Uutiset

Uutiset

Vuoden palokuntanuorisotyöntekijäksi valittu Julia Mäkinen Hämeenlinnan VPK:sta kuvattuna palokuntanuorten SM-kilpailuissa Helsingissä 18.5.2024

Julkaistu 18.05.2024

Julia Mäkinen on vuoden 2023 palokuntanuorisotyöntekijä

Vuoden palokuntanuorisotyöntekijäksi valittu Julia Mäkinen Hämeenlinnan VPK:sta on kehittänyt sekä oman palokuntansa että alueensa nuorisotoimintaa aktiivisella otteella. Julia tunnetaan kannustavana ja idearikkaana uudistajana.

– Se, että panokseni palokuntanuorisotoimintaan huomioidaan valtakunnallisesti, tuntuu uskomattoman hyvältä. Tuli ihan itku, kun sain puhelun. Olen selkeästi tehnyt jotain oikein, Julia Mäkinen iloitsee.

Vuoden palokuntanuorisotyöntekijän valinnan teki Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön valtakunnallinen palokuntatoimikunta. Tunnustus jaettiin palokuntanuorten SM-kilpailujen yhteydessä Helsingissä lauantaina 18.5.

Nuorisotyöntekijän nimeämisen tarkoituksena on edistää palokuntanuorisotyötä Suomessa, kohottaa palokuntanuorisotyön arvostusta sekä kiittää aktiivisesta toiminnasta.

Palokuntanuorisotoiminnan moniottelija

Valintaperusteissa painotettiin Julian aktiivista ja ansiokasta työtä omassa palokunnassaan sekä alueensa nuorisotoiminnassa. 17 harrastusvuoden aikana Julia on ollut mukana nuoriso-, nais- ja hälytystoiminnassa, toiminut nuoriso-osastossa kouluttajana sekä osaston varajohtajana.

Viime vuonna Julia valittiin Hämeenlinnan VPK:n nuoriso-osaston johtajaksi. Vuoden aikana tapahtunut kehitystyö ja nuoriso-osaston kasvu siivittivät Hämeenlinnan VPK:n Vuoden palokuntanuoriso-osasto -kilpailussa toiselle sijalle.

Julia toimii myös alueohjaajana, vastaten yhden Hämeen pelastusliiton alueen nuoriso-osastoista. Hän on jäsenenä pelastusliiton nuorisotyötoimikunnassa ja toimii Hämeenlinnan alueen palokuntanuorten kilpailupäällikkönä. Lisäksi Julia toimi viime vuonna alueensa palokuntanuorten syysleirin leiripäällikkönä. Julia palkittiin viime kesänä alueellisesta työstään Hämeen pelastusliiton nais- ja nuorisotyön 70-vuotisjuhlassa.

– Tunnustusten saaminen tuntuu hyvältä, mutta ei tätä työtä yksin tehdä. Meitä on iso porukka: kouluttajat, ohjaajat ja muut, joiden kanssa työtä tehdään yhdessä, Julia muistuttaa.

Nuoret keskiössä

Valintaperusteissa korostettiin myös sitä, kuinka Julia huomioi nuoret, ollen aidosti kiinnostunut heidän ajatuksistaan. Juliaa kuvataan helposti lähestyttäväksi, reiluksi, empaattiseksi, kannustavaksi ja idearikkaaksi.

– On tärkeää, että nuorilla on turvallinen harrastus, jossa ei syrjitä tai kiusata, ja jossa nuoret saavat olla omia itsejään. Minunkin on annettu olla juuri sellainen kuin olen; häseltäjä, jolla on pää täynnä ideoita, ja sen takia olen nyt tässä, Julia naurahtaa.

– Nuorissa on tulevaisuus, mutta ennen kaikkea heissä on nykyisyys. Ja siihen nykyisyyteen meidän tulee panostaa. Nuorelle tulee tarjota eväitä ja oppeja, joiden avulla hän selviää erilaisissa, yllättävissäkin tilanteissa, oli nuoren opinto- tai urapolku millainen tahansa, Julia painottaa.

Uusimmat