omilla verkkosivuillaan ja viestinnässään linkitykset palokuntatoiminnan sivuille ja materiaaleihin.

Lisätietoja: jenni.jarvinen@spek.fi, p. 040 6888807

Tulevat tapahtumat

Koronatilanteen takia tapahtumia saatetaan joutua siirtämään tai perumaan. Seuraa tapahtumakalenterin lisäksi myös ilmoittelua verkkosivustolla ja somessa.

Tapahtumakalenteri

7

loka

2020

Nuoriso-osaston viikkoharjoituswebinaarit 7.10.2020

Selvitysmallit I

Pohjois-Savon Pelastusalan Liitto järjestää palokuntanuorille kaksi kaikille avointa webinaaria, alkusammutuksesta ja selvitysmalleista
Lisätietoja ja osallistumislinkki

24

loka

2020

Palokuntalaispäivät Turun Caribiassa 24.-25.10.2020

Voit osallistua palokuntalaispäiville myös etänä. Etäosallistumiseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Lisätietoja ja osallistumislinkit

27

loka

2020

Syksyn 2020 ensiapukertaus verkossa 27.10.2020

Koulutuksen vetää Niina Sairila, ETK (ensiavun- ja terveystiedon kouluttaja, sairaanhoitaja) Malmin VPK:sta. 
Lisätietoja ja ilmoittautumislinkki

17

marras

2020

Lentoasemien pelastustoiminta -seminaari 17.11.2020

Tilaisuus on maksuton ja siihen voi osallistua joko paikan päällä Helsingissä tai etänä. Seminaariesitysten kieli on suomi ja englanti. 
Ilmoittaudu viimeistään 3.11. 
Lisätietoja ja ilmoittautumislinkki

21

marras

2020

Paloturvallisuusviikko 21.11.-1.12.2020

Päivä Paloasemalla -tapahtumat järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti. Paloturvallisuusviikko-hanke tuottaa virtuaalisen paloaseman, jonka sisältöjen kautta pyritään lisäämään kotien paloturvallisuutta sekä rekrytoimaan uusia jäseniä palokuntiin.

Tietoa uutiskirjeestä

Tämä on uudistunut palokuntatoiminnan uutiskirje, joka korvaa aiemman 24365-uutiskirjeen. Jos olet antanut tiedotusluvan HAKAssa, niin saat uutiskirjeen jatkossakin sähköpostiisi. Uusia HAKA-käyttäjiä ei kuitenkaan jatkossa liitetä automaattisesti uutiskirjeen tilaajiksi. Uusi käyttäjä voi tilata uutiskirjeen oheisesta linkistä: Tilaa uutiskirje. Kirjeen voi milloin tahansa perua uutiskirjeen lopusta löytyvästä linkistä.

Uutiskirjeen voi lukea myös verkkosivustolla: https://www.palokuntaan.fi/uutiskirje

Juttuvinkit ja palautteet

Juttuvinkkejä, uutisia ja valtakunnallista näkyvyyttä kaipaavia tapahtumamainoksia otetaan ilomielin julkaistavaksi palokuntaan.fi-sivustolle sekä seuraaviin uutiskirjeisiin. Myös palokuntalaisten omat kirjoitukset kaikenlaisista palokuntatoimintaan liittyvistä aiheista ovat enemmän kuin tervetulleita Palokuntalaisten blogiin

Tuodaan yhdessä palokuntatoiminnan monimuotoisuutta ja monipuolisia harrastusmahdollisuuksia esille somessa sekä nettisivuilla! 

Ota yhteyttä sisältöehdotusten osalta: palokunta@spek.fi

Lisätietoja palokuntaan.fi-sivustosta ja uutiskirjeestä: 

Jenni Järvinen, järjestökoordinaattori, SPEK
jenni.jarvinen@spek.fi, p. 0406888807