Uutiset

Uutiset

Julkaistu 01.10.2020

Pohjoisen palokuntalaiset kokoontuivat opintopäiville Luostolle

Pohjois-Suomen ja Lapin alueiden palokuntalaisten syysopintopäivät järjestettiin 18.-20.9. Luostolle kokoontui reilu 70 palokuntalaista, mikä oli pelastusalan isoin alueellinen tapahtuma sitten koronapandemian alkamisen jälkeen.

Opintopäivien järjestämisessä oli jatkuvasti muuttuvan koronavirustilanteen takia paljon epävarmuustekijöitä. Päivien toteutuminen turvallisesti varmistettiin aktiivisella ennakkotiedottamisella osallistujille, tiiviillä yhteistyöllä hotellin kanssa sekä tartuntatilanteen säännöllisellä seurannalla.  

Tapahtuman järjestäminen poikkeusjärjestelyin

Palokuntalaisten opintopäivien kaltaisten tilaisuuksien järjestäminen on täysin mahdollista koronapandemiasta huolimatta. Tilaisuuden järjestäjä vastaa ja valvoo hygieniaohjeiden noudattamisesta aluehallintoviraston määräysten mukaisesti. Järjestäjän tulee huomioida alueellinen tartuntatilanne ja tehdä aiempaa tarkemmat suunnitelmat etukäteen. Lisäksi tilojen tulee olla osallistujamäärään nähden riittävän suuret, jotta turvavälit eri ryhmien välillä voidaan toteuttaa.  

Luoston opintopäivien osallistujat saivat tiedotteita ja toimintaohjeita neljä kertaa ennen opintopäiviä. Ensimmäinen tiedote lähettiin noin kuukautta ennen opintopäivien alkua. Osallistujia muistutettiin koronaviruksen leviämisen estämiseksi noudattamaan hyvää hygieniaa, turvavälejä, kasvomaskin käyttöä luennoilla sekä ottamaan Koronavilkku-sovelluksen käyttöön. Tilaisuuteen sai osallistua vain terveenä ja oireettomana.

Osallistujat kiittelivät koronapandemian huomiointia, mutta myös parannettavaa jäi. Tulevilla opintopäivillä tullaan kiinnittämään entistä enemmän huomiota turvavälien säilyttämiseksi luennoilla ja ruokailuissa. Kokoustilaksi varataan aiempia isompia tiloja ja ruokailuja porrastetaan. 

Osallistujista oli helppo huomata, että palokuntalaiset olivat kaivanneet tilaisuuksia, joissa tavata toisiaan. Vastaavia tapahtumia toivotaan lisää. Samalla täytyy kuitenkin muistaa, että tapahtumissa on noudatettava viranomaisten määräyksiä ja tarkkoja hygieniaohjeita vielä pitkään.  

Mental Firefit herätti ajatuksia ja varallaolo puhutti 

Saku Sutelainen
Saku Sutelainen luennoi henkisestä jaksamisesta
ja puhumisen tärkeydestä.

Opintopäivien luennot olivat pääosin lauantaina ja iltapäivällä oli mahdollisuus valita itselleen mieluisin vaihtoehto. Osallistujat valitsivatkin tasaisesti varallaolon, ulkoilun ja palokuntanuorten ajankohtaisten asioiden väliltä. Lapin pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Markus Aarto avasi opintopäivät. Puheenvuorossaan hän toi esille muun muassa vapaaehtoisen ja sivutoimisen henkilöstön roolin pelastustoimessa. 

Suomen Palopäällystöliiton Saku Sutelainen piti Mental Firefit -luennon henkisestä jaksamisesta ja puhumisen tärkeydestä, mikä koettiin osallistujien keskuudessa tärkeäksi asiaksi.  

Varallaololuennon aluksi pelastusjohtaja Markus Aarto kertoi Lapin näkökulmasta varallaolosta ja sen tulevaisuudesta. Lopuksi keskusteltiin varallaolon vaikutuksesta usean palokunnan toimintaan erityisesti Pohjois-Suomen ja Lapin alueilla. 

Lisäksi päivien aika kuultiin Nivalan VPK:n hälytysosaston kuntokampanjasta, Kalajoen naisosaston perustamisesta ja Pohjois-Suomen ja Lapin alueen palokuntanuorten RAITTI 2021 leiristä. 

Palautekyselyn tulokset apuna seuraavia opintopäiviä järjestettäessä 

Opintopäivien osallistujilta on jo vuosia pyydetty palautetta tapahtuman järjestelyjen onnistumisesta sekä ajatuksia ja toiveita seuraavien opintopäivien suunnittelua varten. Palautekyselystä saatiin tänäkin vuonna tärkeää tietoa tulevia opintopäiviä ajatellen. Erityisesti palokuntien tarinoita ja kokemuksia toivottiin kuultavan jatkossakin.

Poimintoja osallistujien palautteista: 

Kerro omin sanoin miksi tulit opintopäiville? 

  • Oppimaan uutta, kuulemaan ajankohtaisia asioita ja tapaamaan kavereita 
  • Kuten aina kohdallani. Opintopäiviltä haetaan vertaistukea sekä uutta intoa aika-ajoin hiipuvaan harrastusintoon. 
  • Tapaamaan palokuntalaisia, verkostoitumaan ja saamaan uutta intoa toimintaan 
  • Ohjelma näytti hyvältä, ja ehdottomasti tapaamaan muita palokuntalaisia 

Muuta palautetta opintopäivistä 

  • Kiitos, päivät olivat antoisat, luennot hyvät ja ulkoillakin ehti:-) 
  • Kiitos! Hyvin järjestetty. Tärkeää juttu, että on sen verran aikataulussa väljyyttä, että ehtii liikkua ja nauttia luonnosta, jotka siitä tykkäävät - mielenrauhaa! Hyvien tietoiskujen lomassa tietenkin. 
  • Saku Sutelaiselle terkkuja, mahtava mies ja mahtava puhuja 
  • Kiitos kaikille paikalla olleille huolimatta nykytilanteesta. Mukavat oli päivät taas. Jees!! 
     

Seuraavat pohjoisen opintopäivät helmikuussa

Seuraavat Pohjois-Suomen ja Lapin alueen opintopäivät on tarkoitus pitää 12.-14.2.2021 Pikku-Syötteellä Pudasjärvellä. Tuolloin ohjelmassa on jälleen mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita koronapandemia huomioiden.  

Teksti ja kuvat: Patrik Willberg

Lisätietoja tapahtumien järjestämisestä koronapandemian aikana:

https://www.palokuntaan.fi/uutiset/koronavirustartuntojen-ehkaiseminen-yleisotilaisuuksissa-ja-nuorten-leiritoiminnassa

https://www.palokuntaan.fi/uutiset/terveina-ja-turvallisesti-palokunnassa-korona-aikana

Lisätietoja koronavirustilanteesta:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19
 

Uusimmat