Uutiset

Uutiset

Palokuntanuoria vedenkuljetustehtävää suorittamassa iloisina kahdessa jonossa.

Julkaistu 08.07.2022

Palokuntanuorten kansainvälisellä suurleirillä näkyi kohtaamisen ilo

Palokuntanuorten kansainvälistä Eldis 22 -suurleiriä vietettiin palokuntakoulutusten ja monipuolisen vapaa-ajanohjelman parissa. Tämän vuoden suurleirin uutuuksia olivat teemapuistot, kokemusasiantuntijanuorten osallistuminen leirin suunnitteluun sekä turva-aikuiset.

Eldis 22 -suurleirin osallistujilla oli yksimielinen mielipide siitä, että kahden hiljaisen vuoden jälkeen yhteen kokoontuminen, vanhojen ja uusien tuttujen kohtaaminen sekä yhdessäolo olivat leirin parasta antia. Tämän lisäksi leiri tarjosi nuorille kaivattua koulutusta sekä mukavaa ja monipuolista vapaa-ajanohjelmaa.

Eldiksellä kokeiltiin ensimmäistä kertaa montaa asiaa, kuten teemallisia koulutuspuistoja, kokemusasiantuntijanuorien osallistamista sekä turva-aikuisia. Uudistukset saivat leirikävijöiden keskuudessa positiivisen vastaanoton. Etenkin nuorten osallistuminen leirin suunnitteluun ja leirin turva-aikuiset saivat osallistujilta kiitosta.

Nuoret keskiössä – myös leirin suunnittelussa

Tämän vuoden suurleirillä nuoret pääsivät ääneen. Alusta asti leirin järjestelyissä oli mukana palokuntanuoria eri puolilta Suomea, jotka toimivat kokemusasiantuntijoina. He pääsivät kertomaan mielipiteensä ja vaikuttamaan leirin sisältöön ja yksityiskohtiin.

– On mahtavaa, että nuoret on otettu mukaan leirisuunnitteluun. Nuoret ja aikuiset ovat pohtineet asioita yhdessä. Se on mielestäni tärkeää, että meidän nuorten ääni kuullaan alusta alkaen leiriä suunniteltaessa, koska nuorillehan tätä tehdään, muistuttaa kokemusasiantuntijanuori Mimosa Ekholm.

– Ja aikuiset tarvitsevat joskus apuakin suunnittelussa ja me nuoret ollaan hyviä auttamman meille kuuluvissa asioissa, Mimosa lisää.

Kokemusasiantuntijanuori Mimosa Ekholm oli saapunut leirille Mikkelistä. Leirillä Mimosa toimi leiriradion juontajana.

Turva-aikuisten kanssa pääsi keskustelemaan luottamuksellisesti

Eldis-leirillä kokeiltiin myös ensimmäistä kertaa turva-aikuisten läsnäoloa leirialueella. Turva-aikuisilta nuoret saivat halutessaan luottamuksellisesti apua, tukea ja neuvoa erilaisissa kiusaamiseen, häirintään tai syrjintään liittyvissä tilanteissa.

Turva-aikuiset olivat tavoitettavissa aamuvarhaisesta iltamyöhään leirin jokaisena päivänä.

Teemalliset koulutuspuistot ensimmäistä kertaa kokeilussa

Eldis 22 -leirillä koulutukset järjestettiin uudella tavalla teemapuistoissa. Kurssilaiset kiersivät viikon aikana eri teemapuistoissa ja saivat oppia useammalta kouluttajalta.

– Mun mielestä tää on ollut parempi, kun kouluttaja on vaihtunut. On ollut hauska nähdä monenlaisten kouluttajien tapoja opettaa asioita, Kuusjoen VPK:n nuoriso-osastolainen kommentoi.

Sekä nuoret että kouluttajat ja ohjaajat pitivät ensimmäistä kertaa kokeiltua teemapuistokonseptia toimivana ideana, joka vaatii kuitenkin vielä jatkokehitystä.

Eldiksen koulutuspäällikkö Juha Kylmälä kertoo, että teemapuistoja oli tarkoitus testata alueleireillä ennen suurleiriä, mutta koronan takia kokeilut jäivät välistä. Juha näki kuitenkin teemallisen kouluttamisen mahdollisuudet myös tulevaisuudessa.

– Toivon, että tätä konseptia lähdetään nyt rohkeasti kokeilemaan alueleireillä ja kehitetään ajatusta eteenpäin alueittain. Neljän vuoden päästä seuraavalla suurleirillä voidaan kerätä alueiden kokemukset yhteen, Juha sanoo.

Nuoret odottavat koulutuksen alkua teemapuiston portilla.

Monipuolista vapaa-ajanohjelmaa koulutuspäivien jälkeen

Vapaa-ajan ohjelma sai kiitosta etenkin nuoremmilta osallistujilta. Moni mainitsi leirin hauskimpana ohjelmanumerona iltaisin käydyt vesisodat, joissa nuoret pääsivät viilentymään aurinkoisten leiripäivien jälkeen. Lisäksi nuoret odottivat leirisirkusta sekä leiridiskoa, joka keräsi leiriläiset yhteen tanssimaan ja pitämään hauskaa.

Kuusjoen VPK:n teltalla nuoret kertoivat, että kivaa on, kun suurleiriltä saa uusia kavereita. Nuoret odottivat innolla vierailupäivää ja torstain leiridiskoa.

Ohjelmateltassa ja sen ulkopuolella nuorille tarjoiltiin jokaisena päivänä monipuolinen ohjelmakattaus: tuunauspajoista karaokeen ja erilaisista pelihetkistä vierailukäynteihin Helsingin ja Vantaan kiinnostavimpiin kohteisiin, kuten Korkeasaareen ja Heurekaan. Leiriviikko tarjosi mielenkiintoista ohjelmaa myös vanhemmille nuorille.

Lahden VPK:n nuorten mielestä leirillä on ollut todella kivaa. Nuoret kehuivat sekä koulutusten sisältöjä että alueen vapaa-ajanohjelmaa.
Selänpään VPK:n nuorten mielestä suurleirillä on ollut hauskaa. Nuoret odottivat innolla jokailtaista vesisotaa.

Tulitaistelijakurssille osallistuneet Itä-Suomen palokuntanuoret Paavo Mäkelä Mikkelin Esikaupungin VPK:sta, Leevi Pietiläinen Kuopion VPK:sta ja Eemeli Onatsu Reijolan VPK:sta ovat leirikonkareita, jotka kiittelivät leirialueelta ja sen läheisyydestä löytyvää monipuolista palokalustoa, johon on viikon aikana päässyt vapaasti tutustumaan.

Itä-Suomen palokuntanuorten teltalla juttua ja naurua riitti. Kuvassa Eemeli Onatsu Reijolan VPK:sta vasemmalla, Leevi Pietiläinen Kuopion VPK:sta sekä Paavo Mäkelä Mikkelin Esikaupungin VPK:sta.

Ohjelmateltassa oli paikalla myös Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tiimi, joka tutustutti nuoria turvallisen palokuntatoiminnan periaatteisiin ja keräsi nuorten ja nuorten ohjaajien ja kouluttajien ajatuksia palokuntanuorisotoiminnan kehittämiseksi.

SPEKin hankekoordinaattori Outi kertoo nuorille turvallisesta palokuntatoiminnasta SPEKin pisteellä ohjelmateltassa.


Lue lisää leiritunnelmia Eldiksen leiriuutissivustolta: https://uutiset.eldis22.fi/

Uusimmat