Muu palokuntatoiminta
Palokunnissa voi harrastaa myös muun muassa palokuntasoittokuntatoimintaa tai osallistua veteraani- tai senioritoimintaan.
Palokuntasoittokunnat
Palokuntasoittokunnat ovat tärkeä osa palokuntalaisuutta ja palokuntakulttuuria. Suomessa toimii yli 20 aktiivista palokuntasoittokuntaa. Palokuntasoittokunnat ovat perinteisesti puhallinsoittokuntia ja esiintyvät mielellään erilaisissa palokunta-alan tapahtumissa, juhlissa, paraateissa ja muissa tilaisuuksissa sekä järjestävät konsertteja. Ota yhteyttä lähimpään palokuntasoittokuntaasi, kun tarvitset musiikkia juhliisi!
Soittokunnat Suomessa:
- Helsingin Pelastuslaitoksen soittokunta
- Kyröskosken VPK:n soittokunta
- Retuperän WBK
- Rovaniemen VPK:n soittokunta
- Selänpään VPK:n soittokunta
- Tampereen VPK:n puhallinorkesteri
- Toijalan VPK:n soittokunta
- Tolkis FBK:s Musikåren
- Uudenkaupungin VPK:n soittokunta
- Lapin VPK:n soittokunta
- Maarian VPK:n soittokunta
- Porin VPK:n soittokunta
- Raision VPK:n soittokunta
- Salon VPK:n soittokunta
- Turun VPK:n puhallinorkesteri
Soittokuntatapahtumat
Tulta Päin on palokuntatasoittokuntien valtakunnallinen konserttitapahtuma, jossa tarjolla on perinteistä puhallinsoittokuntamusiikkia tunnettujen solistien kera.
Palokuntasoittokuntatoiminta on myös kansainvälistä. International Fire Brigade Rally Organization IFSO järjestää kahden vuoden välein kansainvälisiä palokuntasoittokuntatapahtumia ja -kilpailuja.
Palokuntaveteraanit
Veteraanitoiminnan tarkoituksena on herättää ja edistää myönteistä suhtautumista palo- ja pelastustoimintaan sekä vaalia palokuntahenkeä ja perinteitä. Veteraanit pitävät yllä palokunnan toimintaa ja avustavat muita osastoja. Veteraanit järjestävät esimerkiksi talkoita, avustavat varainhankinnassa, huoltavat kalustoa, neuvovat lapsia ja nuoria sekä huolehtivat lumitöistä ja vastaavista tehtävistä. Harrastustoimintaan voi kuulua esimerkiksi historiikin laatimista, retkeilyä ja matkailua, illanviettoja ja muuta mukavaa.
Palokuntaveteraaniosaston perustaminen
Veteraaniosastolaiset ovat palokuntatoiminnassa edelleen mukana olevia, mutta operatiivisen sammutus- ja pelastustoiminnan jo lopettaneita henkilöitä. Oman toimintansa tueksi he voivat halutessaan perustaa oman osaston, joka toimii useimmiten oman palokunnan alaosastona. On myös mahdollista perustaa oma rekisteröity yhdistys tai kannatusyhdistys.