Uutiset

Uutiset

Julkaistu 02.10.2020

Palokuntanuorten Jussin Malja -kilpailussa nautittiin yhdessä tekemisestä ja palokuntahengestä

Uudenmaan Pelastusliiton Jussin Malja 2020 -kilpailu toteutettiin lauantaina 12.9. Huhmarnummen koulun alueella Nummelassa. Vettä tuli taivaan täydeltä koko päivän, mutta se ei kilpailijoita eikä toimihenkilöitä haitannut!

Kisat järjestettiin ulkona, turvavälit pidettiin ja tarjolla oli maskeja ja käsidesiä, osalla oli omatkin mukana. Radalla oltiin Palokuntanuoret kilpailemassa maskit naamallapalokunnittain ja karanteenit omissa seiskoissa. Kilpailussa oli kaksi sarjaa, 9-13 vuotiaat ja 10-17 vuotiaat.

Jälleen kerran oli hienoa huomata kuinka ikärajat pyyhkiytyvät pois palokuntaharrastuksessa. Siellä seisoivat niin nuoret, miehistöautojen kuskit, kannatusjoukot, kisan varsinaiset tekijät, vapaaehtoiset eri palokunnista ja liiton edustaja. Kaikki vaan nauttivat kisasta, yhdessä tekemisestä, yhteishengestä ja palokuntahengestä. 

”Kuinka hienoa olikaan pitkästä aikaa olla mukana palokuntatapahtumassa! Seiskat rivissä ja nuoret samoin, mikä oli vielä viime talvena ihan tavallista, nyt melkein koskettavan upeata.” kommentoi Uudenmaan Pelastusliiton järjestöpäällikkö Sari-Tuuri Salonen.

Palokuntalaiset tarvitsevat tapahtumia ja yhdessä tekemistä ja olemista. Tapahtumia voi järjestää myös turvallisesti ja vastuullisesti. Näissäkin kisoissa järjestäjät olivat miettineet kaiken niin hienosti, että ei hetkeäkään tarvinnut miettiä omaa tai muiden turvallisuutta. Toivottavasti tapahtumia pystytään edelleen järjestämään, vaikka sitten vähän pienempinä kuin normaalisti. 

Kilpailun vapaaehtoisia
Ilman upeita vapaaehtoisia, jotka tekevät palokuntanuorten eteen töitä suurella sydämellä, ei näistäkään kisoista olisi tullut mitään. Kuvassa osa kilpailun vapaaehtoisista ja yhteensä 104 vuotta palokuntalaisuutta: Janika Lehtonen, Anne Vaittinen ja Erkki ”Köpi” Köpi Lehtonen.

Kilpailun kulku

Jussin Malja on ns. pimeä kisa, eli kilpaileville joukkueille kerrotaan millainen kalusto pitää olla mukana, mutta kaikki kilpailutehtävät tulevat yllätyksenä paikan päällä. 

Kalustolista  

  • 38-42mm paloletkua (vähimmäispituus yhteensä 40m)
  • 76mm paloletkua (vähimmäispituus 20m)
  • 1 kpl ns. yhdistelmäsuihkuputki (esim. malli AWG)
  • 1 kpl kalustonaru vähintään 18m
  • 1 kpl 6l harjoitusnestesammutin

Joukkueet saapuivat radalle ja purkivat oman kalustonsa. Ensimmäiseksi joukkue valitsi johtajan eli ns. yksikönjohtajan, joka sitten vei joukkueensa läpi tehtävien. Yksikönjohtajan rooli oli todella tärkeä, eli se että hän osasi johtaa ja ohjeistaa, että tehtävänkuvaukset luettiin huolella läpi ja että joukkue tosiaan toimi joukkueena.

Ensimmäinen tehtävä oli perusselvityksen tekeminen ja letkun ja paineen käsittelyä pallon kuljettamisen muodossa. Tuon vaativan tehtävän jälkeen joukkue sai toisen tehtäväkortin, jossa ohjeistettiin elvytys- ja alkusammutustehtäviin.

Kilpailun tulokset

Sarja 14 – 17 vuotta: 1. Malmin VPK, 2. Tammisalon VPK 3. Kauklahden VPK
Sarja 9 – 13 vuotta: Virkkalan VPK

Kilpailun voittajat
Voittajia odotti kakkukahvit Malmin VPK:lla, vas oikealle: Eevertti (kuski ja sparraaja kilpailijoille, nuoriso-osaston varajohtaja), kilpailijat Maria, Fiona, Niko ja Timo. Onnittelut voittajille!

Kilpailun tulokset kokonaisuudessaan: https://asiakas.kotisivukone.com/files/upl.auttaa.fi/Jussin-Malja_tulokset_2020.pdf

Kuvat ja teksti: Sari Tuuri-Salonen/UPL

Uusimmat