Palokuntanuoret

Vapaaehtoisten palokuntien nuoriso-osastoissa järjestetään harrastustoimintaa 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Jokainen nuorisotoimintaan osallistuva saa valmiuksia ja taitoja toimia arkielämän yllättävissä tilanteissa. 

Viikkoharjoitukset 

Nuoret kokoontuvat viikoittain harjoituksiin, joissa opitaan paitsi palomiestaitoja myös monia yleishyödyllisiä taitoja, kuten ensiapua ja alkusammutusta. Lisäksi harjoituksissa saatetaan käydä tutustumassa esimerkiksi hätäkeskukseen, Meripelastusseuraan tai vaikkapa partiolaisten toimintaan. 

Toimintaa ja tapahtumia 

Palokuntanuorisotoiminta on muutakin kuin viikkoharjoituksia. Yksi suurimmista toimintamuodoista on palokuntaleirit. Lapset ja nuoret osallistuvat vuosittain järjestettäville palokuntaleireille ja suorittavat palokuntanuorten koulutusjärjestelmän mukaisia kursseja sekä mittaavat osaamistaan taitomerkkikokeissa. Joka neljäs vuosi järjestetään valtakunnallinen leiri, joka kerää palokuntanuoria ympäri Suomen ja jopa ulkomailta pitämään hauskaa ja oppimaan.

Palokuntanuorten harjoitukset valmistavat kilpailemaan. Palokuntanuorille järjestetään erilaisia kilpailuja. Merkittävin kilpailu on jokavuotinen palokuntanuorten suomenmestaruuskilpailu, tutummin Veikon Malja. Kilpailuun osallistuu vuosittain n. 250 nuorta. Kilpailun yhteydessä käydään myös tietokilpailu, jossa ratkaistaan Suomen etevin palokuntanuorten joukkue teorian tasolla. 

Kansainvälinen palokuntanuorisotyö

Suomessa palokuntanuorten kansainvälistymistä pyritään aktiivisesti tukemaan. Suomalaisilla palokuntanuorilla ja nuoriso-osastoilla on mahdollisuus osallistua kansainvälisiin kilpailuihin, seminaareihin, leireihin ja muihin vastaaviin tapahtumiin.

Kansainvälistä toimintaa Suomessa koordinoi SPEK sekä CTIF:n Suomen kansallinen komitea. Kansainvälisen palo- ja pelastusalan asiantuntija- ja informaatioverkosto C.T.I.F.:n toiminnasta lisätietoa löytyy osoitteesta ctif.fi. CTIF:n nuorisotoiminnan sivuille pääsee suoraan tästä

Nykypäivänä palokuntanuoret tekevät paljon kansainvälistä yhteistyötä eri maiden palokuntien kanssa niin kutsuttuna ystävyyspalokuntana. Toimintaan kuuluu vuorotellen vierailu toistensa luona, tutustuen erilaisiin palokuntakulttuureihin.

Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä

Valtakunnallinen nuorisotyötoimikunta valitsee vuosittain vuoden palokuntanuorisotyöntekijän. Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä -huomionosoitus myönnetään tunnustuksena erittäin ansiokkaasta ja menestyksekkäästä viimeaikaisesta työstä palokuntanuorisotoiminnan hyväksi. Valinnan vuosittain jaettavasta tunnustuksesta tekee SPEKin nuorisotyötoimikunta. Pelastusliitot lahjoittivat huomionosoituksen palokuntanuorisotyölle SPEKin 100-vuotisjuhlien yhteydessä 2006.

Nimittämissääntö

PDF: Nimittä̈missääntö Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä (2017)

Huomionosoituksen saaneet:

2019: Elina Tirkkonen, Korpilahden VPK
2018: Mirva Leinonen, Tuohikotin VPK 
2017: Janette Heikkilä, Anjalan VPK 
2016: Anniina Lehto, Herralan VPK
2015: Åbolands Brand- och Räddningsförbundin nuorisotyötoimikunta  
2014: Jens Tegengren, Kauniaisten VPK
2013: Etelä-Savon Pelastusalan liiton nuorisotyötoimikunta
2012: Jaana Rantanen, Ventelän VPK
2011: Reijo Alanko-Luopa, Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos  
2010: Cecilia Österlund, Kökar FBK
2009: Juha Reinola, Utsjoen VPK
2008: Jyrki Attenberg, Oulunkylän VPK
2007: Alpo Tapanainen, Selänpään VPK
2006: Pekka Uunila, Himangan VPK