Uutiset

Uutiset

Palokuntanuoria Veikon Maljan kalustoradalla.

Julkaistu 10.05.2023

Palokuntanuorten suomenmestaruudet ratkaistiin Varkaudessa

Palokuntanuorten kalustonkäsittelyn SM-kilpailu eli Veikon Malja ja SM-tietokilpailu järjestettiin lauantaina 6.5. Varkaudessa. Mukana oli yli 200 kilpailijaa 31 palokunnasta. Kalustonkäsittelyssä voiton vei Anjalan VPK ja tietokilpailussa Leppävaaran VPK.

– Kisapäivän tunnelma oli odottava, innostunut ja hiukan myös toki jännittynyt. Tähän mennessä saamiemme palautteiden perusteella kilpailu meni kylmästä säästä ja pienistä aikatauluhaasteista huolimatta oikein mukavasti, kertoo kilpailun johtaja Tarmo Karnaattu Pohjois-Savon Pelastusalan Liitosta.

Anjalan VPK nappasi Veikon Maljan voiton

Kalustonkäsittelyn SM-kilpailuun eli Veikon Maljaan osallistui yhteensä 30 joukkuetta. Voittajaksi selviytyi Anjalan VPK ajalla 3.33. Toiselle sijalle ylsi Nousiaisten VPK:n joukkue 1 ajalla 4.04 ja kolmannelle sijalle Selänpään VPK ajalla 4.12.

– Kilpailusuorituksessa ei tullut suurempia mokia, mutta meidän jälkeemme oli vielä 20 joukkuetta tulossa radalle, joten jännityksellä seurasimme aikoja. Kun voitto sitten varmistui, oli fiilis todella innostunut! riemuitsee Anjalan VPK:n nuorisopäällikkö Oona Hannula.

– Joukkueen kokoonpano on pysynyt lähes samana viime vuodesta. Oli hienoa nähdä, kuinka nuoret ovat yksilöinä ja joukkueena oppineet ja kehittyneet edellisestä kilpailusta, Oona toteaa.

Täältä voit katsoa kalustonkäsittelykilpailun tulokset kokonaisuudessaan.

Anjalan VPK:n joukkue: Eetu Melin, Emma Leinonen, Luca Melin, Riku Lonka, Leevi Rinnemäki ja Aleksi Kuoppamäki.

SM-tietokilpailun voitto Leppävaaran VPK:lle

SM-tietokilpailuun osallistui 23 joukkuetta, joista voiton vei Leppävaaran VPK 44 pisteellä. Joukkueeseen kuuluivat Ilmo Ilvessalmi, Eetu Hassinen ja Justus Kankare.

– Ajoimme Varkauteen Espoosta, ja matkalla nuoret reippaasti vielä pänttäsivät yhdessä. He päättivät opetella ulkoa listan väestönsuojan työkaluista, joka olikin sitten yksi tietokilpailun kysymyksistä. Joukkueen mielestä juuri tämä saattoi varmistaa heille voiton, kertoo Leppävaaran VPK:n nuoriso-osaston toinen varajohtaja Ella Ranta.

– Olen todella ylpeä nuoristamme. Heillä oli mahtava ryhmähenki ja ilmapiiri oli kannustava, iloitsee Ella.

Toiseksi sijoittui Nousiaisten VPK 36,6 pisteellä ja kolmanneksi Vehkalahden Vapaaehtoisen Keskuspalokunnan joukkue 1 35 pisteellä.

Täältä voit katsoa tietokilpailun tulokset kokonaisuudessaan.

SM-tietokilpailun voittajajoukkueet: oikealla Leppävaaran VPK, keskellä Nousiaisten VPK ja vasemmalla Pakinkylän VPK. Myöhemmin tarkastuslaskennan myötä kolmas sija siirtyi Vehkalahden vapaaehtoisen keskuspalokunnan joukkueelle 1.

Veikon Maljan ja SM-tietokilpailun voittajien lisäksi kilpailuissa palkittiin paras joukkueenjohtaja. Palkinnon nappasi kalustonkäsittelykilpailussa kolmanneksi sijoittuneen Selänpään VPK:n Milja Muikku.

Paras joukkueenjohtaja Milja Muikku. Keskellä hopealle sijoittunut Nousiaisten VPK ja vasemmalla pronssia saanut Selänpään VPK.

Kalustoradalla ratkottiin onnettomuustilannetta, tietokilpailussa varatumista ja varoitusmerkkejä

Kalustoradalla joukkueiden tuli ratkaista putkiston huoltotöissä sattunut onnettomuus. Tehtäväkäskyn mukaan putkisto vuosi vaaratonta kemikaalia, huollon yhteydessä oli syttynyt tulipalo, alueella oleva potilas täytyi siirtää turvaan ja hänelle tuli suorittaa tarvittavat ensihoidolliset toimenpiteet. Lisäksi alue piti eristää.

Ensimmäisenä haasteena oli kohteeseen pääsy lukitun oven kautta.
Kun ovi oli saatu auki työkaluilla, joukkueet pääsivät ratkomaan muita tehtäviä.
Potilas tuli siirtää ensiapuruutuun, jossa hänelle annettiin tarvittavaa ensihoitoa.
Alueen eristäminen kartiolinjalla.
Kemikaalivuodon sulkeminen.
Tulipalon sammuttaminen. Kuva Salla Salovaara.
Oman suorituksensa tehneet nuoret pääsivät seuraamaan kilpailuja.
Tietokilpailussa testattiin palokuntanuorten osaamista varautumisesta ja väestönsuojelusta sekä kemikaaleista ja varoitusmerkeistä.

Katso palokuntanuorten SM-tietokilpailun kysymykset ja vastaukset.

Ensi vuonna kilpaillaan Helsingissä

Kilpailujen järjestämisestä vastasivat tänä vuonna Pohjois-Savon Pelastusalan Liitto yhdessä SPEKin kanssa ja käytännön järjestelyistä kilpailulautakunta, johon kuuluivat Joni Hilonen, Aki Karvonen, Laura Pessa, Erkki Lehtonen, Minttu Nurmi, Heli Koponen, Petri Wasenius, Markku Huuskonen, Tarmo Karnaattu ja Anne Jääskeläinen.

– Pohjois-Savon Pelastusalan Liitto kiittää suuresti kaikkia talkoolaisia, kilpailutoimikuntaa, SPEKiä, sponsoreita ja muita jollakin tavoin kisassa mukana olleita merkittävästä työstä ja tuesta arvokkaaseen toimintaan, toteaa Tarmo Karnaattu.

Seuraavan kerran kilpailut järjestetään Helsingissä. Kilpailujen järjestämisvastuussa on tuolloin Helsingin Pelastusliitto.

Uusimmat