Uutiset

Uutiset

Julkaistu 19.05.2020

Uuden tieliikennelain vaikutukset palokuntien toimintaan

Uusi tieliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020. Uuden tieliikennelain myötä palokunnatkin joutuvat huomioimaan tiettyjä asioita mm. nuorisotoiminnan osalta.

Uuden tieliikennelain mukaan alle 135 senttimetriä pitkän lapsen kuljettamiseen henkilö-, paketti- ja kuorma-autossa on käytettävä lasten turvalaitetta, jos ajoneuvossa on turvavyöt tai lasten turvalaite on muuten ajoneuvoon asennettavissa.  

Käytännössä alaluokkalaiset tarvitsevat turvaistuinta. Tärkein huomioitava asia lapsia kuljetettaessa on huomioida heidän kokonsa, olennaista on turvavyön asettuminen oikein ja turvallisesti lapseen nähden.  

Turvavyöistuin on turvallisin valinta: turvavyö asettuu oikein, istuin suojaa lasta myös sivuilta ja istuimessa on pääntuki. Laki sallii myös istuinkorokkeen käytön. Lantiovyö asettuu koroketta käytettäessä oikeaan kohtaan. Istuinkorokkeen kanssa on käytettävä pääntukea ja 3-pisteturvavyötä. Korokkeesta on tarkistettava, minkä kokoiselle lapselle se on hyväksytty.  

Huomioitavaa uudessa laissa on myös alle 3-vuotiaan kuljettaminen. Heitä ei saa koskaan kuljettaa ajoneuvossa ilman turvalaitetta.  

Edellä mainitut kohdat lasten kuljettamisesta tulee huomioida palokuntanuorten kuljettamisessa ja mahdollisissa lasten yleisökuljetuksissa esimerkiksi Päivä Paloasemalla -tapahtuman yhteydessä.  

Liikenneturva  

Tietoa ja esimerkkivideoita turvaistuimista ja lasten kuljettamisesta löytyy Liikenneturvan sivuilta: www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/turvaistuimet 

Uusi tieliikennelaki -webinaari 3.6.2020 klo 17-18  

Pohjanmaan Pelastusalan Liitto järjestää yhdessä Liikenneturvan kanssa webinaarin uudesta tieliikennelaista ja sen tuomista muutoksista palokuntien toimintaan. Webinaariin ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet palokuntalaiset ympäri Suomen. Tilaisuudessa voi esittää kysymyksiä uuteen lakiin ja sen myötä palokunnissa huomioitaviin asioihin liittyen. Ilmoittautuminen HAKAssa 1.6. klo 12:00 mennessä.  

Traficomin koontisivu uudesta tieliikennelaista

Mitä tieliikenteessä muuttuu 1.6.2020 voimaan tulevan uuden tieliikennelain myötä: https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/tieliikennelaki2020

Lisätietoja  

Timo Sovanen | 040 511 2481 | timo.sovanen(a)spek.fi  

Uusimmat