Uutiset

Uutiset

Minttu Pylkkönen poseeraa harjoitusnuken kanssa.

Julkaistu 13.10.2021

Palokuntalaistarina: Palokuntaleireiltä uusia taitoja, kokemuksia ja ystäviä

Minttu Pylkkösellä kipinä palokuntatoimintaan syttyi palokuntanuorten leireillä. Vuosikymmen myöhemmin leirit ovat yhä lähellä Mintun sydäntä, mutta nyt järjestäjän roolissa.

Minttu Pylkkönen, 23, tutustui ensimmäisen kerran palokuntatoimintaan 11-vuotiaana, kun hänet vietiin Tammisalon VPK:n nuoriso-osaston harjoituksiin. Alkuinnostus kasvoi, kun jo ensimmäisenä harrastuskesänään Minttu pääsi osallistumaan ensimmäiselle palokuntanuorten suurleirille.

– Nuoriso-osastossa harrastaessa leirit toimivat hyvänä motivaattorina, sillä niissä näki tuttuja eri puolilta Suomea ja tutustui aina myös uusiin palokuntanuoriin, Minttu sanoo hymyillen.

Vuosien aikana palokuntaharrastuksesta on tullut merkittävä osa Mintun elämää, ja pelastusalan tuntemus vaikutti aikanaan myös nuoren naisen uravalintaan.

– Terveydenhoitajaopinnot ovat jo loppusuoralla ja voin sanoa, että alaa on ollut helppo opiskella, kun monet asiat ovat olleet jo palokuntatoiminnan kautta tuttuja, Minttu kertoo ja lisää, että harrastus ja opinnot tukevat muutenkin todella hyvin toisiaan.

Vastuutehtävät veivät mennessään

Minttu on toiminut harrastusvuosiensa aikana monissa vastuutehtävissä, kuten Tammisalon VPK:n nuoriso-osaston varajohtajana ja johtajana, organisoiden toimintaa, luoden harjoitussuunnitelmia, vastaten nuorten tapahtumista ja kouluttaen nuorten viikkoharjoituksissa. Minttu valittiin myös Tammisalon VPK:n Vuoden brankkariksi vuonna 2019.

– Heti täysi-ikäistyttyäni pohdin hälytysosastoon hakeutumista, mutta tulinkin astuneeksi nuoriso-osaston johtajan saappaisiin, mikä vei silloin mennessään, Minttu muistelee.

Vuodenvaihteessa Minttu siirtyi Tammisalosta Malmin VPK:hon ja liittyi tukiosaston toimintaan. Lisäksi hän on Helsingin pelastusliiton nuorisotyövaliokunnassa varakoulutusohjaajana, somevastaavana ja järjestämässä erilaisia kilpailuja ja tapahtumia.

Aktiviinen nuori nainen kertoo, että hälytysosastohaave on kuitenkin alkanut taas nostaa päätään, kun opinnot ovat loppusuoralla ja harrastukselle vapautuu enemmän aikaa.

– Haluaisin jatkaa taitojeni kehittämistä ja hälytysosasto olisi tähän hyvä mahdollisuus, Minttu sanoo.

Lapsuudessa saatu leirikipinä kytee yhä

Minttu Pylkkönen poseeraa palokuntahaalareissa puolijoukkueteltan edessä.Palokuntaleirit ovat edelleen tärkeä osa Mintun palokuntalaisuutta, tosin nyt järjestäjän roolissa. Minttu on toiminut muun muassa kahden edellisen vuoden ajan Helsingin ja Uudenmaan pelastusliittojen järjestämän alueleirin projektisihteerinä. Hän osallistuu myös ensi kesänä Helsingissä Malmin lentokentällä järjestettävän Eldis 22 kansainvälisen palokuntanuorten suurleirin järjestelyihin viestinnän toisena varapäällikkönä.

– Kuulun Eldiksen leiritoimikuntaan, ja viestinnän toisena varapäällikkönä vastuualueenani on sosiaalinen media. Haluamme jakaa leiristä tietoa etukäteen ja fiilistellä leiriä paikan päältä somessa, jotta esimerkiksi leirille osallistuvien nuorten vanhemmat näkevät, mitä kaikkea kivaa nuoret pääsevät leiriviikon aikana tekemään, Minttu kertoo innostuneena.

– Eldis-projekti on ollut tähän mennessä hienoin projekti, johon olen osallistunut. Olen tutustunut ympäri Suomen leiriä järjestäviin ihmisiin ja päässyt tekemään aktiivisesti työtä leirin kokemusasiantuntijanuorten kanssa, mikä on mielestäni tärkeää. Vaikka lähes jokainen arki-ilta menee jossain määrin eri projektien parissa, niin en kadu päivääkään, Minttu toteaa hymyillen.

Palokunnissa kaivataan aina uusia näkökulmia ja ideoita

Minttu kertoo olevansa ylpeä palokuntalaisuudestaan ja seuranneensa ilolla, kuinka esimerkiksi Kalajoen metsäpalojen sammutustöissä palokunnat eripuolilta Suomea yhdistivät voimansa. Minttu nostaakin palokuntatoiminnan parhaiksi puoliksi juuri yhteisöllisyyden.

– On myös mahtavaa, että on harrastus, josta saa todella hyvät valmiudet arkielämään ja taitoja, joista on hyötyä arjessa. Ensiaputaitojen, sosiaalisten taitojen ja onnettomuustilanneosaamisen lisäksi olen saanut myös paljon itsevarmuutta, jota voin hyödyntää esimerkiksi tulevassa työssäni, Minttu sanoo.

Palokuntatoiminta sopii Mintun mielestä kaikille, sillä palokunnassa jokainen löytää itselleen mielekästä tekemistä oman kiinnostuksensa mukaan. Palokunnissa kaivataan myös aina uusia tekijöitä, jotka tuovat mukanaan uusia näkökulmia ja ideoita.

– Toivottavasti nähdään ensi kesänä Eldis 22 -tunnelmissa Helsingissä Malmin lentokentällä. Kaikki ovat sinne tervetulleita! Ja jos Eldiksen somekanavat eivät vielä ole seurannassa, niin viimeistään nyt kannattaa ottaa ne seurantaan, Minttu vinkkaa.

Uusimmat