Uutiset

Uutiset

Vuoden Palomies 40 -vuotta juhlatilaisuuden osallistujat.

Julkaistu 27.01.2023

Vuoden Palomies 40 vuotta -juhlatilaisuus kokosi yhteen palkittuja palomiehiä vuosikymmenten ajalta

Vuoden Palomies -toimikunta kutsui kaikki vuosikymmenien varrella Vuoden Palomies -kunnianosoituksella palkitut henkilöt valtion järjestämälle vastaanotolle, jota emännöi sisäministeri Krista Mikkonen. Juhlatilaisuutta vietettiin 18.1.2023 Säätytalolla.

Juhlatilaisuus kokosi ensimmäistä kertaa yhteen vuodesta 1982 alkaen valitut Vuoden Palomiehet, ja tilaisuuteen pääsi osallistumaan 25 tunnustuksen saanutta seuralaisineen.

– Vuoden Palomiehet edustavat koko pelastusalaa, sen eri muotoja. Varsinaisissa pelastustehtävissä ansioituneiden henkilöiden joukossa on työturvallisuuden, henkisen hyvinvoinnin, eläinten pelastamisen, turvallisuusviestinnän, osaamisen, sekä teknisten ja taktisten menetelmien kehittäjiä, mutta myös vapaaehtoisen palokuntatoiminnan kehittäjiä, tiivisti Vuoden Palomies -toimikunnan puheenjohtaja Seppo Lokka tervetuliaispuheessaan.

Vuoden Palomies -toimikunnansihteeri Petri Jaatinen esitteli juhlavieraille Vuoden Palomiesten ansioita 40 vuoden ajalta. Vaikka Vuoden Palomiehet ovat monipuolinen joukko, kaikkia palkinnon saaneita yhdistää esimerkillinen, arvokas ja erityistä tunnustusta ansaitseva toiminta pelastusalalla.

Sisäministeri huomioi alan ajankohtaiset kysymykset ja palkitsi Vuoden Palomiehen 2022

Sisäministeri Krista Mikkonen piti juhlatilaisuudessa puheen, jossa hän nosti esille pelastusalan työtehtävissä ja työskentely-ympäristössä tapahtuneet muutokset 40 vuoden aikana, henkilöstöpulan, pelastustoimen henkilöstön suorituskyky- ja osaamisvaatimukset sekä juuri päättyneen koulutusuudistushankkeen. Lisäksi ministeri Mikkonen huomioi Ukrainan pelastustoiminnan poikkeuksellisen tilanteen ja sodan käynnistämän kansallisen varautumiskeskustelun.

– Pelastustoimen resurssien varmistaminen sekä henkilöstön osaamisen kehittäminen onkin yksi tärkeimmistä valtakunnallisista strategisista tavoitteistamme, jotka hyväksyimme vuoden 2022 loppupuolella valtioneuvoston yleisistunnossamme. Tehokkaasti ja ammattitaitoisesti toimiva pelastustoimen henkilöstö on avainasemassa juuri silloin, kun hätä on suurin, ja sen on kyettävä toimimaan kaikissa turvallisuustilanteissa, päätti ministeri Mikkonen puheensa.

Sisäministeri julkisti juhlatilaisuudessa Vuoden Palomiehen 2022, Pelastusopiston yliopettaja Matti Honkasen. Lue lisää Matti Honkasen 40-vuotisesta urasta pelastusalalla: https://palokuntaan.fi/uutiset/vuoden-palomies-on-pelastusalan-johtamismenetelmien-kehittaja.

Vuosittain valittavan Vuoden Palomiehen tarkoituksena on alan ja palomiestyön tunnetuksi tekeminen sekä myönteisen julkisuuden lisääminen. Valinnan suorittaa toimikunta, joka koostuu Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta JHL, Suomen Palopäällystöliitosta, Suomen pelastusalan ammattilaisista SPAL, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä ja Suomen Sopimuspalokuntien Liitosta. Toimikuntaan kuuluu puhevaltaisina asiantuntijajäseninä Pelastustieto-lehden ja sisäministeriön edustajat.

Sisäministeri Krista Mikkonen kättelee Vuoden Palomies Matti Honkasta.
Vuoden Palomies -juhlatilaisuuden puheita.
Juhlavieraat istuvat pöydissä.

Magikoomikko Risto Leppänen hauskuutti vieraita.
Tilaisuudessa esiintyi magikoomikko Risto Leppänen, joka hauskuutti ja hämmästytti vieraita taikurimaisella esityksellään.

Kuvaaja: Esa Aalto, Pelastustieto

Uusimmat