Uutiset

Uutiset

Presidents' Forumin osallistujat istuvat selät kohti kameraa luentosalissa. Keskellä tapahtuman logo.

Julkaistu 07.09.2023

Presidents’ Forum kokosi yhteen palokuntia eri puolilta Suomea – osallistujille luovutettiin Ylpeästi palokuntalainen -pinssit

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palokuntapalvelut järjesti syyskuun alussa palokuntien puheenjohtajille ja päälliköille suunnatun palokuntatoiminnan kehittämisseminaarin, Presidents’ Forumin, Silja Serenadella. Osallistujat saivat seminaarissa uudet Ylpeästi palokuntalainen -pinssit.

Presidents’ Forumiin osallistui yli 70 palokuntalaista 45 palokunnasta eri puolelta Suomea. Osallistujamäärä oli kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna.

SPEKin palokuntapalveluista paikalla olivat palokuntajohtaja Petri Jaatinen sekä kehittämispäälliköt Markku Savolainen ja Niko Ara. Palokuntien puheenjohtajien ja päälliköiden lisäksi paikalla oli SPEKin Palokuntatoimikunnan, Suomen Palopäällystöliiton vapaaehtoisjaoston ja Suomen Sopimuspalokuntien liiton hallituksen jäseniä, kolmen pelastusliiton puheenjohtajat ja yksi toiminnanjohtaja sekä SPEKin hallituksen varapuheenjohtaja.

Palokuntalaiset jakoivat toimivia käytänteitä ja kehityskohteita

Kehittämisseminaarin ohjelma koostui ajankohtaisten sopimuspalokuntatoiminnan aiheiden alustuksista ja yhteisistä työpajakeskusteluista.

Viikonlopun aikana keskusteltiin esimerkiksi palokuntatoiminnan laatujärjestelmästä, palokuntaharrastajien määrän kasvattamisesta ja osaamisen kehittämisestä. Lisäksi SPEKin palokuntapalvelut esitteli palokunnille suunnattuja työkaluja, kuten turvallisuuden hallinnointikanta HAKAa sekä Liekki-työkalua.

Eri alueilla toimivat palokuntalaiset jakoivat kehittämisseminaarissa kokemuksiaan haasteista ja toimivista käytänteistä.

– Eräs osallistuja kertoi käynnistäneensä tukiosaston toiminnan omassa palokunnassaan viime vuoden foorumin innostamana. Osasto on tällä hetkellä palokunnan aktiivisin osasto, kertoo palokuntajohtaja Petri Jaatinen.

Tutustumista laivan turvallisuusjärjestelyihin

Laivan turvallisuuspäällikkö kertoi osallistujille turvallisuusjärjestelyistä. Osalle tarjoutui mahdollisuus vierailla laivan komentosillalla kapteenin johdolla.

– Turvallisuuspäällikkö kertoi esimerkiksi sähköautoista. Laivalle oli valmistettu oma alustasprinkleri sähköautopalojen varalle, sanoo kehittämispäällikkö Markku Savolainen.

Seminaariohjelman ulkopuolella palokuntalaiset pääsivät nauttimaan merellisistä maisemista ja verkostoitumaan uusien ja vanhojen tuttujen kanssa.

Ylpeästi palokuntalainen -pinssi antaa palvelulupauksen ja tekee palokuntalaisuutta näkyväksi

Presidents’ Forumissa sai päivänvalon myös Ylpeästi palokuntalainen -pinssi. Pinssi kantaja lupaa omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että palokunta on kaikille avoin, turvallinen ja aktiivinen yhteiskunnan turvallisuuden kehittäjä sekä yksilöiden arjen turvallisuusosaamisen edistäjä.

Ensimmäinen pinssi luovutettiin sisäministeri Mari Rantaselle hänen vieraillessaan SPEKin toimistolla 28.8. Seuraavat pinssit annettiin kehittämisseminaariin osallistuneille palokuntalaisille.

Pinssi ja sen antama palvelulupaus saivat hyvän vastaanoton palokuntalaisilta.

– On tärkeää, että voimme osoittaa olevamme ylpeästi palokuntalaisia myös siviiliasuissamme, ja samalla tehdä palokuntatoimintaa näkyvämmäksi. Meitä palokuntalaisia on paljon ja olemme tärkeitä – näytetään se myös, toteaa kehittämispäällikkö Niko Ara.

Pinssi on myynnissä SPEKin verkkokaupassa.

Kultainen Ylpeästi palokuntalainen -pinssi.

Uusimmat