Uutiset

Uutiset

Sakari Päivinen ja Lordi.

Julkaistu 21.10.2020

Palokuntalaistarina: Innostus vapaaehtoisuuteen ja nuorten asioihin vaikuttamiseen alkoi palokuntanuorista

Palokuntalaisten blogin palokuntalaistarinoissa esittelyssä on 18-vuotias nuorempi sammutusmies ja nuoriso-osaston kouluttaja Sakari Päivinen Kontionlahdelta. Sakari on mukana monessa vapaaehtoisuuteen perustuvassa toiminnassa ja ehdokkaana Vuoden Vapaaehtoinen -äänestyksessä mm. aktiivisesta toiminnastaan nuorisovaltuustossa.

Olen 18-vuotias kontiolahtelainen nuori. Käyn tällä hetkellä kolmatta vuotta Kontiolahden lukiota. Lapsesta saakka oon pyöriny mukana Lehmon nuorisoseuran toiminnoissa vanhempieni kanssa. Iän myötä mukaan on astunu myös muita vapaaehtoisharrastuksia. Nuorisotoiminta on edelleen lähellä sydäntä ja koulutan oman VPK:n nuoriso-osastoa, sekä olen mukana alueen palokuntanuorten leirien ja tapahtumien järjestämisessä.

Liityin Lehmon VPK:n nuoriso-osaston toimintaan 10-vuotiaana kaverini houkuttelemana. 16-vuotiaana aloitin kouluttamaan nuoriso-osastoa sekä käymään miehistön harjoituksissa. Nykyään toimin hälytysosastossa nuorempana sammutusmiehenä ja nuoriso-osaston kouluttajana.

Parasta toiminnassa on se, kun junnujen kanssa toimiessa voi olla mukana tarjoamassa heille turvallinen ja hyödyllinen harrastus, josta on hyötyä pitkälle elämässä. Ja tietysti leirit! Yksi mieleenpainuvimmista palokuntamuistoista on vuoden 2018 Lohtajan suurleiri, joka on jäänyt kokonaisuutena positiivisesti mieleen. Toimin leirillä vapaa-ajassa ja olin mukana monenlaisessa aktiviteetissä, muun muassa leirikasteen päällikkönä ja leirifestareiden backstage hostina. Pääsin myös haastattelemaan itse Mr. Lordia.

Monessa mukana

Sakari Manufestin tuottajana
Sakari Manufestin tuottajana.

Olen ehdolla Kansalaisareenan Vuoden vapaaehtoinen 2020 äänestyksessä. Olen ollut mukana useammassa vapaaehtoisuuteen perustuvassa toiminnassa palokunnan lisäksi. Yksi näistä on nuorisovaltuuston toiminta. Kontiolahden nuorisovaltuustossa olen ollut mukana vuodesta 2018, jolloin aloitin heti puheenjohtajana.

Puheenjohtajakaudella toteutimme yhteistyössä Kontiolahden kunnan kanssa moposuoran, jossa paikalliset mopoiljat saivat temppuilla ja rällätä turvallisesti ja laillisesti. Moposuora sai aikoinaan valtakunnallista näkyvyyttä MTV:n kymppiuutisia myöten. Suora oli Suomen ensimmäinen laadussaan ja saammekin edelleen kyselyjä muilta kunnilta kuinka sen toteutimme. 

Oman kunnan nuorten asioihin vaikuttaminen on edennyt myös maakunnalliselle tasolle, kun pääsin mukaan Pohjois-Karjalan maakunnalliseen nuorisovaltuustoon (tuttavallisemmin pkmanuva). Pkmanuva järjesti kesän 2020 lopussa Joensuun torilla nuorten oman musiikkitapahtuman, jonka tapahtumatuottajana toimin. Käytännössä toimin tapahtuman johtajana ja vastasin sen kaikista toiminnoista. Maakunnallisen nuorisovaltuuston jäsenet (minä mukaan lukien) toteutimme tapahtuman vapaaehtoistyönä, kukaan ei saanut tapahtumasta palkkaa. Lisätietoja pkmanuvasta ja Manufestistä löytyy osoitteesta pkmanuva.fi.

Intoa on vaikka kuinka paljon, tykkään olla monessa mukana. Ajan riittäminen on välillä ongelma, mutta tehokkaalla kalenteroinnilla ja aikatauluttamisella saa hommat hoidettua. 

Sakari Päivinen

Uusimmat