Uutiset

Uutiset

Kuvassa palokuntalaiset ovat kokoontuneet urheilustadionille CTIF-kilpailujen avajaisiin

Julkaistu 19.08.2022

Kansainväliset CTIF-palokuntakilpailut keräsivät 2600 palokuntalaista Celjeen

Sloveniassa kilpailtiin heinäkuun puolivälissä kansainväliset CTIF-palokuntakilpailut. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palokuntapalveluiden tiimi kävi seuraamassa kilpailuja paikan päällä ja hakemassa ideoita palokuntatoiminnan kehittämiseen.

Celjessä, Sloveniassa 17.-24.7.2022 järjestettyihin CTIF-palokuntakilpailuihin osallistui kaikkiaan lähes 200 joukkuetta 2600 kisaajan voimin 20 eri maasta. Suomesta mukana oli yhdeksän joukkuetta: nuorten kilpailussa LUP nuoret, Turun VPK ja Nummela-Turku; naisten A-sarjassa Nummelan VPK; Miesten A-sarjassa Pyhäsalmen VPK, Turun VPK, Nummelan VPK I ja Taivassalon VPK; ja miesten B-sarjassa Nummelan VPK II.  

Suomalaiset osallistuivat niin sanottuihin perinteisiin palokuntakilpailuihin. Perinteisen ja nuorten kilpailujen lisäksi Celjessä kisattiin myös ammattipelastajien kilpailussa, hakatikkaassa sekä 100 metrin estejuoksussa ja 400 metrin viestissä. 

Hakatikaskilpailu.

Suomesta paikalla oli kilpailijoiden lisäksi 10 tuomaria, sekä tulkkeja ja muita edustajia kaikkiaan noin 120. Myös Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palokuntapalveluiden tiimillä oli kilpailuviikolla edustus paikalla, kun palokuntajohtaja Petri Jaatinen, palokuntien harrastustoiminnan kehittämispäällikkö Niko Ara, järjestöohjaaja Camilla Elgland sekä hankekoordinaattori Outi Kunnamo seurasivat kilpailuja paikan päällä kolmen päivän ajan. 
 

Kisakatsomossa palokuntien harrastustoiminnan kehittämispäällikkö Niko Ara (vas.), hankekoordinaattori Outi Kunnamo, palokuntajohtaja Petri Jaatinen ja järjestöohjaaja Camilla Elgland.

Palokuntalaiset näkyivät katukuvassa 

Kilpailun järjestämiseen osallistui 2000 vapaaehtoista ympäri Sloveniaa. Tämän lisäksi kisapaikkojen katsomot ja kaupungin kadut olivat täynnä kilpailijoita ja kannustusjoukkoja torvineen, lippuineen ja kisa-asuineen.  

– Kilpailujen seuraaminen ja etenkin kansainväliseen, iloiseen ja jopa riehakkaaseen kisatunnelmaan mukaan pääseminen oli unohtumaton kokemus. Joukkueista välittyi yhteishenki ja joukkueiden tukijoukot pitivät omalta osaltaan huolta, että tunnelma oli katossa, kertoo hankekoordinaattori Outi Kunnamo. 

Eri puolille kaupunkia oli järjestetty paljon ohjeisohjelmaa, joka toi kilpailuja ja kilpailijamaita tutuksi. Esimerkiksi kaupungintalon edustalle rakennetulla lavalla eri maiden palokuntanuoret esittivät omat ohjelmanumeronsa niin sanotussa kansojen esittäytymisessä.  

– Kilpailut näkyivät hienosti 50 000 asukkaan kaupungin katukuvassa, palokuntajohtaja Petri Jaatinen iloitsee. 

Ilmassa oli suurta kansainvälistä palokuntahenkeä 

Viikon aikana järjestettiin myös nuorten leiriolympialaiset, jotka koostuivat leikkimielisistä tehtävärasteista, joista moni oli rakennettu vesiteeman ympärille. 

CTIF-kilpailut myös avattiin Olympialaisten tapaan, kun joukkueet kokoontuivat kilpailuareenalle lippujen kera. Avajaisseremonia huipentui ”olympia”tulen sytyttämiseen. 

Olympiatuli paloi kisojen ajan.

Matka antoi hyviä malleja toiminnan kehittämiseen 

– Oli ilo nähdä, että kansainvälinen toiminta kiinnostaa myös nuoria ja että palokuntanuorisotoiminta yhdistää vahvasti maantieteellisestä sijainnista riippumatta, järjestöohjaaja Camilla Elgland hehkuttaa. 

– Palokuntatoiminta on parhaimmillaan juuri tätä, iloinen ja yhteisöllinen harrastus, Petri komppaa. 

Celjen-matkan tavoitteena oli lisätä palokuntatoiminnan kansainvälistä yhteistyötä, kansainvälistä kilpailutoimintaa Suomessa ja tuoda uusia toimintamuotoja, kuten palokuntanuorten leiriolympialaiset, Suomeen. Matka antoikin palokuntapalveluiden tiimille paljon ajatuksia ja malleja palokuntatoiminnan, etenkin nuorisotoiminnan, kehittämiseen. 

– Näen, että etenkin palokuntanuorisotoimintaa tulee kehittää näitä CTIF-kilpailuissa nähtyjä, kansainvälisesti jo koeponnistettuja elementtejä hyödyntäen. Lisäksi esimerkiksi kilpailutoiminta voisi tulevaisuudessa olla vielä vahvemmin yksi palokuntanuorisotoiminnan muoto, Petri pohtii. 

 
 
CTIF-kilpailujen 2022 tuloksia: 

Nuorten tulokset (suluissa yhteispisteet) 

1. PGD DRENOV GRIČ‐LESNO BRDO, Slovenia (1074,08) 
2. SDH Bludov, Tsekki (1073,23) 
3. Waldneukirchen, Itävalta (1071,60) 
- - - -  
27. LUP (1043,24) 
46. Nummela-Turku (996,78) 
49. Turun VPK (975,20) 

Sekajoukkueiden sarjassa LUP oli sijalla 18 ja Turun VPK sijalla 29. Tyttöjoukkueiden sarjassa Nummela-Turku oli sijalla 20. Joukkueita oli kaikkiaan 50. 

Kaikki nuorten tulokset löydät klikkaamalla tätä linkkiä.  

Miehet A-sarja (suluissa yhteispisteet) 

1. St. Martin im Mühlkreis, Itävalta (418,58) 
2. FF Hinterschiffl, Itävalta (417,52) 
3. PGD PODGORCI, Slovenia (415,24) 
- - - -  
44. Pyhäsalmen VPK (395,73) 
51. Taivassalon VPK (366,13) 
58. Nummelan VPK I (356,57) 
59. Turun VPK (335,02) 

Miehet B-sarja (suluissa yhteispisteet) 

1. PGD HAJDOŠE, Slovenia (430,97) 
2. PGD ŠMARTNO NA POHORJU, Slovenia (424,43) 
3. PGD KEBELJ, Slovenia (422,52) 
- - - - 
26. Nummelan VPK II (340,33) 

Naiset (suluissa yhteispisteet) 

1. Ribnica DVD, Kroatia (401,37) 
2. SDH Písková Lhota I, Tsekki (394,72) 
3. KDP GLUCHÓW, Puola (393,44) 
- - - -  
19. Nummelan VPK III (318,94) 

Uusimmat