Uutiset

Uutiset

Palokuntanuoria Kansalaistorilla

Julkaistu 20.05.2024

Palokuntanuorten Suomen mestaruudet ratkottiin Helsingissä

Viikonloppuna järjestettiin Palokuntanuorten SM-kilpailut, joihin osallistui lähes 300 palokuntanuorta kouluttajineen eri puolelta Suomea. Suomen mestaruuden kalustonkäsittelyssä nappasi Iitin VPK ja tietokilpailussa Helsingin VPK.

Palokuntien nuoriso-osastot kilpailivat lauantaina 32. kerran palokuntanuorten kalustonkäsittelyn Suomen mestaruudesta eli tutummin Veikon Maljasta Helsingin Kansalaistorilla, keskustakirjasto Oodin edustalla. Kilpailuun osallistui 36 kuuden hengen joukkuetta sekä kolme kilpailun ulkopuolista nollajoukkuetta eri puolelta Suomea. Samana päivänä käytiin myös palokuntanuorten SM-tietokilpailu, johon osallistui 25 joukkuetta.

Kilpailujen järjestelyistä vastasi Helsingin Pelastusliitto yhdessä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kanssa.

Kuva Kansalaistorin SM-kilpailuista kuvattuna nosturista

Kilpailujen keskeinen sijainti toi huomiota palokuntanuorisotoiminnalle. Palokuntanuoret ovat yhteiskunnalle merkittävä voimavara, sillä he omaavat tärkeitä kansalaistaitoja, kuten alkusammutus- ja ensiaputaitoja, joilla he vaikuttavat oman kodin ja arjen turvallisuuteen. Harrastuksesta voi myös tulla ammatti. Lauantaina kilpailuradoilla nähtiin varmasti useampi tulevaisuuden pelastaja.

Kalustonkäsittelykilpailu haastoi nuoret

Aurinkoinen kilpailupäivä suosi kalustonkäsittelykilpailuun osallistuneita joukkueita. Kaikki joukkueet pääsivät suorittamaan kisaradan samanlaisissa, kesäisissä olosuhteissa. Haastava kilpailurata tuotti joukkueille päänvaivaa, mutta radoilla nähtiin myös hienoja onnistumisia.

Kalustonkäsittelykilpailun eli Veikon Maljan voiton vei Iitin VPK:n joukkue tyylipuhtaalla suorituksella. Alle minuutin voittajasta jäänyt Savion VPK Keravalta sijoittui toiseksi ja kolmanneksi ylsi Pioneerien VPK Korialta.

Kalustonkäsittelyn Suomen mestarit 2024 Iitin VPK. Kuvassa myös Esteri Groupin edustajat.
Kalustonkäsittelykilpailun eli Veikon Maljan voittaja 2024: Iitin VPK. Kuvassa myös Esteri Groupin edustajat.

Tänä vuonna ajantasainen tulospalvelu keräsi kehuja ja piti jännityksen yllä loppumetreille saakka. Viimeisten joukkueiden joukossa ollut Iitin VPK kiilasi pitkään kärkipaikkaa pitäneen Savion VPK:n ohi aivan viime hetkellä, sekoittaen kolmen kärjen.

Kalustonkäsittelykilpailun toinen sija Savion VPK ja kolmas Pioneerien VPK.
Kalustonkäsittelykilpailun 2. Savion VPK ja 3. Pioneerien VPK.

Kalustonkäsittelykilpailun tarkoituksena on testata ja kehittää nuorten kalustonkäsittelytaitojen lisäksi myös yhteistyötaitoja ja johtajatyöskentelyä. Koska tänä vuonna kilpailurata oli haastava, oli joukkueiden johtajilla entistäkin suurempi rooli joukkueen organisoinnissa ja tehtävien jaossa. Kalustonkäsittelykilpailussa palkitaan vuosittain paras joukkueenjohtaja. Tänä vuonna tunnustuksen sai Ossi Hietula Malmin VPK:sta.

Jokkueen johtaja -tunnustuksen saaja Ossi Hietula Malmin VPK:sta ja kilpailujohtaja Pietari Muurinen poseeraavat.
Joukkueen johtajana palkittu Ossi Hietula Malmin VPK:sta ja kilpailujohtaja Pietari Muurinen.

Tietokilpailu testasi erilaisten turvallisuusmateriaalien tuntemusta

Tietokilpailuun osallistui 25 joukkuetta, joista voiton vei Helsingin VPK:n joukkue, toiseksi ylsi Mäntsälän VPK:n ykkösjoukkue ja kolmanneksi sijoittui Oulun VPK:n joukkue.

Tietokilpailun SM Helsingin VPK
Tietokilpailun Suomen mestari: Helsingin VPK. Kuvassa myös Esteri Groupin edustajat.

Kilpailu käytiin Kansalaistorin kupeessa Pikku-Finlandian salissa, joka täyttyi hiljaisesta supinasta, kun kolmihenkiset joukkueet ratkoivat tietokilpailun kysymyksiä.

Tietokilpailu käytiin Pikku-Finlandialla. Salissa 25 osallistunutta joukkuetta tietokoneiden ääressä.

Palokuntanuorten tietokilpailun tarkoituksena on kannustaa nuoria erilaisten turvallisuusmateriaalien ja -kulttuurin opiskeluun ja syventämiseen. Lisäksi kilpailu tähtää nuorten itseluottamuksen ja yhteisöllisyyden lujittamiseen.

Sekä kalustonkäsittelyn että tietokilpailun voittajajoukkueet palkittiin perinteisten pokaalien ja mitalien lisäksi myös Esteri Groupin lahjoittamilla lämpökameroilla, joille on varmasti käyttöä nuorten tulevissa harjoituksissa.

Tarkemmat tulokset löytyvät Helsingin Pelastusliiton sivuilta osoitteesta: https://www.helpe.fi/palokuntanuortensm/tulokset/

Tapahtumassa palkittiin myös Vuoden 2023 palokuntanuorisotyöntekijä Julia Mäkinen. Lue uutinen Julian valinnasta Vuoden palokuntanuorisotyöntekijäksi tästä:
https://www.palokuntaan.fi/uutiset/julia-makinen-on-vuoden-2023-palokuntanuorisotyontekija

Uusimmat