Uutiset

Uutiset

YPK:n osallistujat istuvat Heurekan auditoriossa.

Julkaistu 13.07.2022

Yleinen palokuntalaiskokous hyväksyi palokuntien toimintaohjelman

Yleinen palokuntalaiskokous keräsi heinäkuun alussa joukon palokuntalaisia Vantaalle Heurekaan. Kokouksen asialistalla tärkeimpänä asiana oli palokuntien toimintaohjelma, jonka kokous hyväksyi pienillä lisäyksillä. Lisäksi kokouksen yhteydessä luovutettiin Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ensimmäisen luokan ansioristi Erkki Lehtoselle. 

Noin 60 henkeä kokoontui Heurekan auditorioon Yleiseen palokuntalaiskokoukseen, joka järjestettiin keskiviikkona 6.7. 

Tervetuliaispuheessa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palokuntajohtaja Petri Jaatinen pohti palokuntien muutoskykyä ajassa ja reagointikykyä yllättävissäkin tilanteissa. Samat teemat nousevat esiin myös palokuntien toimintaohjelmassa, jonka luonnos kokouksessa esiteltiin. 

Ennen varsinaisen kokouksen avaamista Heurekassa jaettiin toukokuussa 70-vuotisen valtakunnallisen palokuntanais- ja nuorisotyön juhlatilaisuudessa jakamatta jäänyt Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ensimmäisen luokan ansioristi. Ansioristi ojennettiin Erkki Lehtoselle. 

Asialistalla palokuntien toimintaohjelma tuleville vuosille 

Kokouksen asialistalla oli Palokuntien toimintaohjelma vuosille 2023–2027. Kokouksessa esiteltiin toimintaohjelman luonnos ja kuultiin puheenvuoroja, joiden avulla toimintaohjelmaa tullaan vielä täydentämään ennen lopullisen version julkaisua. 

– Käydyn keskustelun perusteella vaikutti siltä, että kokoukseen osallistujat olivat perehtyneet hyvin toimintaohjelman luonnokseen ja uskon, että palokunnat ovat sitoutuneita ottamaan toimintaohjelman käyttöön, SPEKin palokuntatoimikunnan puheenjohtaja Kai Vainio pohtii. 

Yksi aktiivisimmista toimintaohjelmaluonnoksen kommentoijista oli Silvio Hjelt Kauniaisten VPK:sta ja Sibbo Skärgårds FBK:sta. 

– Palokuntien toimintaohjelma lähtee nyt liikkeelle palokuntien omasta navasta. Ulkopuolinen maailma on kuitenkin muuttunut, emmekä voi ajatella enää olevamme keskiössä. Meidän pitää tulla ulos laatikosta, ja tämä tulee huomioida myös tulevassa toimintaohjelmassa, Silvio Hjelt sanoo. 

– Lisäksi toimintaohjelmaluonnoksessa erotellaan vielä sopimuspalokunnat ja sivutoimiset toisistaan. Teemme kaikki samaa työtä, samoilla eväillä. Mielestäni voitaisiin Pelastusopiston tavoin puhua sopimushenkilöstöstä, joka kattaisi sekä puhtaasti vapaaehtoisperiaatteella toimivat että muun työn ohella palokunnissa korvausta vastaan toimivat henkilöt, Silvio jatkaa. 

Silvio Hjelt ja Mika Gröndahl
Silvio Hjelt ja Mika Gröndahl keskustelivat kokouksen jälkeen.

Seuraava askel on toimintaohjelman jalkauttaminen kentälle 

Puheenvuorojen jälkeen toimintaohjelma hyväksyttiin yksimielisesti. 

– Nyt kun toimintaohjelma on saanut hyväksynnän palokuntalaiskokouksessa, seuraava tärkeä askel on toimintaohjelman jalkauttaminen kentälle, palokuntatoimikunnan puheenjohtaja Kai Vainio sanoo. 

Samaa mieltä on SPEKin palokuntajohtaja Petri Jaatinen.  

– SPEK tekee osaltaan työtä toimintaohjelman käyttöön ottamiseksi omissa tapahtumissaan, joissa toimintaohjelmaa tehdään tutuksi palokunnille. Meillä on tulossa ainakin palokuntatoiminnan kehittämisseminaari elokuussa ja palokuntien puheenjohtajille ja päälliköille suunnattu Presidents’ Forum syyskuun alussa, joissa toimintaohjelmaa tullaan käymään läpi, SPEKin palokuntajohtaja Petri Jaatinen kertoo. 

– SPEK yksin keskusjärjestönä ei kuitenkaan pysty jalkauttamista tekemään, vaan nyt vaaditaan kentän sitoutumista, Kai Vainio toteaa. 

Toimintaohjelmaa tullaankin palokuntien lisäksi tuomaan tutuksi myös pelastuslaitoksiin, pelastusliittoihin sekä muille sidosryhmille, kuten alan järjestöille, ministeriölle, Pelastusopistolle ja esimerkiksi Palosuojelurahastolle, jotta rahaa ohjattaisiin tulevien vuosien aikana tukemaan toimintaohjelmassa esiin nostettuja teemoja. 

Vasemmalta SPEKin palokuntapalveluiden Niko Ara, Petri Jaatinen ja Markku Savolainen. Oikealla SPEKin palokuntatoimikunnan puheenjohtaja Kai Vainio.

Seuraava yleinen palokuntalaiskokous järjestetään vuonna 2024 Riihimäellä ja vuonna 2027 Kuopiossa. 

Uusimmat