Laki lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä
Toukokuussa 2014 voimaan tullut laki lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä (148/2014) koskee lasten parissa tehtävää vapaaehtoistyötä. Se antaa toiminnan järjestäjälle, kuten yhdistykselle, mahdollisuuden tietyin edellytyksin selvittää vapaaehtoisen rikostausta.
Nuoriso-, liikunta- ja sosiaali- ja terveysalan kattojärjestöt Allianssi, Valo ja SOSTE sekä kulttuurialan toimijoita edustavan Taiteen edistämisen keskus Taike ovat yhdessä tuottaneet ohjeen yhdistyksille. Ohjetta ovat lisäksi kommentoineet monet käytännön työtä tekevät järjestöt sekä oikeusministeriö ja Oikeusrekisterikeskus. Toiminnan järjestäjät, kuten palokuntayhdistys tai pelastusalan järjestö, voivat käyttää ko. ohjetta tai laatia sen pohjalta omia, toimintaansa sopivia toimintaohjeita tai -malleja. Ohje tulee lukea jokaisessa palokuntayhdistyksessä huolellisesti ja tarkkaan. Ohjeistus on hyvin kattava.
Toimintaohjeen tarkoituksena on
- turvata lapsen henkilökohtaista koskemattomuutta ja edistää lapsen ihmis- ja perusoikeuksien toteutumista, ja samanaikaisesti
- kunnioittaa vapaaehtoisen yksityisyyden suojaa sekä
- luoda oikeasuhteinen ja tarkoituksenmukainen menettely sekä järjestöjen että viranomaisten kannalta.
Muutamia nostoja toimintaohjeesta
- Rikostaustaotteen hakeminen on mahdollisuus, ei velvoite.
- Otetta hakee toiminnan järjestäjä, ei vapaaehtoinen itse; hakemisen organisointi toimeksiannon perusteella.
- Toiminnanjärjestäjä voi saada vapaaehtoista koskevan rikosrekisteriotteen vain, jos vapaaehtoinen on antanut kirjallisen suostumuksensa otteen hakemiseen.
- Toiminnan järjestäjän pitää lapsen edun nimissä arvioida, mitkä vapaaehtoistehtävät ovat sellaisia, joihin valittavan henkilön rikostausta on syytä selvittää. Kysymys on nimenomaan tietyntyyppisestä tehtävästä, ei siitä kuka henkilö tehtävää hoitaa. Kriteerejä arvioitaessa on pyrittävä objektiivisuuteen = kriteerien on oltava objektiivisia. Toiminnan järjestäjällä tulee olla käytössään oman hallituksensa tai muun päätäntävallan omaavan toimielimensä hyväksymä ohje tai suunnitelma, jolla turvataan alaikäisten koskemattomuus.
- Rikosrekisteriote voidaan pyytää vain niistä vapaaehtoisista, jotka ovat tulleet mukaan toimintaan 1.5.2014 tai tämän jälkeen tai joiden tehtävänkuva 1.5.2014 jälkeen muuttuu sellaiseksi, että otteen pyytäminen on lain mukaista.
- Rikosrekisteriotteen vastaanottaa ja tarkistaa toiminnan järjestäjän puolesta sellainen henkilö, joka on päättämässä annetaanko vapaaehtoiselle kysymyksessä oleva tehtävä vai ei. Otteelta ilmeneviä tietoja ei saa ilmaista kenellekään muulle, ei toiminnan järjestäjän toiminnassa mukana olevalle eikä ulkopuoliselle. Henkilöllä on vaitiolovelvollisuus.
Liitteenä olevan järjestöjen yhteistyönä syntyneen ohjeen kappaleessa 2 käydään läpi lasten turvallisuutta edistäviä toimintatapoja. Kyseisessä kappaleessa on erittäin hyviä käytännössä toteutettavia toimenpiteitä ja niiden pohjalta kannattaa toimia. Selkeä ohjeistus puuttumiseen eli miten toimitaan, kun häirintää tapahtuu, on sivun 9 kohta e:
”Toimitaan lasten ja nuorten edun mukaisesti. Lasten ja nuorten turvallisuus on tärkeintä. Huolehditaan, että mahdollinen häirintä tai hyväksikäyttö eivät jatku. Mikäli aikuisen käyttäytyminen alkaa liukua väärään suuntaan, se otetaan puheeksi tämän kanssa välittömästi. Mikäli nuoren käyttäytyminen aikuista kohtaan on epäasiallista, asiaan puututaan heti. Jos kyseessä on vakavampi epäily häirinnästä tai hyväksikäytöstä, mahdollisen uhrin ja tekijän välinen kanssakäyminen katkaistaan, kunnes asia on selvitetty. Jos lapsen tai nuoren vanhemmat eivät ole tietoisia tilanteesta, heihin otetaan yhteyttä. Jos teko tai sen yritys täyttää rikoslain kuvauksen, ollaan viipymättä yhteydessä poliisiin ja lastensuojeluviranomaiseen.”
Teksti julkaistu alunperin joulukuussa 2015, päivitetty 2.2.2021.