Brandkårsungdomar

I avtalsbrandkårernas ungdomsavdelningar ordnas fritidssysselsättning för 7–17-åriga barn och unga. Alla som deltar i ungdomsverksamheten får beredskap och kunskap att agera i överraskande situationer i vardagslivet. 

Ungdomarna samlas varje vecka till övningar. Förutom brandmannafärdigheter lär du dig även många allmännyttiga färdigheter som första hjälpen och förstahandssläckning. På en övning kan man till exempel åka på exkursion till nödcentralen, Sjöräddningssällskapet eller bekanta sig med scouternas verksamhet. 

Brandkårsungdomsverksamheten består även av annat än veckoövningar. En av de största verksamhetsformerna är brandkårslägren. Barn och unga deltar i brandkårslägren som ordnas årligen och utför kurser enligt utbildningssystemet för brandkårsungdomar samt mäter sina kunskaper i proven för kunskapsmärken. Vart fjärde år ordnas ett riksomfattande läger som samlar brandkårsungdomar från hela Finland och även från utlandet för att ha roligt och få nya lärdomar.

Brandkårsungdomarnas övningar ger färdigheter för att delta i tävlingar. Det ordnas olika former av tävlingar för brandkårsungdomarna. Veikon Malja-tävlingen är en betydande tävling där brandkårsungdomarna varje år får tävla om finlandsmästerskapet.  Årligen deltar cirka 250 unga i tävlingen. I anslutning till tävlingen har man även en kunskapstävling. I tävlingen avgörs Finlands duktigaste brandkårsungdomslag på teoretisk nivå.

Årets brandkårsungdomsarbetare

Årets brandkårsungdomsarbetare väljs varje år av det nationella brandkårsungdomsutskottet. Utmärkelsen till årets brandkårsungdomsarbetare beviljas som erkännande för förtjänstfullt och framgångsrikt arbete under senare tid till förmån för brandkårsungdomsverksamheten. Valet av den årliga utmärkelsen görs av SPEKs ungdomsarbetsutskott. Det var räddningsförbunden som donerade utmärkelsen i samband med att SPEK firade 100-årsjubileum år 2006.

Utnämningsstadgar

PDF: Nimittä̈missääntö Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä (2017)

Personer som fått utmärkelsen:

2020: Anni Liimatainen, Rantakulman VPK
2019: Elina Tirkkonen, Korpilahden VPK
2018: Mirva Leinonen, Tuohikotin VPK 
2017: Janette Heikkilä, Anjalan VPK 
2016: Anniina Lehto, Herralan VPK
2015: Åbolands Brand- och Räddningsförbunds ungdomsarbetsutskott 
2014: Jens Tegengren, Grankulla FBK
2013: Etelä-Savon Pelastusalan liiton nuorisotyötoimikunta
2012: Jaana Rantanen, Ventelän VPK
2011: Reijo Alanko-Luopa, Södra Österbottens Räddningsverk 
2010: Cecilia Österlund, Kökar FBK
2009: Juha Reinola, Utsjoen VPK
2008: Jyrki Attenberg, Oulunkylän VPK
2007: Alpo Tapanainen, Selänpään VPK
2006: Pekka Uunila, Himangan VPK

Internationellt brandkårsungdomsarbete

I Finland eftersträvar man att aktivt stöda brandkårsungdomarna att bli internationella. Finländska brandkårsungdomar och ungdomsavdelningar har möjlighet att delta i internationella tävlingar, seminarier, läger och andra motsvarande evenemang. I Finland koordineras den internationella verksamheten av SPEK och CTIF:s Finländska nationella kommitté.

Nuförtiden gör brandkårsungdomarna mycket internationellt samarbete med brandkårer från olika länder som så kallad vänbrandkår. Verksamheten består av att turvis besöka varandra och bekanta sig med olika brandkårskulturer.