Uutiset

Uutiset

Kuvassa Kreikan palanutta maastoa ja sammuttaja varusteet päällä

Julkaistu 15.08.2022

Sopimuspalokuntalainen Pohjois-Karjalasta osallistuu Kreikan maastopalojen sammutustöihin

Elokuun alussa Kreikkaan maastopalojen sammutustöihin suuntasi ensimmäinen 25 hengen ryhmä suomalaisia auttajia, jotka suuntaavat nyt kahden viikon komennukseltaan takaisin Suomeen, ja sammutustöitä jatkamaan on lähetetty toinen samankokoinen ryhmä.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen Ilomantsin paloaseman sopimuspalokuntalaisena ja ryhmänjohtajana toimiva Aki Laatikainen on tällä hetkellä matkalla Kreikkaan maastopalojen sammutustöihin. Aki on yksi viidestäkymmenestä Kreikan maastopaloihin osallistuvasta suomalaisesta pelastustyöntekijästä.

Aki Laatikainen.

Olosuhteet mietityttävät

Aki toimii siviilissä puutavara-auton kuljettajana. Kreikan maastopaloihin osallistumisessa eniten mietityttävät kuumat olosuhteet, joihin Suomessa ei ole totuttu.

– Lämpösäteily ja toimiminen kuumissa olosuhteissa mietityttävät, koska Kreikan kaltaisista olosuhteista minulla ei ole aiempaa kokemusta, pohtii Aki, joka kuuluu syksyllä 2021 perustettuun metsäpalomuodostelmaan (FI GFFF-V).

Metsäpalomuodostelman henkilöstö on koottu viiden eri pelastuslaitoksen, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon, alueelta. Muodostelman on ajateltu toimivan pääosin Suomessa ja Pohjois-Euroopassa, mutta nyt on tiedossa pidempi matka.

Koulutuksen kautta oppeja hakemaan

– Kreikasta tulee varmasti uusia oppeja maastopalojen sammuttamistekniikoista, joita voi myöhemmin hyödyntää oman alueen tehtävillä, Aki arvioi. 

Kreikan komennukseen molemmat ryhmät ovat valmistautuneet osallistumalla Pelastusopiston järjestämään nelipäiväiseen koulutukseen touko-kesäkuussa Joensuussa ja Kuopiossa. Lisäksi koulutus on sisältänyt omatoimista opiskelua.

– Joensuun koulutukseen osallistui Pohjois-Karjalan henkilöstöä ja Kuopiossa paikalla olivat kaikki Kreikkaan lähtevät, Aki toteaa.

Aki on Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ryhmän ainoa sopimuspalokuntalainen. Ensimmäisessä, nyt jo kotiin palaavassa, ryhmässä oli sopimuspalokuntalaisia oli kaksi. Nyt Kreikkaan suuntaava joukko palaa Suomeen kuun vaihteessa.

Jutun kansikuva: Veli Hertteli.

Uusimmat