Tule mukaan palokuntatoimintaan!

Palokuntatoiminta on monimuotoista ja yhteisöllistä vapaaehtoistoimintaa, jolla on merkittävä rooli paikallisen turvallisuuskulttuurin edistämisessä. Palokuntien vapaaehtoiset toimivat monenlaisissa pelastustehtävissä alueensa pelastusviranomaisen tukena. Palokuntalaiset tekevät myös ennaltaehkäisevää turvallisuustyötä neuvomalla, ohjaamalla ja kouluttamalla.

Vapaaehtoisen palokunnan jäseneksi voi liittyä ilman koulutusta tai aiempaa kokemusta. Palokunta tarjoaa tarvittavan koulutuksen ja varusteet. Lisäksi palokunnassa on aktiivista palokunnan toimintaa tukevaa harrastustoimintaa, joka ei vaadi koulutusta. Jokaiselle löytyy jotakin ikään, kokoon ja kuntoon sopivaa tekemistä.

Aloita merkityksellinen ja hyödyllinen harrastus – liity palokuntaan!

Mitä palokunnassa tehdään?

Lapset ja nuoret (7-17 -vuotiaat)

Lapsille ja nuorille palokuntatoiminta on hauska, monipuolinen ja maksuton harrastus. Nuorten viikkoharjoituksissa opetellaan ikäkauteen sopivalla tavalla palomiestaitoja, kuten alkusammutusta, ensiapua ja hälyttämistä. Nuoret oppivat myös muita hyödyllisiä ja tärkeitä taitoja, joista on hyötyä elämässä. Lisäksi harrastetaan liikuntaa ja osallistutaan leireille ja kilpailuihin. 

Lue lisää: Palokuntanuoret
 

Aikuiset

Naiset ja miehet osallistuvat palokunnan kaikkiin tehtäviin hälytystoiminnasta muonitukseen ja huoltotoimintaan. 
Hälytystoiminta vaatii tehtävistä eniten sitoutumista ja säännöllistä harjoittelua. Päästäkseen hälytystehtäviin mukaan, on palokuntalaisten suoritettava tietyt koulutusohjelman mukaiset kurssit. 

Lue lisää: Hälytystoiminta

Hälytystoiminnan rinnalla palokunnassa on mahdollisuus oppia monenlaisia hyödyllisiä tietoja ja taitoja:

  • Haluaisitko oppia kaikille kansalaisille tärkeitä turvallisuustaitoja, kuten alkusammutusta ja ensiapua? 
  • Tiedätkö miten varautua erikoistilanteisiin, kuten pitkiin sähkökatkoksiin? 
  • Haluaisitko itse kouluttautua ohjaajaksi tai kouluttajaksi? 
  • Haluaisitko olla mukana järjestämässä palokuntanuorten leiriä tai kilpailua?

Tutustu toimintaan: Palokuntatoiminta

Yhdistystoiminta

Vapaaehtoinen palokunta eli VPK on myös yhdistys, jonka toiminta on jäsentensä näköistä ja perustuu vapaaehtoisten työpanokseen. Kannattaa olla aktiivinen ja kysyä lisää paikallisesta palokunnasta! Myös yhdistyksen hallitukseen ja luottamustehtäviin kaivataan usein uusia tekijöitä.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi palokuntaan ja kerro osaamisestasi jos yhdistystoimintaan osallistuminen kiinnostaa!

Tervetuloa mukaan!