Uutiset

Uutiset

Illon VPK:n Special Rescue -osasto leiriviikolla

Julkaistu 05.07.2021

Ainoa laatuaan – Illon VPK tarjoaa palokuntatoimintaa erityistä tukea tarvitseville

Illon VPK:n erityistä tukea tarvitsevien aikuisten Special Rescue -osasto on tiettävästi ainoa laatuaan Suomessa, ja ehkä myös maailmalla. Osastossa harjoitellaan soveltavasti palokuntatoimintaa sekä yleisiä arjen turvallisuus- ja ensiaputaitoja.

Special Rescue -osasto on tarkoitettu yli 15-vuotiaille kehitysvammaisille ja henkilöille, joilla on neuropsykologisia haasteita.

– Tämä on täysin uudenlaista toimintaa Suomessa ja luultavasti koko maailmassa. Emme ole ainakaan törmänneet tällaiseen missään. Joissain palokuntayhdistyksissä on kyllä yksittäisiä tukea tarvitsevia, mutta omaa erillistä osastoa en tiedä muualla olevan, sanoo osaston ohjaajana toimiva Markku Salminen.

Osaston toiminta järjestetään Sastamalan opiston kurssitoimintana Illon vapaaehtoisen palokunnan tiloissa sekä kalustolla ja ohjaajina toimivat sote-alan ammattilaiset Markku Salminen ja Katariina Ristimäki, joilla on taustaa niin pelastusalalta, ensihoidosta kuin vapaaehtoisesta palokuntatoiminnasta. Markku on Illon VPK:n apulaispäällikkö ja Katariina nuorempi sammutusmies.

– Kaikki alkoi siitä, että pidimme aiemmin yksittäisiä turvapäiviä erityistä tukea tarvitseville ja pohdimme tuolloin, että voisiko erityisryhmille olla tarjolla saavutettavaa palokuntatoimintaa, Markku Kertoo ja lisää, että kiinnostusta toimintaa kohtaan oli ja on yhä.

Tällä hetkellä Special Rescue -osastossa on kahdeksan erityistä tukea tarvitsevaa aikuista Sastamalasta ja Huittisista, mutta paine uusien ryhmien perustamiseen on kova, sillä kysyntää toiminnalle riittää.

Viikon leiri korvasi kevään peruuntuneet harjoitukset

Illon VPK järjesti kesäkuun viimeisellä viikolla, 28.6.–2.7.2021, Special Rescue -osaston eli spesiaalien kesäleirin, joka kokosi kahdeksanhenkisen osaston yhteen pitkän tauon jälkeen.

– Koska kevätlukukauden harjoitukset jouduttiin perumaan koronan takia, kartoitimme osallistujien halukkuutta korvata kevään harjoituksen viikonmittaisella kesäleirillä. Kiinnostusta riitti, joten täällä ollaan, Markku kertoo iloisena keskeltä leirikiireitä.

Viikon aikana leirillä on harjoiteltu alkusammutusta, ensiaputaitoja ja radiopuhelinten käyttöä, ihailtu ja testattu vanhoja sammutuslaitteita ja -kalustoa Illon VPK:n veteraaniosaston johdolla, suoritettu mönkijäkortit sekä harjoiteltu turvallisuusviestintää vierailukäynneillä Vammalan ja Huittisten päivätoimintakeskuksissa.

– Onneksi saimme leiriviikon järjestymään! On mahtavaa, että saatiin ryhmä kasaan vielä ennen syksyä ja uuden lukuvuoden alkua, Markku sanoo.

Lisätietoja toiminnasta

Jos muilla paikkakunnilla on kiinnostusta erityisryhmien palokuntatoimintaan, niin Markku ja Katariina esittelevät mielellään spesiaalien toimintaa ja jakavat vuoden aikana kertyneitä kokemuksia muiden käyttöön.

Voit kysyä lisätietoja toiminnasta sähköpostilla: specialrescue.asema63@gmail.com

Special Rescue -osaston nettisivut löydät osoitteesta https://www.illonvpk.fi/special-rescue/

Osastolla on myös oma Facebook-sivu, josta löytyy tällä hetkellä paljon kuvia leiriviikosta.

Uusimmat