Uutiset

Uutiset

Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä Samuel Siliin palkinnon kanssa.

Julkaistu 09.05.2023

Samuel Siliin on vuoden 2022 palokuntanuorisotyöntekijä

Vuoden palokuntanuorisotyöntekijäksi valittu Samuel Siliin Malmin VPK:sta on kehittänyt ennakkoluulottomasti palokuntanuorten leiritoimintaa ja osallisuutta yli 20 vuoden ajan. Samuel tunnetaan rohkeudesta ja villeistä ideoista.

Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä -tunnustuksen saaminen yllätti Samuelin täysin.

– Meinasi mennä kahvit väärään kurkkuun, kun minulle kerrottiin valinnasta. Olen yleensä itse ollut mukana anomassa ja käsittelemässä palkintoja eikä mielessä ole käynyt, että tämä voisi osua omalle kohdalle.

– Olen todella otettu, että työni on nähty merkittävänä ja saan näin mielettömän tunnustuksen siitä, hän kiittää.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön valtakunnallinen palokuntatoimikunta teki valinnan vuoden palokuntanuorisotyöntekijästä. Tänä vuonna palkinnon saajalle annettiin ensimmäistä kertaa 1 000 euron stipendi, jonka SPEK sai jaettavaksi Turvallisuuden tukisäätiöltä.

Huomionosoitus myönnetään ansiokkaasta ja menestyksekkäästä työstä palokuntanuorisotoiminnan hyväksi. Nuorisotyöntekijän nimeämisen tarkoituksena on edistää palokuntanuorisotyötä Suomessa, kohottaa palokuntanuorisotyön arvostusta sekä kiittää aktiivisesta toiminnasta.

Rohkeus kokeilla uutta

Valintaperusteissa korostettiin Samuelin rohkeutta ja kokeilunhaluista asennetta. Palokuntanuorten kansainvälisellä Eldis 22 -leirillä hän kannusti leiripäällikkönä toimijoita löytämään uusia tapoja toteuttaa palokuntanuorten leiritoimintaa.

– Olen kiitollinen, että villeihin ideoihini on lähdetty mukaan, koska yksin toimintaa ei voi viedä eteenpäin, Samuel toteaa.

Samuel on ollut aktiivinen Malmin VPK:n nuorisotyössä sekä toiminut alueellisessa nuorisotyössä ja leiritoiminnassa, kuten Helsingin Pelastusliiton nuorisotyövaliokunnan puheenjohtajana. Nykyään hän on kotipalokuntansa hallituksen puheenjohtaja ja hälytysosaston johtaja, mutta käy edelleen lähes viikoittain nuoriso-osaston harjoituksissa.

Villeistä ideoista Samuelille on jäänyt mieleen erityisesti vuoden 2010 palokuntanuorten SM-kilpailut, jotka saatiin kahdessa kuukaudessa järjestymään Helsingin paraatipaikalle Senaatintorille.

– Kilpailut ja tapahtumat vaativat järjestäjäporukalta heittäytymistä ja epäonnistumisen hyväksymistä. Samalla ne olivat osoitus palokuntakentän voimasta ja tahtotilasta, hän pohtii.

Nuoret mukaan koko palokuntayhdistyksen toimintaan

Samuel nostaa esiin palokuntatoiminnan uudistumisen tärkeyden: toimintaan voidaan tuoda uusia näkemyksiä, vaikka samalla vaalitaan toimivia perinteitä ja ollaan ylpeitä pitkästä historiasta.

– Jos haluamme pysyä mukana harrastustoiminnan kovassa kilpailussa ja säilyttää palokunnat elinvoimaisina, on tärkeää pysyä kartalla siitä, mikä nuoria kiinnostaa, Samuel painottaa.

– ”Koska näin on aina tehty” ei toimi enää perusteluna – ainakaan minun kanssani, hän lisää nauraen.

Valintaperusteissa todetaan, että Samuel löytää aina aikaa nuorille ja ottaa heidän näkemyksensä huomioon. Nuorten kuulemisen tulisikin Samuelin mukaan olla palokuntanuorisotoiminnan keskiössä, ja hän haluaisi nuoret laajemmin mukaan palokuntayhdistysten toimintaan.

– Meillä Malmin VPK:ssa on nuorten edustaja palokunnan hallituksessa. Myös Eldiksellä oli järjestäjäporukassa kokemusasiantuntijoina joukko nuoria, jotka uskalsivat rohkeasti kyseenalaistaa meitä ja tuoda esille omia ideoitaan, Samuel kertoo.

Nuorten huomioiminen ei ulotu pelkästään toiminnan järjestämiseen, vaan Samuel toivoo, että palokunnissa olisi turvallisia ja luotettavia aikuisia, joiden kanssa nuoret voivat keskustella huolista tai haasteista.

– Ei se vaadi muuta kuin että on läsnä, kuuntelee ja ymmärtää sillä hetkellä, kun nuori tarvitsee tukea, hän tiivistää.

Uusimmat