
Julkaistu 04.06.2025
Päivitetyt kurssimateriaalit käyttöön kesäleireillä
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on kevään aikana tehnyt päivityksiä vanhoihin Tasokurssien 1–4 ja Tiiviskurssin kouluttajan oppaisiin sekä kurssilaisen työkirjoihin. Tämä päivitetty materiaali toimii välivaiheen aineistona vuosina 2025–2026, ennen vuoden 2026 valtakunnallisella palokuntanuorisoleirillä käyttöön otettavaa uudistettua koulutusjärjestelmää.
Palokuntanuorten kurssijärjestelmä on suunniteltu 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Järjestelmä koostuu perehdyttävästä, opettavasta ja syventävästä osiosta. Koulutusjärjestelmä perustuu tällä hetkellä lasten ja nuorten ikään ja kokemukseen. Nykyisessä kurssijärjestelmässä nuori suorittaa kursseja järjestyksessä, aloittaen oman ikänsä mukaisesta kurssista ja edeten suoritettujen kurssien myötä eteenpäin järjestelmässä.
– Nykyisiä kurssimateriaaleja ei ollut päivitetty aikoihin, joten toimme ne tälle vuosikymmenelle. Materiaalien päivitys on kuitenkin vain välivaihe koulutusjärjestelmän uudistustyössä. Eli nämä materiaalit palvelevat kouluttajia nyt vuoden verran, kertoo hankekoordinaattori Juuso Virta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.
Kurssimateriaaleja päivitettiin osana Palosuojelurahaston rahoittamaa palokuntanuorten koulutusjärjestelmän uudistamishanketta. Varsinainen uudistettu koulutusjärjestelmä saadaan täysimääräisesti käyttöön vuoden 2026 valtakunnallisella palokuntanuorten leirillä HÄLY 2026:lla.
Yleistietoa päivityksistä
- Ensiapuohjeet pohjautuvat Duodecim Terveyskirjastosta, SPR:n ensiapuohjeista, sekä ensiauttajan taskuoppaasta löytyvään materiaaliin. Materiaalia on ollut tarkastamassa kaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaista, jotka ovat tehneet valtavan työn aineiston kanssa. Kiitos siitä heille.
-
Selvitysmalleihin on tuotu 1+5 vahvuuden rinnalle vahvuus 1+3. Selvitysmallit, tehtävät ja roolit otettu Pelastusopiston oppimateriaaleista. Samalla myös nimikkeitä päivitetty vastaamaan nykyisiä.
- Yhdistetty joitain oppitunteja harjoitustuntien kanssa jo kurssisuunnitelmassa.
- Päivitetty korkean riskin harjoitteiden riskiarvioita Sisäministeriön ohjeiden mukaiseksi. Tästä huolimatta on tärkeä muistaa, että SM ohjeistaa operatiivisen puolen toimintaa ja me järjestämme palokuntanuorten harrastustoimintaa.
- Kouluttajan lisämateriaaleihin tuotu tausta-aineistoa. Tavoitteena se, että materiaalista kouluttaja pystyy valitsemaan millä laajuudella asiasta haluaa kertoa.
- Liikennekasvatukseen lisätty uusimpia mikroliikkumisen muotoja.
- Turvallisuustaitoihin liittyviin sisältöihin lisätty viimeaikaisia muutoksia, kuten 112-sovellus, palovaroittimien vastuun siirtyminen kiinteistön omistajalle, 72 h- varautumissuositus jne.
- 12–13-vuotiaiden terveyskasvatus muutettu muotoon: terveelliset elämäntavat ja mielen hyvinvointi. Muutettu valinnainen tunti poliisin toimintaan tutustuminen (joka liittyi päihdekasvatukseen) muotoon päihteet.
- Joitain tärkeitä valinnaisia tunteja tuotu pakolliseksi.
- Lisätty altistuminen paloasun harjoitustuntimateriaaliin.
- Materiaalit ovat laajentuneet:
- TAKU 1 Kouluttajan oppaan sivumäärä 86 🡪 106
- TAKU 2 Kouluttajan oppaan sivumäärä 118 🡪 135
- TAKU 3 Kouluttajan oppaan sivumäärä 109 🡪 159
- TAKU 4 Kouluttajan oppaan sivumäärä 126 🡪 136
- TIKU Kouluttajan oppaan sivumäärä 139 🡪 164
– Tämä lista on hyvin yleisen tason kuvaus päivityksistä, paremman käsityksen saa materiaaliin tutustumalla, Juuso huomauttaa.
Tutustu päivitettyihin kurssimateriaaleihin
Päivitetyt kurssimateriaalit löytyvät osoitteesta https://harjoitukset.spek.fi/palokuntanuoret/
Ruotsinkielisistä materiaaleista on oltu suoraan yhteydessä FSBR:ään.
Lisätietoja päivitetyistä materiaaleista ja palokuntanuorisotoiminnan koulutuksen uudistamishankkeesta antaa:
Juuso Virta
hankekoordinaattori, SPEK
juuso.virta@spek.fi
040 6863 558