Uutiset

Uutiset

Hälytysvalo pelastusajoneuvon katolla

Julkaistu 26.08.2021

Pelastusalallakin on työtä tehtävänä häirinnästä vapaan toiminnan takaamiseksi

Viime päivinä on noussut Instagramiin luodun @emergencyservicestoo-tilin kautta esiin erilaisia seksuaalisen häirinnän, ahdistelun ja syrjinnän kertomuksia ja kokemuksia pelastustoimen, hätäkeskuksen ja ensihoidon piirissä. Nämä kokemukset osoittavat, että myös pelastusalalla on vielä työtä tehtävänä turvallisen ja häirinnästä, kiusaamisesta ja syrjinnästä vapaan toiminnan takaamiseksi.

Haluamme Suomen Pelastusalan Keskusjärjestössä ilmaista tukemme häirintää kokeneille ihmisille: me kuulemme, näemme ja tuemme teitä.  

Emme hyväksy minkäänlaista palokunnassa tapahtuvaa fyysistä tai henkistä väkivaltaa, syrjintää, seksuaalista tai muuta häirintää, ahdistelua, kiusaamista tai muita yksilön koskemattomuutta ja hyvinvointia loukkaavia tekoja. Jokaisen ihmisen tulee saada olla turvassa tilasta ja tilanteesta riippumatta. 

– Palokuntatoiminnan kehittäjänä ja puolestapuhujana SPEK haluaa olla mukana rakentamassa entistä turvallisempaa ja avoimempaa toimintakenttää, jossa kukaan ei tule häirityksi, kiusatuksi tai syrjityksi, palokuntajohtaja Petri Jaatinen painottaa.

– Olemme luoneet ja tulemme jatkossakin luomaan yhä selkeämmin, avoimemmin ja päättäväisemmin palokunnille materiaalia ja keinoja kaikille avoimen palokuntatoiminnan järjestämiseksi ja jokaisen palokuntalaisen turvallisuuden takaamiseksi, Jaatinen sanoo.

Tukea palokunnille häirinnän, syrjinnän ja kiusaamisen ehkäisemiseksi

Lähtökohtaisesti SPEK edellyttää palokunnilta ja toimintaan osallistuvilta pelastusalan arvojen (inhimillisesti, ammatillisesti, luotettavasti) mukaista toimintaa.

Julkaisimme vuonna 2019 palokuntien nuoriso-osastojen käyttöön Kipinä-työkalun, joka kannustaa ja ohjaa osastoja kehittämään toimintaansa. Työkalun avulla pyritään takaamaan se, että kaikissa palokunnissa ollaan tasolla, jossa häiriö- ja ongelmatilanteista ja kiusaamisesta käydään ennakoivaa keskustelua, tilanteet tunnistetaan, niihin puututaan ja niitä pyritään ennaltaehkäisemään.

Lisäksi olemme laatineet palokuntayhdistyksille palokuntien toimintaohjelman yhteistyössä Suomen Palopäällystöliiton vapaaehtoispalokuntajaoston ja Suomen Sopimuspalokuntien Liiton kanssa. Toimintaohjelma auttaa palokuntia tekemään toiminnastaan jäsenilleen mieluisampaa ja turvallisempaa. Tavoitteena on, että palokunta on avoin kaikille toiminnasta kiinnostuneille ikään, sukupuoleen, syntyperään, koulutustaustastaan, uskontoon tai sosioekonomiseen taustaan katsomatta, ja toimintaohjelmassa painotetaan demokraattista ja kannustavaa yhteishenkeä palokunnissa.

Olemme myös ohjeistaneet palokuntayhdistyksiä selvittämään lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan. Ohjeistus tehtiin vuonna 2014 asiaan liittyvän lain (148/2014) voimaantulon jälkeen. Lasten ja nuorten toiminnassa pitää myös olla aina paikalla kaksi aikuista ohjaajaa, millä pyritään takaamaan kaikin tavoin turvalliset olosuhteet harrastamiselle.

Palokuntanuorten suurleirin Eldis 22 puitteissa avattiin palokuntanuorille ja heidän ohjaajilleen tämän vuoden loppukesästä yhdenvertaisuuskyselyt nuorten kohtaamasta epäasiallisesta kohtelusta ja syrjinnästä palokunnassa. Kyselyiden kautta nuoret ja ohjaajat voivat kertoa kokemuksistaan anonyymisti. Kyselyt ovat auki 31.8. saakka.

Et ole yksin  erilaiset tukiverkostot ovat tukenasi

Ensisijaisesti kannustamme käsittelemään pienintäkin epäasiallisuutta yhdessä vastuuhenkilöiden kanssa, mutta jos kokemuksesi täyttää rikoksen tunnusmerkit, kannustamme olemaan yhteydessä poliisiin. Haluamme myös rohkaista jokaista tarinansa jakanutta ja muita, joita nämä asiat tavalla tai toisella koskettavat, hakemaan apua, esimerkiksi alla olevien toimijoiden tukiverkostosta. Et ole yksin!

Raiskauskriisikeskus Tukinainen
https://tukinainen.fi/
Kriisipäivystys seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille, puh. 0800 97899
ma-to klo 9–15, viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15–21. Ei perjantaisin.
 ”Kriisiapua seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan kysymyksissä. Tietoa raiskauskriisikeskus Tukinaisen kriisityön palveluista. Torstaisin päivystys on kriisipuhelujen ohella tarkoitettu erityisesti eri alojen ammattilaisille konsultointia varten.
 
Juristipäivystys seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille, puh. 0800 97895
ma-to klo 13–16.
Tietoa ja neuvontaa seksuaalirikosasioissa. Henkilökohtaiset ajanvaraukset ja oikeusavustukset. Eri alojen ammattilaiset voivat soittaa juristipäivystykseen myös konsultaatiota koskevissa asioissa.
Huom! Juristipäivystysaikaa on lisätty toistaiseksi poikkeustilan takia. Juristipäivystys ma-to klo 11–16.
 
Naisten linja
https://naistenlinja.fi/
Naisten Linja on tarkoitettu kaikenikäisille väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille, itsemäärittelyä kunnioittaen, sekä heidän läheisilleen.
puh. 0800 02400 ma-pe klo 16–20
Nettikirjepalvelu auki 24/7
Chat ti & to klo 17–19

Miessakit ry
https://www.miessakit.fi/
Tarjoaa apua henkistä tai fyysistä väkivaltaa kokeneille miehille.
Päivystyspuhelin p. 044 751 1340 (Avoinna ma-­ke kello 9­-12. Muina aikoina voit jättää viestin vastaajaan.)
vakivaltaa.kokeneet.miehet(at)miessakit.fi

Mieli Ry
https://mieli.fi/tukea-ja-apua/
Keskusteluapua kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa matalalla kynnyksellä ja ilman lähetettä.
Kriisipuhelin: 09 2525 0111 päivystää suomeksi 24 tuntia vuorokaudessa. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
 
Rikosuhripäivystys
https://www.riku.fi/
Rikosuhripäivystys puh. 116 006 palvelee suomeksi ma–pe klo 9–15 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton.
Chat auki arkisin 9–15 ja lisäksi maanantaisin 17–19
 
Nollalinja
https://nollalinja.fi/
Nollalinjalla ammattilaiset auttavat kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa, väkivaltaa kokeneiden läheisiä sekä ammattilaisia ja viranomaisia, jotka tarvitsevat neuvoja asiakastyöhönsä.
Maksuton puh. 0800 005005 (24 h)
Chat arkisin klo 9–15

Seta
https://seta.fi/ihmisoikeudet/oletko-kokenut-syrjintaa/

Uusimmat