Uutiset

Uutiset

Kuvassa Turvallisesti palokunnassa -materiaaleja

Julkaistu 19.09.2024

Syksyn harrastuskausi käynnistyy – hae rikostaustaotteet lasten ja nuorten kanssa toimivilta

Harrastuskausi on käynnistynyt tai käynnistymässä. Palokunnissa on hyvä käydä jälleen läpi SPEKin tuottamat Turvallisesti palokunnassa -materiaalit. Lisäksi palokuntayhdistyksiä on ohjeistettu selvittämään lasten ja nuorten kanssa toimivien vapaaehtoisten eli kouluttajien, ohjaajien ja apuohjaajien rikostausta.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on koostanut palokunnille Turvallisesti palokunnassa -materiaaleja, jotka löytyvät palokuntaan.fi-sivustolta. Materiaalit tarjoavat palokunnille keinoja kaikille turvallisen ja avoimen palokuntatoiminnan järjestämiseen ja jokaisen palokuntalaisen turvallisuuden takaamiseen.

– Materiaaleihin kannattaa tutustua tai palautella asiaa mieleen nyt, kun palokuntien harjoituskausi on juuri alkanut tai alkamassa, sanoo kehittämispäällikkö Niko Ara Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

SPEK on ohjeistanut kaikkia palokuntia pitämään aiheesta viikkoharjoituksen, jossa käydään yhdessä läpi ohjeet kaikille turvallisen ja mielekkään toiminnan takaamiseksi sekä varmistetaan, että kaikki palokunnan jäsenet tietävät palokunnan vastuuhenkilöt: päällikön, varapäällikön ja osastonjohtajat sekä palokunnan nimeämät turvahenkilöt. SPEK on luonut nuorisotoimintaan valmiin viikkoharjoitussuunnitelman, jota voi vapaasti hyödyntää.

Materiaaleissa ohjeistetaan myös rikostaustaotteen selvittäminen lasten ja nuorten kanssa toimivilta vapaaehtoisilta, kuten kouluttajilta, ohjaajilta ja apuohjaajilta.

Lasten ja nuorten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittäminen

Vuonna 2014 voimaan tuli laki (148/2014), joka antaa vapaaehtoistoi­min­nan jär­jes­tä­jäl­le mah­dol­li­suu­den tie­tyin edel­ly­tyk­sin sel­vit­tää rikostausta vapaaehtoisilta, jotka toimivat lasten kanssa. Tähän lakiin pohjaten SPEK on ohjeistanut kaikkia palokuntayhdistyksiä selvittämään lasten ja nuorten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan.

– Rikostaustaotteen hakeminen on mahdollisuus, ei velvoite. Mutta toiveena toki on, että kaikki palokunnat kunnostautuisivat lasten ja nuorten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustaotteiden selvittämisessä ja kirjaamisessa hallinnointikanta HAKAan. Tämä olisi koko palokuntakentän etu, Niko toteaa.

Päästäkseen rikostaustan tarkistamismenettelyn piiriin, tulee vapaaehtoistoiminnan järjestäjällä olla ohjeistus alaikäisten henkilökohtaista koskemattomuutta turvaaviksi toimiksi. Palokunta voi halutessaan viitata nuo­ri­so-, lii­kun­ta- ja so­si­aa­li- ja ter­veys­alan kat­to­jär­jes­töjen laatimaan toimintaohjeeseen, jos se on hyväksytty palokunnan hallituksessa. 

Rikostaustaotteen hakeminen

Rikostaustaotteen voi hakea kerralla yhdestä tai useammasta vapaaehtoisesta. Toiminnan järjestäjän pitää lapsen edun nimissä arvioida, mitkä vapaaehtoistehtävät ovat sellaisia, joihin valittavan henkilön rikostausta on syytä selvittää. Kysymys on nimenomaan tietyn tyyppisestä tehtävästä, ei siitä kuka henkilö tehtävää hoitaa.

– Suosituksemme on, että kaikkien lasten ja nuorten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostausta selvitetään, Niko huomauttaa.

Toiminnan järjestäjä hakee otteen, mutta vapaaehtoiselta tulee olla kirjallinen suostumus otteen hakemiseen. Otteiden tarkistamisesta vastaa toiminnanjärjestäjän puolesta nimetty henkilö, joka on päättämässä tehtävän antamisesta vapaaehtoiselle. Otteen tarkastajalla on vaitiolovelvollisuus, ja vapaaehtoisen henkilötietoihin ja HAKAan tehdään merkintä ainoastaan otteen tarkistamisesta.

Rikostaustaotteelle ei ole laissa määritetty voimassaoloaikaa. Ohjeena kuitenkin on, ettei otteen tulisi olla kuutta kuukautta vanhempi siinä tapauksessa, että vapaaehtoinen on itse hakenut otteen esimerkiksi työtä varten ja käyttää sitä myös palokuntatoiminnassa.

Mikäli lasten ja nuorten kanssa vapaaehtoisena toimivalle henkilölle on tehty turvallisuusselvitys pelastuslaitoksen puolesta, ei rikostaustaotetta tarvitse hakea erikseen. Turvallisuusselvitys pitää sisällään rikostaustaotteen. Turvallisuusselvitys on voimassa toistaiseksi, kuitenkin korkeintaan viisi vuotta.

SPEKin palokuntapalveluiden turvahenkilöt

Olemme nimenneet SPEKin palokuntapalveluista kolme turvahenkilöä, jotka tarjoavat tukea kiusaamista, häirintää, syrjintää tai muuta epäasiallista kohtelua kohdanneille. Yhteydenotot ovat täysin luottamuksellisia.

Heli Kari-Horelli
040 7335 448
heli.kari-horelli@spek.fi

Niko Ara
040 482 0806
niko.ara@spek.fi

Outi Kamunen
040 355 4477
outi.kamunen@spek.fi

Uusimmat