Uutiset

Uutiset

Riihimäen VPK:n harrasteryhmäläiset opettelevat kouluttajien johdolla alkusammutusta ja elvytystä.

Julkaistu 13.02.2024

Nuoret vastuussa harjoituksista: Riihimäen VPK:ssa pyörii palokuntanuorten vetämä harrasteryhmä

Riihimäen VPK:ssa toimii harrasteryhmä, jossa nuoret itse opettavat palokuntataitoja toisille nuorille. Harjoitusten suunnittelu ja toteuttaminen on opettavaista, ja nuoret pääsevät jakamaan omaa osaamistaan nuoremmille osallistujille.

Ajatus ryhmän toiminnasta lähti liikkeelle, kun Riihimäen VPK:n molemmat nuorten viikkoharjoitusryhmät olivat täynnä eikä kaikille voitu tarjota paikkaa tavallisessa viikkoharjoitustoiminnassa. Nuorisotoiminnassa oli kuitenkin mukana palokuntanuoria, jotka olivat valmiita opettelemaan harjoitusten suunnittelua ja kouluttamista.

Ensimmäinen kokeilu harrasteryhmästä toteutui onnistuneesti keväällä 2023.

– Toiminnalle oli kysyntää ja tulijoita, joten päätimme yhdessä nuorten kanssa käynnistää uuden ryhmän nyt keväällä 2024. Päätökseen vaikutti etenkin nuorten into toiminnan jatkamiseen, kertoo Riihimäen VPK:n kasvatuspäällikkö Merja Ahokas.

Harjoitusten ohjaaminen opettaa ryhmän toiminnasta

Harjoituskertojen suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet nuorisotoiminnan neljä 16–18-vuotiasta nuorta. Tänä keväänä ryhmään saadaan mukaan viides nuori oppimaan kouluttamista ja ohjaamista.

Harjoitusten suunnittelun lisäksi nuoret kertovat oppineensa ryhmän ohjaamista, erilaisten nuorten kanssa toimimista sekä nuorten motivointia ja kannustusta.

Opetettavaan ryhmään kuuluu noin 10–12 nuorta, jotka ovat iältään 11–14-vuotiaita. Ensimmäinen pilottiryhmä kokoontui kerran kuussa, mutta jatkossa ryhmä harjoittelee joka toinen viikko.

– Opetettavat on sen verran nuorempia kuin itse, niin on luontevaa ja mielekästä opettaa heitä, pohtivat harrasteryhmän vetäjät Moona, Saana, Joni ja Martta Riihimäen VPK:sta.

Kouluttamista voi kokeilla yhdessä palokuntakavereiden kanssa

Ryhmän vetäminen on antanut nuorille mahdollisuuden oppia uutta, sillä se on ollut ensimmäisiä kertoja, kun he ovat pitäneet koulutuksia. Vaikeinta on nuorten mukaan ollut harjoitusten suunnitteleminen siten, että ne ovat kaikille osallistujille mielekkäitä ja tekemistä riittää koko harjoitusten ajaksi.

Toiminnan parhaiksi puoliksi nuoret mainitsevat uuden oppimisen, vastuun harjoitusten suunnittelusta ja vetämisestä sekä oman opin ja osaamisen jakamisen nuoremmille.

– On hauskaa päästä kouluttamaan omien kavereiden kanssa, joiden kanssa on samoihin aikoihin aloittanut palokuntaharrastuksen ja opetellut erilaisia taitoja, nuoret toteavat.

Harjoitusten suunnittelua ja vetämistä voi kokeilla myös oman palokuntanuoriso-osaston kesken. Toisten opettaminen vahvistaa omaa osaamista, antaa kokemusta ryhmän ohjaamisesta ja tuo vaihtelua viikkoharjoituksiin.

Uusimmat