Uutiset

Uutiset

Pilottipalokuntien palokuntanuoria harjoituksissa.

Julkaistu 05.09.2023

Palokuntanuorisotoiminnan uudistamishanke jatkuu lokakuun loppuun

Palokuntanuorisotoiminnan uudistamishankkeessa on järjestetty pilottipalokuntavierailuja ympäri Suomen, perustettu koulutustyöryhmä ja toteutettu uusia materiaaleja palokuntanuorisotoiminnan tueksi. Kesäkuussa 2022 alkanut hanke jatkuu lokakuun 2023 loppuun.

Palokuntanuorisotoiminnan uudistamishankkeelle saatiin jatkoa lokakuun 2023 loppuun, jotta kaikki pilottipalokuntavierailut ja uudet materiaalit ehditään toteuttaa. Hankekoordinaattori ja järjestöohjaaja Outi Kunnamo on vieraillut hankevuoden aikana pilottipalokunnissa, ja vierailut jatkuvat syksyllä.

Hankkeen tarkoituksena on kartoittaa, miten nuorten koulutusjärjestelmää voisi nykyaikaistaa ja kursseja jatkossa suorittaa. Lisäksi tavoitteena on lisätä nuoriso-osastojen veto- ja pitovoimaa.

Mukana on seitsemän palokunnan nuoriso-osastot, jotka kehittävät palokuntanuorisotoimintaa yhdessä SPEKin palokuntapalveluiden kanssa. Pilottipalokuntia ovat Sallan VPK, Sievin VPK, Rauman VPK, Kurikan Paloasema, Lahden VPK, Ristiinan VPK ja Tapanilan VPK.

Pilottipalokunnat ovat saaneet lisää intoa nuorisotoimintaan

Pilottipalokuntavierailujen aikana on järjestetty muun muassa tutustumisilta nuorten vanhemmille sekä nuoria osallistavia ja toimintaa kehittäviä työpajoja. Outi on päässyt seuramaan erilaisia nuorten viikkoharjoituksia sekä hälytys- ja nuoriso-osaston yhteisharjoituksia.

Pilottipalokunnilta saatu palaute on ollut myönteistä. Palokunnat ovat saaneet vierailuista ja tuesta lisää intoa nuorisotoimintaan.

– Pilottipalokuntalaiset ovat myös keskenään jakaneet hyviä kokemuksia ja tukeneet toisiaan kehittämistyössä, Outi kertoo.

Palokuntanuorten kouluttajia on saatu rekrytoitua lisää ja vanhemmille järjestetyssä tutustumisillassa useampi vanhempi ilmoittautui mukaan resurssipankkiin.

– Resurssipankin ajatuksena on, että toimintaan voi osallistua ilman sitoutumista. Kiinnostuneet voi lisätä esim. WhatsApp-ryhmään, josta voi kysellä tarvittaessa aikuisia auttamaan retkille tai työläämpiin harjoituksiin, Outi toteaa.

Nuorten mielipiteet rohkeasti esille

Pilottipalokunnat kertovat parantaneensa viestintää sekä palautteen keruuta.

– Yhdessä palokunnassa nuoret ovat rohkaistuneet kertomaan mielipiteensä ja antamaan palautetta. Yhteinen toiminnan kehittäminen on nyt säännöllistä! Outi iloitsee.

Hankkeen myötä SPEKin palokunnille tarjoamat työkalut ovat tulleet tutummiksi ja niitä on otettu aktiivisempaan käyttöön. Erityisesti valmiit viikkoharjoitukset ja Palokuntanuorisotoiminnan erityistilanteet -opas on koettu hyödyllisiksi.

Koulutustyöryhmä ohjaa uudistamistyötä

SPEKin palokuntatoimikunnan alainen koulutustyöryhmä aloitti toimintansa huhtikuussa 2023. Koulutustyöryhmän perustaminen on yksi osa palokuntanuorisotoiminnan uudistamishanketta.

Työryhmän tehtävänä on valvoa ja ohjata palokuntanuorten ja heidän ohjaajiensa koulutusjärjestelmän kehittämistä sekä tuottaa päivettyä materiaalia.

Palokuntanuorisotoimintaa voi esitellä uuden mainosvideon avulla

Sopimuspalokuntaviikolla julkaistu palokuntanuorisotoiminnan mainosvideo kuuluu myös uudistamishankkeen tuotoksiin.

– Videon tavoitteena on innostaa uusia lapsia ja nuoria mukaan toimintaan. Se toimii myös rekrytointimateriaalina aikuisille, jotka ovat kiinnostuneita palokuntanuorten ohjaajan tehtävästä, kertoo Outi.

Videota voi käyttää vapaasti mm. sosiaalisen median kanavissa, päiväkoti- ja kouluvierailulla, koulujen aamunavauksissa, palokunnan tapahtumissa ja leirimainoksena. Video löytyy SPEKin Youtubesta ja Vimeosta.

– Viimeisin hankkeen tuotoksista tipahtaa palokuntanuoriso-osastojen postiluukuista lähiaikoina. Kannattaa tarkistaa, että osoitetiedot ovat ajan tasalla HAKAssa! Outi vinkkaa.

Uusimmat