Uutiset

Uutiset

Kuvassa juhlavieraita pitkien pöytien ääressä seuraamassa ohjelmaa.

Julkaistu 20.05.2022

Valtakunnallista palokuntanais- ja nuorisotyötä juhlittiin hyvissä tunnelmissa

Turussa juhlittiin valtakunnallista palokuntanaistyötä ja palokuntanuorisotyötä, jotka täyttävät tänä vuonna 70 vuotta. Juhlassa jaettiin lähes 20 ansioristiä sekä Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä -huomionosoitus.

Vuosi 2022 on järjestäytyneen palokuntanuoriso- ja naistyön 70. juhlavuosi. Juhlavuoden kunniaksi Turussa järjestettiin iltajuhla, jossa muisteltiin palokuntien naistyön ja nuorisotyön historiaa ja suunnattiin katseita myös tulevaan. Lisäksi juhlassa palkittiin palokuntanais- ja nuorisotyössä ansioituneita henkilöitä. Tilaisuuteen osallistui kaikkiaan yli 100 henkilöä.

Palokunnissa opitaan arjen turvallisuustaitoja 

Vaikka vapaaehtoisuuteen perustuvat palokunnat tunnetaan etenkin sopimuspalokuntatyöstään, niin vapaaehtoinen palokunta on myös paljon muuta.  

Palokuntien nuorisotoiminnassa palokuntanuorisotyöntekijät, kuten ohjaajat ja kouluttajat, kasvattavat turvallisuustietoisia ja -taitoisia kansalaisia, jotka vievät saamiaan oppeja eteenpäin muun muassa kouluihin ja koteihin. Osa nuorista jatkaa harrastusta aikuisina palokunnan muissa toiminnoissa tai hakeutuu pelastusalan ammattilaisiksi. Suomessa palokuntaharrastuksen piirissä on mukana noin 7 600 palokuntanuorta noin 500 palokunnassa eri puolilla Suomea. Palokuntanuorisotyötä tekevät ohjaajat ja kouluttajat mahdollistavat nuorten tärkeän harrastuksen. 

Palokuntien nais- ja tukiosastoissa taas kehitetään omia ja lähiyhteisön turvallisuustaitoja esimerkiksi kouluttamalla arki- ja asumisturvallisuutta, turvallista tulen käsittelyä ja tapaturmien ehkäisyä. Lisäksi palokuntanaisten tehtäviin kuuluu perinteisesti myös muonitus ja muu huoltotoiminta esimerkiksi suurten tehtävien yhteydessä, leireillä ja tapahtumissa. Suomessa on noin 3500 palokuntanaista noin 350 palokunnassa. 

Pyöreitä juhlittiin hyvissä tunnelmissa 

Valtakunnallisen palokuntanais- ja nuorisotyön ​70-vuotista taivalta juhlittiin Turun Scandic Hotel Juliassa lauantaina 14.5.2022. Iltaa tahditti Turun VPK:n puhallinorkesteri.

Juhla alkoi Palokuntatoimikunnan puheenjohtaja Kai Vainion tervetulopuheella sekä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Juha Virron tuomilla pelastuslaitoksen terveisillä juhlaväelle. 

Illan aikana tavattiin uusia ja vanhoja tuttuja, muisteltiin nais- ja nuorisotyön historiaa, ruokailtiin sekä nautittiin hyvästä juhlatunnelmasta. 

Turun VPK:n puhallinorkesteri viihdytti vieraita juhlan aikana.

Ansioituneita muistettiin 

Juhlan huipensi palokuntanaistyön ja palokuntanuorisotyön saralla ansioituneiden henkilöiden palkitseminen. Eritasoisin ansioristein palkittiin kaikkiaan 18 henkilöä. Lisäksi jaettiin Vuoden 2021 palokuntanuorisotyöntekijä -huomionosoitus.

Ansioristi myönnettiin Toni Alatalolle, Mika Jäntille, Juha Kylmälälle, Jorma Lyyjyselle, Marika Metsä-Tokilalle, Saku Rouvalille, Paula Salomaalle, Timo Särkilammelle, Peter Wächterille sekä Jari Heikkilälle. 

Ensimmäisen luokan ansioristillä palkittuja. Kuvassa vasemmalta Esko Lehtonen, Tiina Lehtonen sekä Aulis Partanen, jotka olivat vastaanottamassa ansioristit juhlatilaisuudessa.

Ensimmäisen luokan ansioristin saivat Erkki Lehtonen, Esko Lehtonen, Tiina Lehtonen, Eeva Koivula, Aulis Partanen sekä Pirkko Wahlfors. 

Eritysansioristi myönnettiin Irja Viinikaiselle sekä Risto Vesalaiselle, joka piti lopuksi kiitospuheen. 

Erityisansioristin saaneet Irja Viinikainen ja Risto Vesalainen.

Vuoden 2021 palokuntanuorisotyöntekijänä palkittiin Marko Pousi Lauritsalan VPK:sta. Vaikka Pousi oli itse estynyt osallistumasta juhlatilaisuuteen, oli valinta osunut selvästi oikeaan, sillä juhlaväki nousi antamaan aplodeja seisten, kun huomionosoituksen saaja julkistettiin. 

Uusimmat